Connect with us

Αναζήτηση

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Μια «Θάλασσα ελαιόδεντρων» στην Ισπανία πάει για αναγνώριση UNESCO

Η “Mar de Olivos” (Θάλασσα Ελιών) είναι ανάμεσα στις υποψήφιες να γίνει Σημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, σύμφωνα με τη María Dolores Jiménez-Blanco, τη γενική διευθύντρια καλών τεχνών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας.

Η “Mar de Olivos” (Θάλασσα Ελιών) είναι ανάμεσα στις υποψήφιες να γίνει Σημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, σύμφωνα με τη María Dolores Jiménez-Blanco, τη γενική διευθύντρια καλών τεχνών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας.

Εκτείνεται σε 1.5 εκατομμύρια εκτάρια στην επιφάνεια της νότιας Ισπανίας, το τεράστιο δάσος ελιάς εξυπηρετεί ως οικονομικό κίνητρο για 300 πόλεις και είναι μία «σφραγίδα της Ανδαλουσίας» είπε η Jiménez-Blanco.

Ενώ η αχανής πλειονότητα της Olive Grove Landscapes της Ανδαλουσίας βρίσκεται στο Jaén, μεγάλες ποσότητες καλύπτουν επίσης την γειτονική επαρχία της Κόρδοβας, της Γρανάδας, της Σεβίλλης και της Μαλάγας.

Μετά από έντεκα χρόνια σχεδιασμού, “Mar de Olivos”- ή The Olive Grove Landscapes of Andalusia, όπως είναι επισήμως γνωστό- είχε θέσει πρώτη φορά υποψηφιότητα για αναγνώριση το 2016 με συλλογική προσπάθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, το Επαρχιακό Συμβούλιο της Jaén και την επαρχιακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Σύμφωνα με την Jiménez-Blanco, η επίσημη υποψηφιότητα της “Mar de Olivos” θα γίνει τον επόμενο Φεβρουάριο με την UNESCO έτοιμη να ψηφίσει αν θα αναγνωριστεί σαν πολιτιστικό τοπίο το καλοκαίρι του 2023.

Εάν ο τίτλος γίνει δεκτός, θα γίνει το 49ο Τοπίο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας και το 9ο στην Ανδαλουσία. Μόνο η Ιταλία και η Κίνα έχουν παραπάνω.

Για να δεχτεί αναγνώριση από την UNESCO, το τοπίο πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα από τα 10 διαφορετικά κριτήρια. Στην αίτησή τους, οι τρεις υποστηρικτές του σχεδίου υποστήριξαν ότι η “Mar de Olivos” έχει τουλάχιστον τέσσερα.

Δήλωσαν ότι η Olive Grove Landscapes της Ανδαλουσίας απαρτίζεται από ένα ξεχωριστό Μεσογειακό τοπίο (κριτήριο 3) το οποίο αναδεικνύει την ικανότητα της Ανδαλουσίας να προσαρμόζεται έξυπνα σε δύσκολες γεωγραφικές και κλιματικές καταστάσεις (κριτήριο 5).

Επίσης, είπαν ότι η “Mar de Olivos” είναι μία ζωντανή πολιτιστική παράδοση τους προηγούμενους δύο αιώνες (κριτήριο 6) το οποίο έχει εξελιχθεί με επιτυχία για να έρθει σε επαφή με τις σημερινές κλιματικές και οικονομικές αλλαγές (κριτήριο 2).

«Αυτή η ιδέα [“Mar de Olivos”] διαμορφώνει μία σταθερή κοινωνική δομή, και γίνεται ένα εξαιρετικό τοπίο» είπε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Είναι ένα τοπίο, κληρονομιάς, ζωής και πολιτισμού. Πρόκειται για ιστορικό τοπίο, το οποίο παρουσιάζει όλη την ανακούφιση και την ποικιλομορφία της περιοχής και συμβολίζει την μεγάλη πατρογονική κληρονομιά του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος»

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ερευνητές δημιούργησαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την ακριβή και μακροχρόνια αδρανοποίηση φυτικών γονιδίων με τη χρήση ενός μόνο ψεκασμού.

REPORTS

Η ιδέα ότι τα ελαιόδεντρα θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη. Ωστόσο, το...

REPORTS

Παραθέτει αλήθειες και καταρρίπτει μύθους σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου και την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού ο τέως διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε μέτρια επίπεδα ευδοκιμούν φθινοπωρινές ασθένειες που απειλούν την ελιά, όπως...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.