Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ταυτότητα στην «Κολοβή» της Λέσβου, το αντίδοτο στο χύμα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας της Λέσβου, της Κολοβής ή Βαλανολιάς ο Κωνσταντίνος Κολυβάς, αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να επεκτείνει την δραστηριότητά του από την εμπορική δραστηριότητα στην παραγωγή και τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Διατηρώντας προγενέστερα συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, στη συνέχεια εισήλθε στην τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου με τρεις διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Η πρώτη από αυτές, είναι η υψηλότερη ποιοτικά κατηγορία έξτρα παρθένου ελαιολάδου υπό την ονομασία «Lesvos Gold» με οξύτητα κάτω του 0,3, το οποίο έχει λάβει σειρά διεθνών βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς με πιο πρόσφατα από αυτά να είναι στο Λονδίνο, το Βερολίνο και τον Great Taste. «Επιθυμία μου ήταν να αποκτήσει ταυτότητα το ελληνικό ελαιόλαδο. Ο λόγος είναι πως όταν πωλείται χύμα, συνήθως αναμειγνύεται με κάποιο ισπανικό, ονοματίζεται ιταλικό και δίνουμε το προνόμιο στους Ιταλούς να δημιουργούν ένα προϊόν, όπου μέσω μάρκετινγκ καρπώνονται την υπεραξία ενός τυποποιημένου προϊόντος».

Η ονομασία «Lesvos Gold», είναι κατοχυρωμένη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε αρκετές τρίτες χώρες. Η επιχείρηση είναι αμιγώς εξαγωγική, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου που παράγει και τυποποιεί, διατίθενται εκτός συνόρων τόσο από συμβατική όσο και από βιολογική καλλιέργεια. Η τιμή φιάλης για τα 500 ml στη λιανική ανέρχεται σε περίπου 15 ευρώ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε ράφια γερμανικών καταστημάτων. Οι τιμές παραγωγού για την τελευταία σοδειά ξεκίνησαν από τα 4 ευρώ για τα συμβατικά ελαιόλαδα, φτάνοντας έως και τα 8 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη σειρά «Lesvos Gold», τυποποιεί δύο ακόμα σειρές – κατηγορίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου την «Cotinos» και την Aspilos Elaia.

Η συνεργασία με την ΕΑΣ Λέσβου και το επόμενο βήμα

Στο χρονικό διάστημα από το 2014 έως και το 2017 η εταιρεία του διατηρούσε στρατηγική συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, η οποία τυποποιούσε για λογαριασμό της όλα τα προϊόντα. Από το 2018 και ύστερα ξεκίνησε η αυτόνομη πορεία, με τη δημιουργία ενός ιδιόκτητου τυποποιητηρίου υπό την εταιρεία, Aegean Agrofood (Αγροτικά Προϊόντα Αιγαίου). Ο Συνεταιρισμός δεν είχε την δυνατότητα να συνεχίσει να τυποποιεί τα προϊόντα της Aegean Agrofood αλλά και τα δικά του, γι’ αυτό και η επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει με ίδιες δυνάμεις. Το τυποποιητήριο βρίσκεται στην Παγανή Λέσβου, ελαιοποιώντας τη συγκομιδή της Κολοβής, η οποία κατά κύριο λόγο αναπτύσσεται στα νότια και νοτιοδυτικά εδάφη του νησιού. «Η μοναδικότητα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη ποικιλία, είναι ότι φύεται αποκλειστικά στη Λέσβο. Στα κύρια γευστικά της χαρακτηριστικά είναι η πικρότητα που παρουσιάζει. Επίσης, το ελαιόλαδο είναι πικάντικο, έντονο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κολυβάς.

Για την ετικέτα του Lesvos Gold, οι ελιές προέρχονται από επιλεγμένα κτήματα στην περιοχή του Πλωμαρίου, με δέντρα που βρίσκονται σε υψόμετρο 300 έως και 350 μέτρων για τη συλλογή του καρπού. «Το συγκεκριμένο υψόμετρο αποτελεί το ιδανικό για την ανάπτυξη της ξερικής Κολοβής ελιάς», όπως λέει ο ίδιος.

Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο του ραβδίσματος, με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να υποστηρίζει ότι οι μηχανικές μέθοδοι μπορεί να είναι παραγωγικότερες και πιο οικονομικές, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. «Εκτίμησή μας είναι ότι η χρήση μηχανικών μέσων ενδεχομένως να τραυματίζει ελαφρά τον καρπό, κάτι που σημαίνει ότι επέρχεται η οξείδωσή του από τη στιγμή αυτή και ύστερα. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ελαιοποίησης, το αργότερο εντός τεσσάρων ωρών μετά το ράβδισμα ο καρπός κατευθύνεται στο ελαιοτριβείο και γίνεται ψυχρή έκθλιψη στους 27 βαθμούς Κελσίου. Ακολούθως, ο χημικός της εταιρείας και γευσιγνώστης ελαιολάδου, επιλέγει κατά την ελαιοποίηση ποια ελαιόλαδα θα λάβουν την ετικέτα Lesvos Gold για να τυποποιηθούν. Ωστόσο δεν διέρχονται όλα τα λάδια τον έλεγχο, καθώς γίνεται έλεγχος οξύτητας, οργανοληπτικός με εξέταση των ‘Κ’, των υπεροξειδίων. Τα ελαιόλαδα που επιλέγουμε τοποθετείται σε δεξαμενές, αποκλειστικά δικές μας, οι οποίες κλειδώνονται έως ότου ελαιοποιήσουμε τις επόμενες ποσότητες».

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...