Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υποχώρηση 11% για τις εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ ως το τέλος της εμπορικής περιόδου

Οι εξαγωγές της ΕΕ σε τρίτες χώρες αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 532.000 τόνους την εκστρατεία 2023-2024, -11% σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να είναι 160.000 τόνοι (-9%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά 20% στην Ιταλία και 19% στην Πορτογαλία την περίοδο αυτή, σε σύγκριση με μείωση 40% στην Ελλάδα. Εκτός ΕΕ, η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 45% στην Τουρκία, 24% στη Συρία και 1% στο Μαρόκο, ενώ έχει αυξηθεί κατά 11% στην Τυνησία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024 σημειώθηκε αύξηση 25% στην παραγωγή ελιάς στην Ισπανία σε σύγκριση με τους πρώτους τέσσερις μήνες της προηγούμενης εκστρατείας, η οποία επηρεάστηκε από την ξηρασία και τους καύσωνες.

Η Ισπανία, μία από τους κυριότερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, αντιμετωπίζει μία ανησυχητική πτώση των εξαγωγών του ελαιολάδου της λόγω των ελλείψεων στην παραγωγή του. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της χώρας, οι εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 35,8% το 2023, φθάνοντας τους 684.500 τόνους, με αξία που ανέρχεται στα 4,15 δισ. ευρώ.

Αυτή η μείωση ακολούθησε τη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά την εκστρατεία 2022-2023, σχεδόν στο μισό λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα.

Αντιμέτωπες με την απότομη μείωση του όγκου, οι εισαγωγές ελαιολάδου από άλλες χώρες μειώθηκαν κατά 2,3% ετησίως, φτάνοντας τους 213.300 τόνους ή 1,13 δισ. ευρώ σε αξία.

Εισαγωγές ελαιολάδου 

Το 2023, η Ισπανία εισήγαγε κυρίως ελαιόλαδο από την Πορτογαλία (80.782 τόνοι, 27,7% χαμηλότερα από το 2022), την Τυνησία (41.991 τόνοι, 38% λιγότερο) και την Τουρκία (20.943 τόνοι, 304% περισσότερο).

Ο Ραφαέλ Πίκο, διευθύνων σύμβουλος της Ισπανικής Ένωσης Βιομηχανίας και Εξαγωγικού Εμπορίου Ελαιολάδου (Asoliva), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι αυτά τα στοιχεία ήταν «προβλέψιμα». Τόνισε ότι η μειωμένη παραγωγή οδήγησε σε χαμηλότερους όγκους εξαγωγών, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εξαγωγές χύδην, μια αγορά που καθοδηγείται από τις τιμές όπου ανταγωνιστές όπως η Τουρκία και το Μαρόκο θα μπορούσαν να προσφέρουν φθηνότερες επιλογές.

Σύμφωνα με τον Πίκο, υπάρχει μια παγκόσμια τάση προς την κατανάλωση άλλων φυτικών ελαίων, όπως τα έλαια αβοκάντο, κανόλα, ηλίανθου, καρύδας και σταφυλιού, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις εξαγωγές ισπανικού ελαιολάδου.

Το 2023, η Ισπανία κατεύθυνε τον υψηλότερο αριθμό εξαγωγών ελαιολάδου προς την Ιταλία (151.153 τόνοι, -52% ετησίως) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (99.568 τόνους, 36% λιγότερο).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν να χειραγωγεί τις εξαγωγές ελαιολάδου, δείχνει πως η Τούρκία θα συμπεριφέρεται εφεξής καθαρά ως «αρπακτικό». Τα στοιχεία εισαγωγών στις...

REPORTS

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε νέα δυναμική τιμών, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και άλλα τμήματα της...

REPORTS

Έντονη πορτοκαλί λασποβροχή και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζουν το καιρικό σκηνικό στη Νότια Ισπανία αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες στους ελαιοπαραγωγούς.

REPORTS

Ως ένδειξη της δέσμευσης για τους στόχους που έχουν τεθεί στη στρατηγική της για το 2030, η ισπανική πολυεθνική εταιρεία, Deoleo οδηγεί την αειφορία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...