Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο αειφόρος Ελαιώνας της Λέσβου στη σχολή Δημόσιας Υγείας του YALE

Στην πρόσφατη ομιλία του, ο CEO της εταιρίας Falcon S.A. με το brand OLEVE, Αντώνης Τιρπιντήρης, παρουσίασε στο Yale University, School of Public Health, το μοντέλο βιώσιμης καλλιέργειας ελιάς με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στην παρουσίασή του με τίτλο “Στο σταυροδρόμι της κλιματικής κρίσης, της βιοποικιλότητας, της αειφόρου γεωργίας, της διατροφής και της δημόσιας υγείας”, μίλησε για το εγχείρημα αναβίωσης και δημιουργίας βιοποικιλότητας σε μια άλλοτε ερημοποιημένη γη, στο Σίγρι της Λέσβου.

Στο διήμερο παρουσιάσεων με θέμα ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ στη σχολή Δημόσιας Υγείας (Yale School of Public Health) και στον εμβληματικό χώρο του Woolsey Hall, συμμετείχαν ο επιχειρηματίας και μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντώνης Τιρπιντήρης και η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, καθώς και τιμητικά προσκεκλημμένοι από το Πανεπιστήμιο Yale και τον καθηγητή Βασίλη Βασιλείου, Chair of Yale Public Schoοl of the Department Health and Environment.

Ο Αντώνης Τιρπιντήρης παρουσίασε σε μια καταπληκτική ομιλία το εγχείρημα και την ολιστικά βιώσιμη προσέγγιση στην καλλιέργεια ελιάς. Η ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά σε πολλά από τα κακώς κείμενα και τη δυσμενή σημερινή κατάσταση περιβαλλοντικής καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος του ήταν να αποδείξει ότι αν υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα τρόπος!

Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη φύση ακόμα κι αν έχει καταστραφεί, και να δημιουργήσουμε οικοσυστήματα ακόμα και σε ερημοποιημένες περιοχές”, υποστηρίζει με έμπρακτο τρόπο.

Στην παρουσίασή του έκανε μια συνολική επισκόπηση των αειφόρων γεωργικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των ελιών και όλων των άλλων δέντρων, στο κτήμα Faros στο Σίγρι. Επεσήμανε αρκετές μεθόδους, όπως το κομπόστ που παράγεται μέσα στο κτήμα για να τρέφονται τα δέντρα, τη χλωρή και ξηρή λίπανση και τη φύτευση των δέντρων σε αναβαθμούς (σέτια) στις πλαγιές του κτήματος. Συνέχισε με την παρουσίαση των βέλτιστων παραμέτρων παραγωγής που εφαρμόζονται στο πρότυπο Ελαιοτριβείο που βρίσκεται επίσης μέσα στο κτήμα. Οι παράμετροι αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση του βαθμού ωρίμασης και της ποικιλίας των ελιών, τη διατήρηση συνεχούς διαδικασίας ψύξης και την ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού καθόλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Όλα τα παραπάνω, κι ακόμα περισσότερα που εξηγήθηκαν στην παρουσίαση, εξασφαλίζουν τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, καθώς και των άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου που παράγει η εταιρεία. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων του EVOO.

Υποστηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με την τοπική κοινότητα, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του χωριού. Στόχος μας είναι να δώσουμε το παράδειγμα σε όλους τους ελαιοκαλλιεργητές και το ελαιόλαδό μας να αποτελεί πρότυπο οργανοληπτικής και διατροφικής ποιότητας”, δηλώνει ο κ. Τιρπιντήρης.

Το όλο εγχείρημα αντιπροσωπεύει μια παραδειγματική μεταβολή στον κλάδο του ελαιόλαδου, μία επανάσταση που επαναπροσδιορίζει τον αγροτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο απώτερος στόχος είναι η προώθηση μιας βιώσιμης προσέγγισης στην καλλιέργεια της ελιάς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον.

Η κα Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίκουρη Καθηγήτρια του Yale School of Public Health, παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα: “Από τη Μεσογειακή στην Πλανητική διατροφή: Διατροφικά Πρότυπα και Υγεία”. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της μεσογειακής διατροφής στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Μια διατροφή που συμβάλει στη μακροβιότητα, στην ευζωία και στηρίζει οικολογικά τον πλανήτη.

Και στις δύο παρουσιάσεις συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και επιχειρηματίες, με βαθιά γνώση και ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της Ανθρώπινης και της Πλανητικής υγείας.  Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτική ήταν η γευσιγνωσία της αρωματικής και γευστικής παλέτας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, που πραγματοποίησε ο Καθηγητής του Yale School of Public Health και πιστοποιημένος σομελιέ ελαιολάδου κος Τάσσος Κυριακίδης.

Αξίζει ιδιαίτερη μνεία στη φιλοξενία που δεχτήκαμε, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο από τον Δρ. Βασίλη Βασιλείου όσο και από τον Dr. Rafi Taherian, Associate Vice President/ Yale Hospitality, που μας παρέθεσαν ένα εξαιρετικά εμπνευσμένο μεσογειακό γεύμα στον εμβληματικό και επιβλητικό χώρο εστίασης του UC Berkeley & Yale University. Ένας χώρος ιστορικός κι επιβλητικός, με ζεστή και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, δομημένος αρχιτεκτονικά και αισθητικά, ώστε οι φοιτητές κατά την διάρκεια των γευμάτων τους να μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Στo χώρο αυτό παρουσίασαν πώς και γιατί έχουν υιοθετήσει αποκλειστικά τη μεσογειακή διατροφή και τη χρήση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τόσο στην κουζίνα αλλά και στα τραπέζια όλων των Πανεπιστημίων που ανήκουν στο Yale. Άψογη υποδοχή, εξυπηρέτηση, ευγένεια, μέριμνα και φροντίδα 7* αστέρων. Ο επαγγελματισμός γίνεται πράξη στους χώρους διδασκαλίας του.

Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να αποτυπώσουν τον επίσης ιστορικό και εμβληματικό χώρο του Woolsey Hall οπου έγινε η παρουσίαση του περιβαλλοντικού στίγματος του Sigri Olive Mill και του πάνελ με θέμα “Το Ελαιόλαδο και οι Βιοκαλλιεργητικές του διαστάσεις στη Μεσογειακή Διατροφή”.

Η εκδήλωση στο σύνολό της ήταν ένα μοναδικό και αξέχαστο ταξίδι που προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες, ανταλλαγή γνώσεων, αποτελεσματική επικοινωνία και βαθιά εκτίμηση για τη σημασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, που αποτελούν θεμελιώδεις πτυχές του Πλανήτη μας ως το κοινό μας σπίτι.

Στο παρακάτω link το video της παρουσίασης
LINK TO YOU TUBE:
https://www.youtube.com/watch?v=YXfINHM9ywI

Στο παρακάτω link η συνέντευξη του Αντώνη Τιρπιντήρη στο aeolos.tv
LINK TO YOU TUBE:
https://www.youtube.com/watch?v=yWWMwa-H6dM

H αναβίωση μιας ερημοποιημένης περιοχής με βιώσιμες πρακτικές, η διατροφική & γαστρονομική αξία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου OLEVE και το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά, που έρχεται τον Σεπτέμβριο στη Λέσβο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς ανακοινώνει την παράταση ισχύος τεσσάρων (4) προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 2ο έτος (2025), στο πλαίσιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...