Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κλειδί για σταθερά υψηλή τιμή η εξοικείωση οργανοληπτικών ελαιολάδου και καταναλωτή

Οι οργανοληπτικές δοκιμές είναι ο αμεσότερος τρόπος για να αποκτήσει συνάφεια με το ελαιόλαδο ο μέσος καταναλωτής, σύμφωνα με τον Λάζαρο Γατσέλο.

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του ελαιολάδου και της ελιάς στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες πανηγυρίζει. Οι τιμές εμφάνισαν μια ανοδική σπειροειδή κίνηση, έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα και όλα δείχνουν πως θα διατηρηθούν εκεί δημιουργώντας μια άκρως σημαντική παρακαταθήκη για τη χρονιά που βαδίζουμε, τη συγκομιδή που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ελαιοκομικά προϊόντα που θα προσφέρει η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Μέχρι εδώ μάλλον όλα βαίνουν καλώς και, πώς να μην είναι άλλωστε, καθώς πολλοί είδαν επιτέλους τον παρατεταμένο κόπο και κάματο να ανταμείβεται με τιμές που κινούνται στα όρια της αξιοπρέπειας. Η λέξη κλειδί για το μέλλον ωστόσο παραμένει το «μάλλον».

Αναμφίβολα, όλοι επιθυμούν να πωλούν στην υψηλότερη τιμή από το αποδεκτό εύρος ανά προϊόν. Έχει όμως ο κόσμος του ελαιολάδου και της ελιάς δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες στην κοινωνία, ώστε, ανεξάρτητα από τις αιτίες, οι τιμολογιακοί ανελκυστήρες να μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους; Από τη φύση μου είμαι και παραμένω αισιόδοξος. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν γεγονότα με επίκεντρο το ελαιόλαδο που ξεπερνούν την εκ φύσεως αισιόδοξη οπτική και ροπή που με διακρίνει.

Ξεκινώντας από το πρώτο μια και μόνο ρητορική ερώτηση αρκεί για να ξεδιαλύνει τη θολή εικόνα. Πώς είναι δυνατόν ο μέσος όρος πώλησης του αγουρέλαιου να είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο πώλησης των αντίστοιχων ελαιολάδων όταν υπάρχουν χιλιάδες σελίδες συνδυαστικών και κλινικών ερευνών που διατυμπανίζουν τόσο τις ευεργετικότερες για την υγεία ιδιότητές του, όσο και την οργανοληπτική του ιδιαιτερότητα;

Την ίδια στιγμή, πόσοι ελαιοπαραγωγοί είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα ελαιόλαδά τους βρισκόμενοι σε τυφλές οργανοληπτικές δοκιμές; Αν όχι, πώς είναι σε θέση τότε να τα επικοινωνήσουν σε κάθε ενδιαφερόμενο;

του Λάζαρου Γατσέλου

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.