Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προτάσεις τροποποίησης του Τομεακού Προγράμματος του Ελαιολάδου 2023-2027

Σε συνέχεια της από 28.6.2023 επιστολής της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και των συναντήσεων στις 7 & 11/7/2023 με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών ΥπΑΑΤ, κ. Δ. Παπαγιαννίδη και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη, τις παρακάτω προτάσεις τροποποίησης του Τομεακού Προγράμματος του Ελαιολάδου, έτσι ώστε οι ελαιοκομικοί και ελαιουργικοί συνεταιρισμοί να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα προγράμματα ΟΕΦ, προς επίτευξη της μεγαλύτερης ωφέλειας των νέων προγραμμάτων.

1η Πρόταση Τροποποίησης: Μείωση του ελάχιστου κύκλου εργασιών συμμετοχής

και συγκεκριμένα:

I. από 800.000€ σε 500.000€ στην περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας

II. από 300.000€ σε 200.000€ σε νησιωτικές περιοχές

Στα προηγούμενα προγράμματα ΟΕΦ, ο κύκλος εργασιών ως «κατώφλι» συμμετοχής στα επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΠ) των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) ήταν 250.000€, ποσό που ταυτιζόταν με την απαίτηση αναγνώρισης μιας ΟΠ, όπως αναφέρεται στην ΥΑ 397/18235/2017, όπως ισχύει. Στο ΣΣ ΚΑΠ επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι ΟΠ με ελάχιστο κύκλο εργασιών 800.000€, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ΟΕΦ και την ισχύουσα ΥΑ. Αντίστοιχα, στις νησιωτικές περιοχές, ο ελάχιστος κύκλος εργασιών για τη συμμετοχή στα προγράμματα ΟΕΦ ήταν 100.000€, ενώ στο ΣΣ ΚΑΠ ο ελάχιστος κύκλος εργασιών ορίζεται στις 300.000€.

2η Πρόταση Τροποποίησης: Τροποποίηση καταμερισμού του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο Εεπιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΠ)

1) Περιβαλλοντικές δράσεις έως το 25% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.

2) Πάγιος εξοπλισμός έως το 20% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.

3) Ενωσιακά συστήματα ποιότητας (Π.ΟΠ/Π.Γ.Ε.) και εθνικά συστήματα ποιότητας (Agro 2) κατ’ ελάχιστο 20% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.

4) Συστήματα ποιότητας και ιχνηλασιμότητας (ISO 22000, 9001, 22005, IFS, BRC κ.α) κατ’ ελάχιστο 5% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.

5) Συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνική βοήθεια, εφαρμογή καινοτομίας κατ’ ελάχιστο 10% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.

6) Κατάρτιση παραγωγών, εκπαιδευτικά ταξίδια, εκπαιδευτικές επισκέψεις κατ’ ελάχιστο 15% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.

7) Προώθηση, επικοινωνία και εμπορία (website, εκθέσεις, Β2Β συναντήσεις, δημιουργία branding κ.α.) έως το 15% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος, εφόσον το προϊόν τυποποιείται/ συσκευάζεται.

Οι ως άνω προτάσεις είναι εναρμονισμένες με ό,τι περιλαμβάνεται στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως εγκρίθηκε, και δεν επέρχονται αλλαγές τόσο στους στόχους και στους δείκτες, όσο και στο σχέδιο χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 88, παράγραφος 4, σημείο α) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115.

3η Πρόταση Τροποποίησης: Παράταση κατά ένα έτος των επιχειρησιακών προγραμμάτων (πενταετής διάρκεια)

Οι διαδικασίες έκδοσης της σχετικής ΥΑ για την υποβολή των επιχειρησιακών προγραμμάτων έχει καθυστερήσει απίστευτα λόγω καθυστέρησης έγκρισης του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 το Νοέμβριο του 2022 και κατ’ επέκταση των αλλαγών στις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές, με κίνδυνο τα προγράμματα να έχουν τετραετή διάρκεια με έναρξη το 2024 και κατά συνέπεια, την απώλεια των 4,85 εκατ. € που αφορούν το έτος 2023.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...