Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παρακολούθηση παραγωγής ελαιόλαδου με ηλεκτρονική βάση δεδομένων στα σκαριά

Η χώρα µας είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει στοιχεία για την παραγωγή ελαιόλαδου τα οποία σήµερα λείπουν σε µεγάλο βαθµό, βάζοντας φρένο στην εµπορική ανάπτυξη του κλάδου.

της Σοφίας Σπύρου

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Εµµανουήλ Γιαννούλης στα πλαίσια συζήτησης στο 2ο ∆ιεθνές Συνέδριο του Κέντρου Ελιάς Krinos «θέλω να πιστεύω ότι µετά από πολλά χρόνια είµαστε για πρώτη φορά πολύ κοντά στο να δηµιουργηθεί µια ηλεκτρονική βάση δεδοµένων για την παρακολούθηση στοιχείων της παραγωγής. Η νέα πλατφόρµα θα µας δώσει δυνατότητες αντίστοιχες µε αυτές που υπάρχουν στην Ισπανία όπου κάθε δέκατη µέρα δίνονται στοιχεία µέχρι το τέλος του προηγούµενου µήνα».

Άλλο θέµα που τέθηκε στη συζήτηση ήταν η σκοπιµότητα της ενεργητικής τελειοποίησης, υπέρ της οποίας εκφράστηκε ο κ. Γιαννούλης, κατά την οποία µείγµατα από κοινοτικά ελαιόλαδα µαζί µε προϊόν που εισάγεται από τρίτες χώρες χωρίς καταβολή δασµών χρησιµοποιούνται για να παράγουν ελαιόλαδο προς εξαγωγή σε χαµηλό κόστος.

Ο Γενικός ∆ιευθυντής της Terra Creta Φώτης Σούσαλης για τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού ελαιόλαδου και ειδικότερα το φαινολικό περιεχόµενο υποστήριξε ότι «πρώτα από όλα το ελαιόλαδο είναι τρόφιµο και ο καταναλωτής το επιλέγει για την ισορροπία γεύσεων και αρωµάτων και όχι µόνο για τις θετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω φαινολών». Επιπλέον ανέφερε ότι το κατώφλι οξύτητας στο έξτρα στην αγορά σήµερα κινείται σε επίπεδα κάτω του κανονισµού και βρίσκεται περίπου στο 0,5%  χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι πρέπει να θεσµοθετηθεί νέα κατηγορία εξτρίσιµου διότι, όπως είπε, ο κλάδος διέπεται ήδη από υπερβολικά πολλούς κανόνες ποιότητας.

O πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Εµµανουήλ Γιαννούλης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς  Γιώργος Ντούτσιας αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθµισης της µετασυλλεκτικής διαχείρισης της φυσικής µαύρης ελιάς κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της από τον παραγωγό όπου γίνονται συχνά λάθος χειρισµοί. Έτσι, όπως είπε, ο παραγωγός και οι µονάδες τυποποίησης, εµπορίας και εξαγωγών «σκοντάφτουν» σε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ιχνηλασιµότητας και δεν µπορούν να διασφαλίσουν σταθερότητα στην ποιότητα που απαιτούν αγορές µε καταναλωτές υψηλών εισοδηµάτων.

Τους διατροφικούς ισχυρισµούς πρότεινε να αξιοποιήσει η ελληνική επιτραπέζια ελιά για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, η καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Μαρία Καψοκεφάλου. Μάλιστα παρουσίασε έρευνα, σύµφωνα µε την οποία από 47 ελληνικές ετικέτες ελιάς µόλις 5 έφεραν διατροφικό ισχυρισµό για χαµηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Επιπλέον, µόλις 2% των ετικετών έφερε ένδειξη Vegan και µόλις 8% βιολογικό

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.