Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προτάσεις συγκρότησης τεχνικής επιτροπής για την ανάδειξη της ελιάς Καλαμών

Τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας οργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που κατέληξε και σε ορισμένα χρηστικά συμπεράσματα για το πως μπορούν να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και τα κοινά σημεία, αλλά και οι κοινές αγωνίες για το προϊόν της Ελιάς Καλαμών και τα όσα πλέον ανακύπτουν μετά τις τελευταίες αποφάσεις και του ΣτΕ.

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (01/06) η εκδήλωση με θέμα: «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης ο οποίος τόνισε στην ομιλία του: «Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων». Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους για το θέμα της ελιάς καλαμών.

Προτείνεται η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί τις δυνατές λύσεις για την ανάδειξη του προϊόντος ως εθνικό, τη θωράκισή του έναντι τρίτων χωρών

  • με σεβασμό στο ΠΟΠ και την αξία που προσδίδει στο προϊόν η ποιότητα και  τα  μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική και την παραδοσιακή τεχνογνωσία και
  • με σεβασμό γενικά στο εθνικό μας προϊόν που παράγεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας
  • με σεβασμό στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και την επικύρωσή της από το ΣτΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τόνισαν την μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος για την εξαγωγή του. Η τοποθέτηση και των τεσσάρων Προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η κα. Λίνα Αγγελοπούλου Πληρεξούσια Δικηγόρος ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας στην δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση, η οποία έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την απόφαση του ΣτΕ και παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη νομική του διάσταση αποσαφηνίζοντας τις νομικές του λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, οι Βουλευτές Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, καθώς και της ΔΟΕΠΕΛ  και του ΣΥΜΕΠΟΠ και ο Προέδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων υπήρξε διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τη θωράκιση του προϊόντος.  Αποφασίστηκε από κοινού η δημιουργία τεχνικής επιτροπής με εκπροσώπους από όλους του εμπλεκόμενους φορείς και από τους 4 νομούς και από Οργανώσεις με άμεση σχέση με το προϊόν, με σκοπό την κατάθεση πρότασης προς το υπουργείο για την διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες.

Κλείνοντας, την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι τα Επιμελητήρια ως εκπρόσωποι του επιχειρείν και υποστηρικτές του αναπτυξιακού μοντέλου που θα έχει ως βάση τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, θα έχουν τον εποπτικό ρόλο για την τήρηση των ανωτέρω.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με σύμπραξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ξεκινά η λειτουργία της Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας, όπως δήλωσαν από κοινού ο Δήμαρχος Βόρειας...

REPORTS

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει την έναρξη της «Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας», μια νέα εκπαιδευτική δράση που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Δήμο...

REPORTS

Οι προκλήσεις βιωσιμότητας που παρουσιάζει η καλλιέργεια και ανάπτυξης της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής βρέθηκαν στο επίκεντρο πρόσφατης εσπερίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το brand Mesimeri είναι µια ιδέα που µέσα της αγκαλιάζει τις µυρωδιές, τις γεύσεις και τις αναµνήσεις της παιδικής ηλικίας των εµπνευστών της

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.