Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έρευνες υποδεικνύουν το χρώμα ως βασικό κριτήριο επιλογής ελαιολάδου

Οι καταναλωτές βασίζονται στις εγγενείς ιδιότητες των προϊόντων διατροφής, ιδιαίτερα στις αισθητηριακές, για να κρίνουν την ποιότητά τους. Η μελέτη αυτών επιτρέπει τον σχεδιασμό συγκεκριμένων στρατηγικών μάρκετινγκ με βάση τις προσδοκίες των καταναλωτών και την πολιτιστική ζήτηση.

Αν και κάποτε ήταν θέμα διαμάχης, το χρώμα ενός παρθένου ελαιολάδου δεν συγκαταλέγεται στα κριτήρια ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της εμπορικής του ταξινόμησης. Ωστόσο, οι καταναλωτές μπορεί να απορρίψουν ένα ελαιόλαδο λόγω του χρώματός του, ακόμη και αν κρίνουν πως τα υπόλοιπα αισθητηριακά του χαρακτηριστικά είναι ιδανικά.

Χλωροφύλλες και καροτενοειδή είναι υπεύθυνα για το χρώμα του παρθένου ελαιολάδου, το οποίο κυμαίνεται από κίτρινο ή χρυσαφένιο έως βαθύ πράσινο.

Μια διερευνητική μελέτη, που διεξήχθη σε δείγμα καταναλωτών ελαιολάδου και ειδικών στη Γαλλία και στην Τουρκία, έδειξε ότι για τους ερωτηθέντες το χρώμα είναι ένα από τους βασικούς οδηγούς αγοράς του. Περαιτέρω έρευνα που διεξήχθη στις ίδιες χώρες οδήγησε στον εντοπισμό μιας ομάδας ερωτηθέντων που στήριξαν την απόφασή τους να αγοράσουν παρθένο ελαιόλαδο με βάση το χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά της εμφάνισής του και όχι παράγοντες όπως η τιμή, η χώρα προέλευσης, η μάρκα, η γεύση ή το γεγονός ότι πρόκειται για «έξτρα-παρθένο».

Επηρεασμένο από την κυρίαρχη ποικιλία ελιάς, το εμπορικά προτιμώμενο χρώμα και η απόχρωση του παρθένου ελαιολάδου ποικίλλει ευρέως ανά περιοχή. Για παράδειγμα, ενώ το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα της ποικιλίας Arbequina προτιμάται από καταναλωτές από την Terragona (Ισπανία), τα παρθένα ελαιόλαδα με αποχρώσεις του βαθύ πράσινου, χαρακτηριστικές της ποικιλίας Picual, προτιμώνται από τους καταναλωτές από την Ανδαλουσία (Ισπανία) και εκείνα με τις πρασινοκίτρινες αποχρώσεις απο τους δοκιμαστές τους στην Ούμπρια (Ιταλία).

Αποτελέσματα έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η αποδοχή του ελαιολάδου συσχετίζεται θετικά με την ημιδιαφανή διαφάνειά του και αρνητικά με τις πρασινωπές αποχρώσεις στο χρώμα του. Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με μια πιο πρόσφατη αμερικανική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές αντιπαθούσαν το βαθύ πράσινο χρώμα ενός από τα ελαιόλαδα που δοκίμαζαν.

Από την άλλη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της La Republica χρησιμοποίησαν πέντε δείγματα παρθένου ελαιολάδου που στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από 122 καταναλωτές με σκοπό να ελεγχθεί η αποδοχή του χρώματός τους και να γίνουν προβλέψεις για την ποιότητά τους σε δομημένες κλίμακες 9 βαθμών. Μια περιγραφή των αναμενόμενων χαρακτηριστικών στα διάφορα έλαια λήφθηκε από καταναλωτές που απάντησαν μέσω ενός ερωτηματολογίου ελέγχου αυτών που αποτελούταν από μια λίστα με 17 πιθανές ιδιότητες του παρθένου ελαιολάδου.

Η ιεραρχική ανάλυση των συστάδων οδήγησε στον εντοπισμό δύο ομάδων καταναλωτών με διακριτές συμπεριφορές. Μια ομάδα καταναλωτών απέδωσε υψηλότερη ποιότητα στα πιο πράσινα ελαιόλαδα, τα οποία περιέγραψε και ως νόστιμα, πλούσια και έντονα σε γεύση και με άρωμα βοτάνων. Αντίθετα, οι καταναλωτές της άλλης ομάδας θεώρησαν ότι τα πιο πράσινα ελαιόλαδα ήταν χαμηλότερης ποιότητας, καθώς τα περιέγραψαν ως λάδια περίεργης και έντονης γεύσης γρασιδιού και ελαττωματικά. Παρά τη μικτή αντίληψη για το πράσινο χρώμα ενός παρθένου ελαιολάδου, οι ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως ομάδας, υπέθεσαν ότι το παρθένο ελαιόλαδο πιο κίτρινου χρώματος ήταν κακής ποιότητας και φθηνό, επισημαίνοντας, επίσης, ότι είχε πιο ήπια γεύση από τα άλλα λάδια.

Πληροφορίες: TeatroNaturale

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...