Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οργανωμένη προσπάθεια εμπλουτισμού της δίαιτας των αστροναυτών με ελαιόλαδο

Οι αστροναύτες συχνά χάνουν βάρος ενώ βρίσκονται στο διάστημα και παραπονιούνται για το φαγητό. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα προσφέρει βασικά οφέλη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες και ένας Ιταλός σεφ που συνεργάζονται για να σχεδιάσουν γευστικές και θρεπτικές δίαιτες για διαστημικές αποστολές μεγάλης εμβέλειας πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο θα παίξει κρίσιμο ρόλο.

«Το διάστημα αλλάζει την αντίληψη της γεύσης», σύμφωνα με την ερευνήτρια της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ASI), Marta Del Bianco. «Τα τρόφιμα με γεύση ελαιόλαδου μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για τη διατροφή και την ψυχολογική υγεία των αστροναυτών».

Σύμφωνα με τον σεφ Stefano Polato, ακόμη και τα σχετικά μέτρια υψομετρικά κέρδη μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη γεύση. Η έλλειψη βαρύτητας, μάλιστα, σημαίνει ότι τα αρώματα δεν συνοδεύουν τη γεύση όπως συμβαίνει στη Γη, πράγμα που υποδεικνύει ότι το φαγητό μπορεί να χάσει κάποιες από τις οργανοληπτικές του ελκυστικές ιδιότητες. Ωστόσο, η προσθήκη ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτού.

«Οι αστροναύτες στο διάστημα τείνουν να χάνουν πολύ βάρος και, από την αρχή της εξερεύνησης του διαστήματος, οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν εργαστεί σκληρά για να καταπολεμήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο», πρόσθεσε η Del Bianco. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι το φαγητό ήταν ως επί το πλείστον αηδιαστικό», είπε. «Ακόμη και μετά από πολλά χρόνια προόδου, πολλοί αστροναύτες συνεχίζουν να μην τρώνε μερικές από τις διαθέσιμες τροφές. Αλλά το φαγητό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους κατά τη διάρκεια των αποστολών».

Del Bianco και Polato εργάζονται με άλλους σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) με την υποστήριξη της ASI, της ιταλικής ένωσης παραγωγών ελαιολάδου, της Unaprol, του ιταλικού συμβουλίου για την έρευνα στη γεωργία (CREA) και της NASA.

Η γέννηση της ιδέας

«Η όλη ιδέα βασίζεται στο να δείξει πώς το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη λειτουργική διατροφή της δίαιτας των αστροναυτών, δεδομένης της σημαντικής ανάγκης διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής στο διάστημα», σύμφωνα με τον Nicola Di Noia, γενικό διευθυντή της Unaprol.

Συνεργαζόμενοι με την ένωση αγροτών, οι Coldiretti, Di Noia και Polato επικεντρώθηκαν στον συνδυασμό παραδοσιακής τροφής αστροναυτών με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έφεραν οι αστροναύτες ως «μπόνους τροφή». Οι αστροναύτες μπορούν να φέρουν περιορισμένη ποσότητα ειδικών τροφίμων για να συμπληρώσουν την τυπική δίαιτα.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι διαφορετικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει διαφορετικές γεύσεις και διαφορετικές επιπτώσεις στις μερίδες», είπε ο Polato. Τα τέσσερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν από τους αστροναύτες ως μπόνους τροφής ήταν τα μονοποικιλιακά Coratina, Moraiolo, Itrana και Carolea.

«Ο συνδυασμός φαγητού και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο Polato. «Στους αστροναύτες δόθηκαν τέσσερα μικρά μπουκάλια από αυτά τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για να δώσουν γεύση σε οποιοδήποτε φαγητό της επιλογής τους».

Ο Di Noia πρόσθεσε ότι οι αστροναύτες μπορούσαν να ανιχνεύσουν ξεχωριστές γεύσεις που δημιουργούνται συνδυάζοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με διαφορετικά είδη τροφίμων, όπως ρύζι με γαρίδες, ντομάτες και σπαράγγια.

Ενώ το ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από αστροναύτες, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη χρήση του στο διάστημα. Προηγουμένως, οι αστροναύτες μετέφεραν μπουκάλια 50 χιλιοστόλιτρων με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά τη διάρκεια της αποστολής Minerva τον Ιούλιο του 2022.

Τα δείγματα

Ένα από τα τρία μπουκάλια αποστέλλεται πίσω στη Γη κάθε έξι μήνες για ανάλυση. Ένα έχει ήδη παραληφθεί και αυτή τη στιγμή μελετάται. Ένα άλλο αναμένεται τον Ιούλιο και το τρίτο μπουκάλι θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στο πρώτο μπουκάλι δείχνουν ότι ενδέχεται να έχουν συμβεί μικρές αλλοιώσεις, αλλά είναι απίθανο να έχουν επηρεάσει το προφίλ υγείας και γεύσης του προϊόντος.

«Τα δείγματα θα μας επιτρέψουν να μετρήσουμε πιθανές διαφορές και ενδεχόμενες αλλαγές στο περιεχόμενο που προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Del Bianco. «Δεδομένων των θρεπτικών ιδιοτήτων και των γεύσεων του ελαιολάδου, εάν επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα στο διαστημικό περιβάλλον, θα μπορούσε εύκολα να επιλεγεί για να συνοδεύσει τους αστροναύτες σε πολλές άλλες αποστολές», συμπεριλαμβανομένων των αποστολών στο φεγγάρι ή τον Άρη, πρόσθεσε.

Αναμένει ότι η απουσία βαρύτητας και κοσμικής ακτινοβολίας θα επηρεάσει τη σύνθεση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των 18 μηνών. «Η ακτινοβολία έχει οξειδωτική δράση», είπε. «Το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ ευαίσθητο στην οξειδωτική δράση».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν, επίσης, να στείλουν αφιλτράριστο ελαιόλαδο στο διάστημα για να δουν πώς συμπεριφέρονται οι αιωρούμενες σταγόνες νερού.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.