Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ΗΠΑ ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι ΗΠΑ κατανάλωσαν 375.000 τόνους ελαιόλαδου το 2023.
Η Ιταλία παρέμεινε ο κορυφαίος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο με 410.000 τόνους, ενώ η Ισπανία έπεσε στην τρίτη θέση με 300.000 τόνους.

Αυτή η εκρηκτική αύξηση οφείλεται τόσο στην αυξανόμενη δημοτικότητα του ελαιολάδου στις ΗΠΑ όσο και στην απότομη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε στην Ισπανία κατά τις προηγούμενες συγκομιδές. Ο Χουάν Βιλάρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vilcon, επεσήμανε ότι οι Αμερικάνοι είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένοι με το ελαιόλαδο και αναζητούν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες ελαιολάδου προσαρμόζουν τις προσεγγίσεις τους στις αμερικανικές προτιμήσεις, ενισχύοντας έτσι την κατανάλωση.

Σε αντιπαράθεση με την αυξανόμενη κατανάλωση στις ΗΠΑ, οι Ισπανοί αγοράζουν λιγότερο ελαιόλαδο αφού οι κακές συγκομιδές τις περιόδους καλλιέργειας 2022/23 και 2023/24 συνέβαλαν σε άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών.

«Λόγω των αυξήσεων των τιμών, η ισπανική κατανάλωση μειώθηκε κατά περίπου 47%», είπε ο Βιλάρ. «Η Ισπανία κατανάλωσε περίπου 260.000 τόνους ελαιολάδου το 2023».

Ο Joseph R. Profaci, ο εκτελεστικός διευθυντής του North American Olive Oil Association (NAOOA), επεσήμανε ότι οι αμερικανοί καταναλωτές βλέπουν το ελαιόλαδο διαφορετικά από τους ομολόγους τους στη Νότια Ευρώπη. Κατά τη γνώμη του, ενώ στις μεσογειακές χώρες η κατανάλωση είναι συχνά μια πολιτιστική κληρονομιά, στις ΗΠΑ αποτελεί περισσότερο μια συνειδητή επιλογή για λόγους υγείας ή γεύσης. «Η διαφορά είναι ότι στις ΗΠΑ, η βάση των καταναλωτών, τουλάχιστον millennials και boomers που δεν μεγάλωσαν σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, έκανε μια σκόπιμη επιλογή να αρχίσει να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο για λόγους υγείας ή γεύσης», είπε.

«Στην Ισπανία και σε άλλες παραδοσιακές χώρες, η χρήση ελαιολάδου δεν αποτελούσε απλώς μια σκόπιμη επιλογή για τους καταναλωτές, αλλά αποτελούσε μέρος της καθημερινής ζωής και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς», πρόσθεσε ο Profaci. «Εξαιτίας αυτού, όταν οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν ξαφνικά υψηλότερες τιμές, είναι πιθανότερο να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές».

Ο Βιλάρ συμφώνησε σε αυτήν την άποψη, επισημαίνοντας ότι οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη λιανική πώληση στις ΗΠΑ έχουν ήδη ξεπεράσει τα 10 δολάρια ανά λίτρο, αλλά δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όπως στην Ευρώπη, λόγω της διαφορετικής δομής των τιμών.

«Για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς των ΗΠΑ, ιδίως στις ιδιωτικές ετικέτες που αντιστοιχούν στο 40% όλων των λιανικών πωλήσεων, οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί καθόλου ως αποτέλεσμα της τιμολόγησης των συμβολαίων», πρόσθεσε ο Profaci.

Επιπλέον, με τους καταναλωτές των ΗΠΑ να βρίσκονται σε γενικές καλύτερες οικονομικές συνθήκες συγκριτικά με τους ευρωπαίους καταναλωτές, έχουν την ευελιξία να ανταποκριθούν σε υψηλότερες τιμές, γεγονός που συνεπάγεται ότι η αύξηση των τιμών δεν έχει τόσο έντονο αντίκτυπο στην αγορά των ΗΠΑ.

Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο από την Ισπανία το 2023 και το 2024, ο Βιλάρ πιστεύει ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί όταν η παραγωγή στην Ισπανία επιστρέψει στον προηγούμενο μέσο όρο των περίπου 1,4 εκατομμυρίων τόνων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταναλώνουν όλο και περισσότερο ελαιόλαδο, αλλά αυτό που θα συμβεί είναι ότι όταν υπάρξει μεγάλη συγκομιδή, θα υπάρξει πτώση της τιμής στην Ισπανία και η κατανάλωση θα ανακάμψει», είπε.

Ωστόσο, οι Profaci, Vilar και άλλοι ειδικοί προβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταναλώνουν συνεχώς περισσότερο ελαιόλαδο από την Ισπανία και πιθανώς θα ξεπεράσουν την Ιταλία ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Δεν θα με εξέπληττε αν οι ΗΠΑ γίνουν ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο μέχρι το 2030», είπε ο Profaci. «Με κατάλληλο πρόγραμμα έρευνας και προώθησης του ελαιολάδου, μπορεί να συμβεί ακόμα πιο νωρίς».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγεί τις εξαγωγές ελαιολάδου, δείχνει πως η Τούρκία θα συμπεριφέρεται εφεξής καθαρά ως «αρπακτικό». Τα στοιχεία εισαγωγών στις...

REPORTS

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε νέα δυναμική τιμών, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και άλλα τμήματα της...

REPORTS

Έντονη πορτοκαλί λασποβροχή και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το καιρικό σκηνικό στη Νότια Ισπανία αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες στους ελαιοπαραγωγούς.

REPORTS

Ως ένδειξη της δέσμευσης για τους στόχους που έχουν τεθεί στη στρατηγική της για το 2030, η ισπανική πολυεθνική εταιρεία, Deoleo οδηγεί την αειφορία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...