Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παραμένει πρόεδρος στη Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς ο Γιώργος Ντούτσιας

Ανανεώνει τη θητεία του ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς ο Γιώργος Ντούτσιας, μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 9ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Με την καθολική συμμετοχή των εκπροσώπων μελών τόσο του πρωτογενoύς, όσο και του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διαδικτυακά στις 14 Ιουνίου 2024 η 9η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Την νέα διοίκηση της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ απαρτίζουν οι:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ντούτσιας Γεώργιος

Α.Ε.Σ. ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΓεωργούδης ΝέλοςΠΕΜΕΤΕ / ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΑΕ
ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚοντίνος ΚώσταςΠΕΜΕΤΕ / ΙΝΤΕΑΛ ΑΕ
ΤΑΜΙΑΣΜπαλτάς ΑθανάσιοςΑ.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ (αλφαβητικά)
Ανοιξάς ΝικόλαοςΑ.Σ. ΑΓ.ΜΑΜΑ
Ζούκας ΚώσταςΠΕΜΕΤΕ / ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ
Λυμπέρης ΔημήτρηςΑ.Ε.Σ. ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Μιχαλούτσος ΣτυλιανόςΑ.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ
Σαραντίδης ΚλέαρχοςΠΕΜΕΤΕ / ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Σιούρας ΧάρηςΠΕΜΕΤΕ / ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΕ

 

Η νέα Διοίκηση, με την στενή συνεργασία μεταξύ των μελών της, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους, στοχεύει στη στήριξη του προϊόντος και την επίλυση σοβαρών θεμάτων του κλάδου στο σύνολο του.

Με μεγάλη χαρά η Γενική Συνέλευση καλωσόρισε και τα δυο νέα μέλη της, τον Α.Σ. Αιτ/νίας AITOLIA OLIVES και τον Α.Σ. Αιτ/νίας TERRA OLIVA.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση αφορούσαν σε βασικά θέματα του κλάδου, ενώ μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση υπήρξε από όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ,  Γιώργος Ντούτσιας, πήρε τον λόγο, αρχικά καλωσορίζοντας τα νέα μέλη της Οργάνωσης και συνέχισε με την ανασκόπηση/λογοδοσία του έτους που πέρασε, καθώς και του οικονομικού απολογισμού του προηγούμενου έτους και του προϋπολογισμού του επόμενου.

Πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του νέου δεκαμελούς Δ.Σ. της Οργάνωσης.

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το πρόγραμμα του Μέτρου 16 του ΠΑΑ “Πιστοποιημένα Φυτώρια – Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς” το οποίο ολοκλήρωσε το πρώτο έτος της υλοποίησης του, που συμμετέχει -μεταξύ άλλων φορέων- και η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, με φορέα υλοποίησης τον ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, τα οφέλη και εργαλεία που θα δώσει τόσο στους ελαιοπαραγωγούς, όσο και στην μεταποίηση και εξαγωγή του προϊόντος.

Επισημάνθηκε η ανακούφιση που επήλθε στον κλάδο μετά την δίκαιη Απόφαση του ΣτΕ για το συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα” η οποία έφερε την ομαλοποίηση στις εξαγωγές της χώρας.

Εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί αγκάθι στον αγροτικό τομέα η έλλειψη εργατών γης. Οι πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την μετάκληση 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δυστυχώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του αγροτικού κλάδου, οι οποίες είναι υπερπολλαπλάσιες. Μόνο για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς εκτιμάται  ότι απαιτούνται 13.000-15.000 εργάτες γης.

Εκφράστηκε η αισιοδοξία, βάσει των ενδείξεων, η ερχόμενη ελαιοκομική περίοδος 2024/25, να είναι μια κανονική χρονιά από άποψη παραγωγής.

Με αφορμή την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έγινε συζήτηση για την έκπτωση στη φορολογία εισοδήματος κατά 50%, στους κατά κύριο επάγγελμα παραγωγούς που:

  • είναι συνεταιρισμένοι και η Οργάνωση τους πουλάει το προϊόν για λογαριασμό τους ή
  • αξιοποιούν την δυνατότητα που τους παρέχει η Συμβολαιακή Γεωργία.

Τέλος, συζητήθηκε ο προγραμματισμός συνάντησης με τη νέα Ηγεσία του ΥπΑΑΤ για σημαντικά θέματα του κλάδου αλλά και γενικά των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τα οποία   ακόμα εκκρεμούν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Acesur, κορυφαία εταιρεία στον τομέα του ελαιολάδου παγκοσμίως, απέκτησε τη σφραγίδα «Από τα απόβλητα στους πόρους: Μηδέν στη χωματερή», από τον Όμιλο Saica,...

REPORTS

Ως ένδειξη της δέσμευσης για τους στόχους που έχουν τεθεί στη στρατηγική της για το 2030, η ισπανική πολυεθνική εταιρεία, Deoleo οδηγεί την αειφορία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...