Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κέρδος για όλους πέριξ των 8 ευρώ στο ελαιόλαδο, καλή η αφετηρία από Οκτώβριο

Προς το συµφέρον όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας στο ελαιόλαδο φαίνεται πως είναι η διατήρηση των υψηλών τιµών τις επόµενες βδοµάδες, µε τη λιανική να απορροφά καλά προς το παρόν το προϊόν στο ράφι, ενώ η βιοµηχανία τυποποίησης βλέπει πως τα επίπεδα των 8 ευρώ το κιλό είναι µια τιµή που µπορεί να πληρώσει.

Αποµένουν ωστόσο περίπου 5 µήνες πριν γίνουν διαθέσιµες ποσότητες από τη νέα σοδειά, µε τις τιµές να παραµένουν σε πολυετή υψηλά και να διευκολύνουν όσους κρατούν απόθεµα.

Στην Ισπανία, την ίδια ώρα, οι τιµές στο έξτρα παρθένο διαµορφώνονται στα 7,90 µε 8,00 ευρώ το κιλό, το παρθένο στα 7,50-7,60 ευρώ και το λαµπάντε στα 7,20-7,30 ευρώ το κιλό. Η Ιταλία αντιµετωπίζει πλέον το σοβαρό ενδεχόµενο να ξεµείνει από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περί τα µέσα Ιουλίου, µε τους παραγωγούς να απαιτούν 9,50 µε 9,70 ευρώ το κιλό για τα εγχώρια αποθέµατα.

Στην Ελλάδα εν τω µεταξύ αυτό το διάστηµα η αγορά δεν είναι ζωηρή, µε µόνη εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, όχι τόσο για λόγους ζήτησης όσο για λόγους διασποράς αποθεµάτων. Επίσης, ακόµα δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις της µερικής απελευθέρωσης εξαγωγών της Τουρκίας, µε τις τιµές στο λαµπάντε να ανακάµπτουν µετά από µερικές µέρες πλαγιοκαθοδικών κινήσεων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda

 

Αυτό που παρατηρείται πάντως είναι πως κλείνει αργά αλλά σταθερά η ψαλίδα των τιµών µεταξύ των ποιοτικών κατηγοριών, καθώς παρατηρείται έλλειψη και η αγορά σε όλη τη Μεσόγειο δε νιώθει καµία ασφάλεια για τον όγκο της επόµενης σοδειάς, καθώς ο Ιούνιος µπήκε… καυτός.

Σε ιστορικό  χαμηλό  τα αποθέματα  στη Μεσόγειο  τον Σεπτέμβριο

Σε ιστορικό χαµηλό αναµένονται τα αποθέµατα ελαιολάδου τον Σεπτέµβριο, µε την κατανάλωση διατηρείται σε καλά επίπεδα το Μάιο βάσει επίσηµων στοιχείων. Συγκεκριµένα, η ισπανική αγορά δεν παρουσίασε καµία επιβράδυνση, διώχνοντας 97.000 τόνους, µε τα συνολικά αποθέµατα στις 31 Μαΐου να διαµορφώνονται σε µόλις 492.000 τόνους, πέντε µήνες πριν αρχίσει να συσκευάζεται ελαιόλαδο νέας σοδειάς.

Στην Ιταλία, όλοι κι όλοι αποµένουν χύμα 88.000 τόνοι ιταλικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, εκ των οποίων 47.000 στην Απουλία, λιγότεροι από 7.000 σε Σικελία και Σαρδηνία, 7.000 στην Ούµπρια και περίπου 10.000 τόνοι στην Τοσκάνη. Συνολικά, αν αθροιστούν αποθέµατα χύµα και τυποποιηµένου, αποθηκευµένοι βρίσκονται 201.000 τόνοι.

Αντίστοιχα τα αποθέµατα στην Ελλάδα, πλέον είναι κάτω των 40.000 τόνων, µε τις πιο σοβαρές ποσότητες να συγκεντρώνονται στη Λακωνία. Μέσα σε όλα αυτά, η Τουρκία διαθέτει περίπου 200.000 τόνους ελαιολάδου -κυρίως λαµπάντε.

Σε καλή διαπραγματευτική θέση οι παραγωγοί

Προς ένα θερμό καλοκαίρι από όλες  τις απόψεις οδεύει η αγορά ελαιολάδου στη Μεσόγειο, µε τα χαµηλά αποθέµατα και  τις προβλέψεις για εξαιρετικά θερµό Ιούνιο  και Ιούλιο να δηµιουργούν ένα περίεργο µείγµα συνθηκών που κανείς δεν ξέρει τις επόµενες βδοµάδες που θα οδηγήσει. Βέβαια, φαίνεται  πως η βιοµηχανία τυποποίησης έχει ήδη µετρήσει τα κουκιά της και «περιµένει» να πέσει η τιµή στα 5 ευρώ από Γενάρη, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Deoleo, Βίκτορ Ρουάγκ  σε συνέντευξη τύπου για τα οικονοµικά αποτελέσµατα της εταιρείας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εφεξής η βιοµηχανία θα κάνει σφιχτή διαχείριση έως τον Νοέµβριο, ώστε στη συνέχεια να βρεθεί νέα ισορροπία στις τιµές έως την αλλαγή του χρόνου. Πάντως, παρά τα όσα λέγονται, η µετάβαση από τη σεζόν 2023-2024 στη σεζόν 2024-2025 θα γίνει µάλλον  µε το χαµηλότερο ιστορικά απόθεµα και τους παραγωγούς σε ισχυρή διαπραγµατευτική  θέση, παρά την πίεση της συγκοµιδής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μετά από 10 µέρες δίχως κινήσεις, επιστρέφει δειλά-δειλά κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, η οποία όµως είναι ζήτηµα αν είναι σε θέση...

REPORTS

Η συζήτηση γύρω από την επόμενη σοδειά ελαιολάδου είναι μεν στενά συνδεδεμένη με την αγορά, όμως περισσότερο βασανίζει τους παραγωγούς οι οποίοι πέρα από...

REPORTS

Ισπανία και Ιταλία διατηρούν δεσπόζουσα θέση στη βρετανική αγορά ελαιολάδου, καθώς το εξαγωγικό δυναμικό τους, τόσο σε επίπεδο μεγέθους παραγωγής (Ισπανία), όσο και σε...

REPORTS

Η Ισπανία σημειώνει σημαντική αύξηση στις εξαγωγές πυρηνέλαιου, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...