Το συνέδριο υπογράμμισε τη διπλή σημασία του ελαιολάδου τόσο ως βασικό διατροφικό στοιχείο όσο και ως μοχλό κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Η παραγωγή του όχι μόνο διατηρεί τις γεωργικές παραδόσεις και στηρίζει τις αγροτικές κοινότητες, αλλά διασφαλίζει δίκαιες απολαβές για τους αγρότες μικρής κλίμακας. Παράλληλα, ενισχύει τους τοπικούς συνεταιρισμούς, προωθεί δίκαιες εμπορικές πρακτικές και προσφέρει ηγετικές ευκαιρίες στις γυναίκες, ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, η επικεφαλής του Τμήματος Προώθησης του IOC, Imene Trabelsi, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Τυνήσιους παραγωγούς, εξετάζοντας τον ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφερειακή ανάπτυξη, τον οικοτουρισμό και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως διαπιστώθηκε, οι περιοχές που είναι γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου προσελκύουν συχνά επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες, κάτι που ωφελεί περαιτέρω τις τοπικές οικονομίες και κοινότητες.
Η μεσογειακή διατροφή, με το ελαιόλαδο στον πυρήνα της, αντιπροσωπεύει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική διαχείριση με την πολιτιστική ταυτότητα. Επιλέγοντας προϊόντα δίκαιου εμπορίου, οι καταναλωτές στηρίζουν αυτές τις αξίες, συμβάλλοντας σε ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο IOC παραμένει προσηλωμένος στην προώθηση του ελαιοκομικού τομέα παγκοσμίως, ενισχύοντας τη συμβολή του στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.