Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρώνεται το έδαφος για νέα ώθηση στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Με την τιµή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδοµάδες γύρω από τα υψηλά που διαµορφώθηκαν στα διάφορα παραγωγικά κέντρα της χώρας, η αγορά δείχνει πως ετοιµάζεται για έναν επόµενο κύκλο ανόδου ενόψει και της ελλειµµατικής επερχόµενης παραγωγής.

Αν και τα περισσότερα µηνύµατα είναι θετικά για την εξέλιξη των τιµών παραγωγού, που αυτή την περίοδο στη Λακωνία βρίσκονται στα 3,55 µε 3,60 ευρώ το κιλό, στα 3,30 µε 3,50 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία, γύρω από τα 3,30 στην Κρήτη και 4 ευρώ στην Κέρκυρα, οι εµπορικές ροές είναι περιορισµένες.Όπως εκτιµούν συνοµιλητές της Agrenda, τόσο η εγχώρια βιοµηχανία, όσο και οι µεγάλοι αγοραστές της Ιταλίας, προσπαθούν σε πρώτη φάση να διαχειριστούν τα αποθέµατα που είχαν αγοράσει τους προηγούµενους µήνες, λειτουργώντας υπό καθεστώς άρνησης να προβούν σε µεγάλες αγορές µε τα τρέχοντα επίπεδα τιµών. Μάλιστα είχε «κυκλοφορήσει» νωρίτερα το καλοκαίρι και µια αντίληψη που έλεγε πως η ενίσχυση των τιµών παραγωγού σε επίπεδα άνω των 3 ευρώ το κιλό στην Ισπανία, επειδή µεταφέρθηκε και στο ράφι, έκοψε την ορµή των πωλήσεων. 

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σύµφωνα µε στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία πληροφοριών τροφίµων της Ισπανίας (ΑΙCΑ), τα οποία µαρτυρούν ότι για τον µήνα Ιούνιο οι πωλήσεις άγγιξαν τους 121.586 τόνους, µε τη µέση τιµή των πρώτων 9 µηνών της εµπορικής περιόδου να ανέρχεται στους 142.000 τόνους.Ήδη στην ιταλική αγορά συντελέστηκε ένα µίνι ράλι που ανέβασε τις τιµές στα 5,50 ευρώ το κιλό, από τα 5,10 που ήταν προ ολίγων ηµερών. Στην Ισπανία εµµένει µια µεταβλητότητα της τάξης των 5 µε 6 λεπτών το κιλό, µε τις µέσες τιµές για τα έξτρα παρθένα να ανεβοκατεβαίνουν µεταξύ των 3,26 µε 3,33 ευρώ το κιλό. Συγκεντρώνοντας πάντως τις προοπτικές στην αγορά, φαίνεται πως θα υπάρξει µείωση των αποθεµάτων της ΕΕ, της τάξης των 200.000 τόνων, από τους 600.000 τόνους που διατηρεί εδώ και µια διετία κυρίως η Ιβηρική, τη στιγµή που οι εκτιµήσεις για την επερχόµενη παραγωγή δείχνουν µείωση σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη γειτονική χώρα αποτελεί πρόκληση η εξασφάλιση ποσοτήτων λίγο κάτω από τους φετινούς 270.000 τόνους έπειτα από εκείνους τους ανοιξιάτικους παγετούς που πάγωσαν τα άνθη σε βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...