Η Επιτροπή ήρθε να απορρίψει την ένσταση που ήρθε σε συνέχεια της αίτησης που είχαν καταθέσει η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων και ο Κρητικός Αγρός Αγροτικής Εταιρική Σύμπραξη, και αφορούσε στην καταχώρηση της ονομασίας «Κρήτη» ως ΠΓΕ στο Ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης.
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα είχε υποβληθεί σχετικός φάκελος για χαρακτηρισμό του ελαιολάδου του νησιού ως ΠΓΕ, προσθέτοντας την παράμετρο αποκλειστικής τυποποίησης του κρητικού ελαιολάδου στο νησί. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ είχε εξαρχής ταχθεί ενάντια στη συγκεκριμένη υπόθεση καταθέτοντας ένσταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συγκεκριμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι όπως αναφέρει ο Σταύρος Γαβαλάς, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Ηρακλείου, βρίσκεται στην τελική ευθεία η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα όλων των «παλαιών» Συνεταιρισμών της Κρήτης, με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών που σχετίζονται με το ελαιόλαδο.
Επόμενο στάδιο επί της διαδικασίας αποτελεί η οριστική έγκριση του φακέλου από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, διαδικασία κατά την οποία έχουν την δυνατότητα παρεμβάσεων και ενστάσεων και επιχειρήσεις τυποποίησης κρητικού ελαιολάδου που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού και μέχρι στιγμής παραλαμβάνουν το προϊόν σε χύδην μορφή.
Γαβαλάς: Να ωφελούνται της υπεραξίας οι παραγωγοί και η οικονομία της Κρήτης
Όπως ανέφερε στο agronews.gr επί της απόφασης ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς « η θέση μας είναι καταγεγραμμένη από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία, ότι δηλαδή η τυποποίηση του ΠΓΕ Κρήτης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά εδώ και την όποια υπεραξία δημιουργείται να την ωφεληθούν αποκλειστικά οι παραγωγοί της Κρήτης αλλά και η οικονομία του νησιού ευρύτερα. Σε κάθε περίπτωση οι δράσεις πραγματοποιούνται για να ωφελείται η εκάστοτε Περιφέρεια και όχι οι βιομηχανίες».
Η δημιουργία ενός ενιαίου συνεταιρισμού
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις τελικές λεπτομέρειες για τη συγκρότηση μίας νέας συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία θα τυποποιεί, θα εξάγει και θα εμπορεύεται το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης. Υπό μία κοινή ομπρέλα θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε περισσότερες αγορές, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακος». Στον νέο ενιαίο συνεταιριστικό φορέα θα συμμετάσχουν συνεταιριστικές οργανώσεις από περιοχές όπως των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Μυλοποτάμου, της Ιεράπετρας αλλά και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου Λασιθίου.
Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτικών επιχειρήσεων στον ενιαίο φορέα τυποποιητών που δημιουργείται, ο κύριος Γαβαλάς επισημαίνει ότι σε πρώτη φάση η συγκρότησή του θα γίνει αποκλειστικά από συνεταιρισμούς, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται στη συνέχεια να προχωρήσει η σύμπραξη και με ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα τυποποιούν στο νησί.
ΣΕΒΙΤΕΛ: «Σεβόμαστε την απόφαση – Εμπορικά πρακτικά και εθνικά δεν ωφελεί»
Από την πλευρά του ΣΕΒΙΤΕΛ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ο γενικός διευθυντής του φορέα, Γιώργος Οικονόμου ανέφερε ο Σύνδεσμος θα σεβαστεί την απόφαση, σημειώνοντας ότι «η μοναδική μας ένσταση αναφορικά με το ΠΓΕ Κρήτης είναι ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται η τυποποίησή του εντός μίας συγκεκριμένης ζώνης. Θεωρούμε ότι εμπορικά, πρακτικά αλλά και εθνικά η εν λόγω περιχαράκωση δεν ωφελεί. Εάν στερήσει κάποιος την δυνατότητα από επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός Κρήτης να τυποποιήσουν και εκείνες ελαιόλαδο της Κρήτης, το αποτέλεσμα θεωρώ ότι δεν θα είναι θετικό. Ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στην ένσταση, ήταν διότι εντάχθηκε εξαρχής στον φάκελο χαρακτηρισμού του ελαιολάδου της Κρήτης ως ΠΓΕ η προοπτική να τυποποιείται το προϊόν αποκλειστικά στην Κρήτη».
«Εάν δεν υπήρχε ο Μπουτάρης, ελάχιστοι θα γνώριζαν το κρασί της Σαντορίνης»
Όπως λέει ο κύριος Οικονόμου, μένει να φανεί εάν η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει την δυνατότητα να προωθήσει το ΠΓΕ ελαιόλαδο της Κρήτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό ταυτόχρονα δεν θα εμπόδιζε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι εκτός νησιού, να παραλαμβάνουν και να τυποποιούν ελαιόλαδο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση του Μπουτάρη στο κρασί, λέγοντας ότι «Εάν δεν υπήρχε ο Μπουτάρης, ελάχιστοι ίσως θα γνώριζαν σήμερα το κρασί της Σαντορίνης». Επισημαίνει τέλος το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις που θα προχωρήσουν στην προσθήκη της παραμέτρου τυποποίησης αποκλειστικά στην περιοχή τους.
Τι αναφέρεται στην απόφαση
Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων: «Η απαίτηση να πραγματοποιείται η συσκευασία ενός προϊόντος που φέρει ΠΓΕ και εν προκειμένω, του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που παράγεται στην Κρήτη εντός οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, στην εγγύηση της προέλευσης και της γνησιότητας του προϊόντος και συνακόλουθα της φήμης της ΠΓΕ καθώς και στην εξασφάλιση του ελέγχου του προϊόντος αυτού.
Το γεγονός ότι οι ειδικοί κανόνες σε σχέση με τη συσκευασία, είτε είναι συνήθεις στο εμπόριο εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, είτε δεν βαίνουν πέραν των κριτηρίων που ισχύουν για την υγιεινή των τροφίμων, δεν αποκλείει, αυτό καθαυτό, την εμφάνιση αυξημένων κινδύνων σε περίπτωση συσκευασίας του φέροντος ΠΓΕ προϊόντος εκτός της περιοχής παραγωγής. Δεδομένων των ανωτέρω, με βάση όλα τα προεκτεθέντα, όπως προέκυψαν από την έγγραφη και την ακροαματική διαδικασία και μέσα στα πλαίσια που τίθενται από τους λόγους της ένστασης, συνάγεται ότι ο ενιστάμενος Σύνδεσμος δεν απέδειξε τους προεκτεθέντες ισχυρισμούς του κατά του όρου που προβλέπεται στις προδιαγραφές του εξεταζόμενου προϊόντος περί εμφιάλωσης / συσκευασίας εντός οριοθετημένης ζώνης και, συνεπώς, η κρινόμενη ένσταση πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη».