Για να καταλάβει κανείς καλύτερα τα όσα γίνονται στην εγχώρια αγορά, αξίζει να λάβει υπόψιν τα όσα έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή 7 Μαρτίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παλαιοπαναγιάς. Στο πλαίσιο δημοπρασίας, κατατέθηκαν μόλις 2 προτάσεις αγοράς (σε σύνολο 8 προσκλήσεων) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που είχε συγκεντρώσει ο Συνεταιρισμός, οι οποίες κατατέθηκαν από 2 εγχώριες επιχειρήσεις. Η μία πρόταση ήταν στα 4,67 ευρώ το κιλό και η δεύτερη 33 λεπτά υψηλότερη, στα 5,00 ευρώ το κιλό στρογγυλά, από γνωστή εταιρεία της Μεσσηνίας. Με το που έγινε γνωστή η προσφορά στα 5 ευρώ, ενδιαφέρθηκε πολύ περισσότερος κόσμος για πώληση και κάπως έτσι δόθηκαν τελικά 77 αντί για 47 τόνοι, αφού η εταιρεία της Μεσσηνίας επικοινώνησε πως θα αγοράσει στην τιμή αυτή όλο το ελαιόλαδο που βρίσκεται στις σχετικές δεξαμενές. Όλα τα παραπάνω, επικοινώνησε στην Agrenda o πρόεδρος του ΑΣ Παλαιοπαναγιάς, Γιώργος Δογατζής.
Στη Μεσσηνία τώρα, οι τιμές μένουν σταθερές, όπως και στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Ιδιαίτερα σκληρή στάση κρατούν οι Κρητικοί, οι οποίοι συχνά απορρίπτουν δίχως δεύτερη σκέψη προτάσεις πάνω από 4,50 ευρώ το κιλό, περιμένοντας καλύτερες τιμές στη συνέχεια. Βέβαια, τις τελευταίες 10 μέρες, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των συνομιλητών της Agrenda διατηρούν επιφυλακτική στάση αναφορικά με τις προοπτικές στο β΄ σκέλος της σεζόν, κάτι που έγινε εμφανές στον συντάκτη και στο πλαίσιο ελεύθερων συζητήσεων στην Food Expo.
Ανάμεικτα συναισθήματα και… βροχές στην Ισπανία
Σταθεροποίηση της ζήτησης και όχι περαιτέρω επιτάχυνσή της βίωσε το περασμένο διάστημα η αγορά ελαιολάδου, παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών τόσο στον παραγωγό όσο και στο ράφι (όχι τόσο στην Ελλάδα), με τα ισπανικά αποθεματικά στις 28 Φεβρουαρίου να παραμένουν χονδρικά στα επίπεδα του Ιανουαρίου (1,1 εκατ. τόνοι) και την βιομηχανία τυποποίησης να μην γεμίζει τις δεξαμενές με τον ρυθμό που αναμενόταν.
Με μια ενδελεχή ματιά στα νούμερα, παρατηρεί κανείς πως οι τιμές στο ισπανικό έξτρα παρθένο υποχωρούν περί του 4,10 με 4,20 ευρώ το κιλό και μάλιστα με δραστικό περιορισμό των πράξεων σε τιμές μακριά από την διάμεσο (>4,50 ευρώ το κιλό). Το παρθένο ελαιόλαδο παίζει σε μικρό εύρος από 3,60 έως 3,90 ευρώ το κιλό, ενώ ο βιομηχανικός άσσος έχει υποχωρήσει σε επίπεδα των 3,20 με 3,50 ευρώ το κιλό.
Μετά τα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα στοιχεία πωλήσεων του Ιανουαρίου, η αγορά περίμενε να μάθει στις 11 Μαρτίου από το φρέσκο ισπανικό ισοζύγιο:
- Συνολικά πόσο ελαιόλαδο έχει στις δεξαμενές του η «προσφορά».
- Με τι ρυθμό συνεχίστηκαν οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου.
- Αν θα πέσουν τα απαραίτητα χιλιοστά στην Ιβηρική που θα βάλουν την βάση για καλή βλαστική ανάπτυξη και ανθοφορία την 2025/26.
Και τα τρία ανωτέρω ερωτήματα απαντήθηκαν με όρους σταθεροποιητικούς/αρνητικούς ως προς την προοπτική εξέλιξης των τιμών, καθώς:
Α) στην ουσία εξασφαλίστηκε πως η χρονιά «βγαίνει» με πωλήσεις 100.000 τόνων το μήνα.
Β) στα μάτια της αγοράς, η πραγματική κατανάλωση παρουσίασε επιβράδυνση (-5,4%) παρά το δεδομένα χαμηλότερο επίπεδο τόσο των τιμών παραγωγού, όσο και των τιμών λιανικής.
Γ) Στην Ισπανία, με όλη την σημασία της φράσης, δεν έχει σταματήσει να βρέχει, ευνοώντας την σπέκουλα για την επόμενη χρονιά, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι.
