Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μοχλός κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας το ελαιόλαδο σύμφωνα με τον IOC

Στο πλαίσιο της αποστολής του να αναδείξει τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από την Tunisian Permaculture Association (ATP) και το Tunisian Network for Agroecological Transition (RTTA). Η εκδήλωση, με τίτλο «Ημέρες Αγροοικολογίας και Μεσογειακής Διατροφής», πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα, από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Το συνέδριο υπογράμμισε τη διπλή σημασία του ελαιολάδου τόσο ως βασικό διατροφικό στοιχείο όσο και ως μοχλό κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Η παραγωγή του όχι μόνο διατηρεί τις γεωργικές παραδόσεις και στηρίζει τις αγροτικές κοινότητες, αλλά διασφαλίζει δίκαιες απολαβές για τους αγρότες μικρής κλίμακας. Παράλληλα, ενισχύει τους τοπικούς συνεταιρισμούς, προωθεί δίκαιες εμπορικές πρακτικές και προσφέρει ηγετικές ευκαιρίες στις γυναίκες, ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, η επικεφαλής του Τμήματος Προώθησης του IOC, Imene Trabelsi, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Τυνήσιους παραγωγούς, εξετάζοντας τον ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφερειακή ανάπτυξη, τον οικοτουρισμό και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως διαπιστώθηκε, οι περιοχές που είναι γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου προσελκύουν συχνά επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες, κάτι που ωφελεί περαιτέρω τις τοπικές οικονομίες και κοινότητες.

Η μεσογειακή διατροφή, με το ελαιόλαδο στον πυρήνα της, αντιπροσωπεύει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική διαχείριση με την πολιτιστική ταυτότητα. Επιλέγοντας προϊόντα δίκαιου εμπορίου, οι καταναλωτές στηρίζουν αυτές τις αξίες, συμβάλλοντας σε ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο IOC παραμένει προσηλωμένος στην προώθηση του ελαιοκομικού τομέα παγκοσμίως, ενισχύοντας τη συμβολή του στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την αναγνώριση της «Χωραΐτικης» ελιάς ως ΠΓΕ ελαιόλαδο «τρέχει» ο Δήμος Γορτυνίας, όπως αναφέρθηκε στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Καλαμάτα. Η μοναδικής...

REPORTS

Την διεθνή καταξίωση του επώνυµου ελαιόλαδου καλείται να επιδιώξει η Ελλάδα, µε τους παραδοσιακούς ελαιώνες και τα ΠΟΠ προϊόντα να αποτελούν το «κλειδί» που...

REPORTS

Η φετινή, επετειακή 10η διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, στις 8, 9 και 10 Μαΐου, στο ιστορικό κτήριο...

REPORTS

Σε ένα µικρό ηµιορεινό χωριό ανάµεσα στα βουνά της Ζακύνθου, όπου η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια ευδοκιµεί, κάθε Οκτώβρη της παιδικής της ηλικίας ανυποµονούσε να γευτεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...