Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Αυλωνίτη, Καθηγητή Πληροφορικής Ιόνιου Πανεπιστημίου, στις δακοπαγίδες υπάρχουν αισθητήρες για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας, ενώ υπάρχει πλήρης παρακολούθηση του ελαιώνα για δάκο αλλά και άλλες ασθένειες. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί να τα βλέπει κανείς μέσω υπολογιστή ή εφαρμογής στο κινητό. Ακόμη, όπως είπε, γίνεται καταμέτρηση του πληθυσμού με επεξεργασία της εικόνας, καθώς και χαρτογράφηση του ελαιώνα.
Επιπλέον, η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης είναι μία εναλλακτική μέθοδος καταπολέμησης του δάκου, η οποία μπορεί να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου. Σκοπός της υποδράσης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εναλλακτικής καταπολέμησης του δάκου μέσω μαζικής παγίδευσης με παγίδες κλειστού τύπου προσέλκυσης και θανάτωσης.
Ακόμη, επιχειρείται η βελτιστοποίηση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, με την εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών.
Το πρόγραμμα “Οδυσσέας” προβλέπει την τοποθέτηση 75 ηλεκτρονικών δακοπαγίδων στον Ιόνιο ελαιώνα, με χρήση Τεχνολογιών Χαμηλού Κόστους για την Παρακολούθηση και αρχειοθέτηση σε πραγματικό χρόνο των ψεκασμών και την παρακολούθηση της δακοπροσβολής με τις δακοπαγίδες.
Πηγή: ertnews.gr