Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μοχλός κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας το ελαιόλαδο σύμφωνα με τον IOC

Στο πλαίσιο της αποστολής του να αναδείξει τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από την Tunisian Permaculture Association (ATP) και το Tunisian Network for Agroecological Transition (RTTA). Η εκδήλωση, με τίτλο «Ημέρες Αγροοικολογίας και Μεσογειακής Διατροφής», πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα, από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Το συνέδριο υπογράμμισε τη διπλή σημασία του ελαιολάδου τόσο ως βασικό διατροφικό στοιχείο όσο και ως μοχλό κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Η παραγωγή του όχι μόνο διατηρεί τις γεωργικές παραδόσεις και στηρίζει τις αγροτικές κοινότητες, αλλά διασφαλίζει δίκαιες απολαβές για τους αγρότες μικρής κλίμακας. Παράλληλα, ενισχύει τους τοπικούς συνεταιρισμούς, προωθεί δίκαιες εμπορικές πρακτικές και προσφέρει ηγετικές ευκαιρίες στις γυναίκες, ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, η επικεφαλής του Τμήματος Προώθησης του IOC, Imene Trabelsi, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Τυνήσιους παραγωγούς, εξετάζοντας τον ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφερειακή ανάπτυξη, τον οικοτουρισμό και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως διαπιστώθηκε, οι περιοχές που είναι γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου προσελκύουν συχνά επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες, κάτι που ωφελεί περαιτέρω τις τοπικές οικονομίες και κοινότητες.

Η μεσογειακή διατροφή, με το ελαιόλαδο στον πυρήνα της, αντιπροσωπεύει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική διαχείριση με την πολιτιστική ταυτότητα. Επιλέγοντας προϊόντα δίκαιου εμπορίου, οι καταναλωτές στηρίζουν αυτές τις αξίες, συμβάλλοντας σε ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο IOC παραμένει προσηλωμένος στην προώθηση του ελαιοκομικού τομέα παγκοσμίως, ενισχύοντας τη συμβολή του στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το εμβληματικό πρόγραμμα Sommelier Olive Oil του Olive Oil Times Education Lab επιστρέφει στο Λονδίνο για το 2024, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να...

REPORTS

Σε πραγματικό κόμβο γνώσης μετατράπηκε το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου για χάρη του 6ου Διεθνούς Συμπόσιου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία,...

REPORTS

Με σύμπραξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ξεκινά η λειτουργία της Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας, όπως δήλωσαν από κοινού ο Δήμαρχος Βόρειας...

REPORTS

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει την έναρξη της «Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας», μια νέα εκπαιδευτική δράση που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Δήμο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...