Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μονοπάτι των ποικιλιών και ο νέος δρόμος καταξίωσης του ελαιολάδου

Κουτσουρελιά, Κλωνάρα, Γαλανή, Σμερτολιά κ.ά. δείχνουν να αποκτούν καθοριστικό ρόλο στα νέα εγχειρήματα.

του Γιάννη Πανάγου

Οι ακραίες καταστάσεις, τις οποίες διέρχεται ο ελαιοκομικός κλάδος τον τελευταίο χρόνο, αφήνουν ζωηρό το αποτύπωμά τους σε πολλές από τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της κρυμμένης υπεραξίας της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου. Μπορεί η εκρηκτική άνοδος των τιμών του προϊόντος διεθνώς να δυσκόλεψε τις  φιλόδοξες προσπάθειες των τελευταίων ετών στον τομέα του branding, την ίδια στιγμή, ωστόσο, έδωσε το έναυσμα σε χιλιάδες αγρότες να εξετάσουν με διαφορετική, πιο αισιόδοξη ματιά, το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας.

Αν οι χαμηλές αποδόσεις των μεσογειακών ελαιώνων δεν είναι μια συνθήκη που ήρθε για να μείνει, τότε οι υψηλές τιμές παραγωγού μπορεί να δώσουν το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα στροφή στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού ελαιώνα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι αυτοί που εξετάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον την επένδυση στον κλάδο, ακολουθώντας μάλιστα μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ξεκινάει από την αναζήτηση περιοχής, περνάει στις ποικιλίες και φθάνει μέχρι τον τρόπο εγκατάστασης, τις καλλιεργητικές μεθόδους και φυσικά τη δημιουργία προϊόντος ταυτότητας με διεθνή στόχευση.

Ειδικά στο θέμα των ποικιλιών, η αναζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό,  δείχνει να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη δομή των νέων επιχειρηματικών σχημάτων. Το θέμα αφορά κατ’ εξοχήν τις ντόπιες ποικιλίες, στις οποίες και επικεντρώνεται ο στόχος της διαφοροποίησης. Κουτσουρελιά, Κλωνάρα, Γαλανή, Σμερτολιά και άλλες ξεχασμένες για χρόνια ποικιλίες, δείχνουν να έχουν την τιμητική τους στα νέα projects και να συνοδεύονται από την κατάλληλη καθοδήγηση των καλλιεργητών με στόχο πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά αποτελέσματα.

Φαίνεται καθαρά πλέον ότι οι πρωταγωνιστές των παραπάνω εξελίξεων στο ελαιόλαδο αρχίζουν να ακολουθούν στενά το βηματισμό που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στο κρασί και να διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια διαφορετική αποτίμηση της υπεραξίας του προϊόντος, με ενεργούς συμμετέχοντες αυτήν τη φορά, και τους παραγωγούς. Βεβαίως θα απαιτηθεί χρόνος και στενή συνεργασία των κρίσιμων -εν προκειμένω- κρίκων της αλυσίδας αξίας, όμως, όταν φανούν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, όλα θα είναι διαφορετικά και κανείς δεν θα μπορεί να την υπονομεύσει.

Μ’ αυτή την έννοια, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, εδώ και 10 χρόνια περίπου, αρχικά με το El – Ελαίας Καρπός (elaiaskarpos.gr) και στη συνέχεια με την ετήσια έκδοσης The Top 50 για την ελιά και το ελαιόλαδο, φαίνεται να δίνει καρπούς. Η συντακτική ομάδα της έκδοσης θα συνεχίσει με το ίδιο πείσμα να αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που περιποιούν τιμή στο ελληνικό ελαιόλαδο και να στηρίζει τις ετικέτες που αναγνωρίζουν την πραγματική του αξία.

Το Top 50 του Ελαίας Καρπός κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.