Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πνοή και νόημα στα αρώματα του ελαιολάδου που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις

Σε ένα µικρό ηµιορεινό χωριό ανάµεσα στα βουνά της Ζακύνθου, όπου η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια ευδοκιµεί, κάθε Οκτώβρη της παιδικής της ηλικίας ανυποµονούσε να γευτεί την πικράδα του «NIO», το πρώτο λάδι της χρονιάς.

Το 2021, ακολουθώντας το όραµά της, αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά µε την οικογενειακή ελαιοπαραγωγή και να την επεκτείνει, δηµιουργώντας το «NIOÉLIA», το τυποποιηµένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της οικογένειας Κούτση. Ο λόγος για την Αθηνά Κούτση, τέταρτης γενιάς παραγωγός, µεγαλωµένη κάτω από τις ελιές στην Αγιά Μαρίνα Ζακύνθου, όπου µαζί µε την οικογένειά της διατηρεί 2.000 ρίζες ελαιόδεντρων κορωνέικης κατά βάση και ντόπιας ποικιλίας.

Η επιστηµονική κατάρτιση της Αθηνάς στη βιολογία και το ενδιαφέρον της για τη διατροφή και τα αυτοάνοσα νοσήµατα, την οδήγησαν να ερευνήσει το ρόλο των φαινολών στην ανθρώπινη υγεία. Μελετώντας έρευνες του Πανεπιστηµίου Αθηνών, διαπίστωσε ότι τα ελαιόλαδα µε υψηλή φαινολική σύσταση συµβάλλουν στην πρόληψη αλλά και τη βελτίωση χρόνιων παθήσεων.

Γνωρίζοντας ότι το ελαιόλαδο της οικογένειάς της παράγεται µε παραδοσιακές µεθόδους, χωρίς φυτοφάρµακα, αποφάσισε να το αναλύσει σε πιστοποιηµένα εργαστήρια. Τα αποτελέσµατα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ένα πολυφαινολικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο µε επίσηµο ισχυρισµό υγείας.

Αναγνωρίζοντας την αξία της µικρής αλλά ποιοτικής παραγωγής, γεννήθηκε η επιθυµία να µοιραστεί αυτόν τον θησαυρό µε το ευρύ κοινό. Σήµερα, το NIOÉLIA έχει καταξιωθεί ως ένα από τα πλέον βραβευµένα ελαιόλαδα του Ιόνιου, µε τελευταία κατάκτηση το αργυρό βραβείου του Olympia Health & Nutrition Awards 2024-2025.

Κομμάτι μιας μακράς ελαιοκομικής παράδοσης στο Φιόρο του Λεβάντε

Στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βραχιώνα στη Ζάκυνθο καλλιεργείται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο NIOÉLIA, ένα µονοποικιλιακό ελαιόλαδο, κορωνέικης ποικιλίας, µε ιδιαίτερα χαµηλή οξύτητα (<0,3%) και άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το υψηλό φαινολικό προφίλ του NIOÉLIA χαρίζει µια ισορροπηµένη γεύση µε νότες πικράδας, φρουτώδους αίσθησης και πικάντικου χαρακτήρα. Ένα διακριτικό άρωµα πορτοκαλιού και µια απαλή πικράδα στο τελείωµα αποκαλύπτουν το µοναδικό αποτύπωµα της συνύπαρξης των ελιών, µε τα εσπεριδοειδή και τις καρυδιές στον οικογενειακό ελαιώνα.

Την αυθεντικότητα αυτή έρχεται να συµπληρώσει το έντονο πράσινο χρώµα του NIOÉLIA, ένα φυσικό αποτύπωµα της Ζακυνθινής γης, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση χλωροφύλλης αποτέλεσµα της πρώιµης συγκοµιδής, καθώς οι ελιές συλλέγονται πρώιµα, σε άγουρο στάδιο, διατηρώντας στο µέγιστο τα πολύτιµα θρεπτικά τους στοιχεία.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ακεραιότητας του ελαιοκάρπου, η συλλογή γίνεται µόνο µε τα χέρια και η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται αυθηµερόν µε ψυχρή έκθλιψη, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτατα τα φυσικά αρώµατα, οι βιταµίνες και οι πολύτιµες φαινόλες, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά.

Η Αθηνά οραµατίζεται τη δηµιουργία επισκέψιµων χώρων παραγωγής, προσκαλώντας επισκέπτες από όλο τον κόσµο να γευτούν το NIOÉLIA στη γενέτειρά του. Παράλληλα, σχεδιάζει µια περιορισµένη συλλογή φιαλών από τα υπεραιωνόβια δέντρα ντόπιας ποικιλίας, που βρίσκονται στους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας Κούτση, τα οποία δίνουν καρπούς µε ιδιαίτερα υψηλή φαινολική σύσταση και αυξηµένες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες.

Σήµερα, το NIOÉLIA έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και βρίσκεται σε εκλεκτά εστιατόρια και ντελικατέσσεν σε 14 χώρες της Ευρώπης, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωµένο Βασίλειο, ενώ παραγγελίες γίνονται και στον ιστότοπο της εταιρείας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, η πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισµών της Επιδαύρου Λιµηράς Λακωνίας, µε τη σύγχρονη µονάδα τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου στη Συκέα Λακωνίας του...

SPECIALS

Κατείχαν την παραδοσιακή γνώση της ελαιοκαλλιέργειας κι αποφάσισαν να την «παντρέψουν» µε την αιχµή της σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος τους να µετασχηµατίσουν ψηφιακά τον ελαιώνα...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το φάκελο για την αναγνώριση του κρητικού ελαιολάδου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, με την επίσημη δημοσίευση του στην εφημερίδα...

REPORTS

Ολοκληρώνονται στις Δευτέρα 17 Μαρτίου, οι δηλώσεις συμμετοχής στον 11ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...