Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Χωραΐτικη ποικιλία ανταμείβει τους πιο τολμηρούς δοκιμαστές της

Με πανάρχαιες ρίζες η Χωραΐτικη ποικιλία προσφέρει µια ιδεώδη πρόταση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου για γνώστες και τολµηρούς καταναλωτές.

Πρόκειται για μια τοπική ποικιλία με πανάρχαιες ρίζες (από αυτοψία έχουν βρεθεί δέντρα ηλικίας 1.500 ετών) της Γορτυνιακής γης, του Πάνα, της πέτρας και του άνυδρου βουνού. Εκτός από την περιοχή της Γορτυνίας, καλλιεργείται επίσης σε ορεινές περιοχές δυτικά του νομού Αρκαδίας (Ατσίχολος) και της ανατολικής Ηλείας (Νεμούτα). Συγκαταλέγεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες ελιάς, είναι τέλεια προσαρμοσμένη στο περιβάλλον και έχει καρπούς κυλινδρικούς, χωρίς θηλή.

Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της ποικιλίας «Χωραΐτικη» διακρίνονται για την πολυπλοκότητα των αρωμάτων, καθώς και για την έντονη γεύση του πικρού και αίσθηση του πικάντικου, που προκύπτουν από την υψηλή συγκέντρωση φαινολών (αντιοξειδωτικών ουσιών).
Παρουσιάζουν πλούσια φρουτώδη αρώματα, που κινούνται γύρω στο 5,0 – 5,5 στη δεκάβαθμη κλίμακα έντασης με άριστα το δέκα (10,0). Χαρακτηρίζονται από μέτρια πικρή γεύση (4,5 – 5,0) και πικάντικη αίσθηση υψηλής έντασης (5,0 – 5,5). Είναι έντονα, επιθετικά, με μεγάλης διάρκειας επίγευση.

Η ποικιλία «Χωραΐτικη» αποτελεί μια ιδεώδη πρόταση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου για γνώστες και τολμηρούς καταναλωτές, που η ιδιαίτερη γεύση του ανταμείβει τους θαρραλέους.
Οι νότες που διακρίνονται αντιστοιχούν τόσο σε πράσινα αρώματα: Φρεσκοκομμένο χορτάρι, φρέσκα βότανα, αγκινάρα, όσο και σε πιο ώριμα: Μήλο και πιπέρι.

Η θεωρία πίσω από τα «γευστικά παντρέματα»

Πηγή αναφοράς μας για τα γευστικά παντρέματα κάθε ποικιλίας είναι το βιβλίο «Manual de cata y maridaje del aceite de oliva» των Marino Uceda, M Paz Aguilera, Isabel Mazzucchelli, που λογίζεται ως το πιο εξειδικευμένο βιβλίο για το pairing του ελαιολάδου. Η μεθοδολογία του αναφέρεται στις εντάσεις του φρουτώδους, πικρού και πικάντικου και σύμφωνα με αυτή τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ταξινομούνται σε έξι κατηγορίες, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας «Χωραΐτικη» να κατατάσσεται στην κατηγορία: Πολύπλοκο Πικρό Φρουτώδες.

Cultura-Ρremium Οrganic Οlive Οil

Το ελαιόλαδο Cultura γεννήθηκε το 2018 στην ορεινή Αρκαδία (Γορτυνία), εκεί που οι καταπράσινες και απότομες πλαγιές συναντούν τα ανήσυχα ρέματα του ποταμού Λάδωνα. Στα ιδιόκτητα κτήματά της η οικογένεια Τσίτσου προστατεύει τη βιοποικιλότητα της περιοχής και καλλιεργεί την αυτόχθονη ποικιλία ελιάς Χωραΐτικη. Το ελαιόλαδό τους παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα τον Οκτώβριο, φέρει βιολογική πιστοποίηση, τον Ευρωπαϊκό Ισχυρισμό Υγείας. Σε όλα τα στάδια ακολουθούνται οι σύγχρονες ορθές πρακτικές, με συστηματικούς ελέγχους και φροντίδα. Το Cultura συνδυάζει τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες ενός premium εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με τη γεύση και τα αρώματα μιας ιδιαίτερης ποικιλίας.

Σαλάτα με ψητά λαχανικά

Υλικά:

• Κουνουπίδι

• Μπρόκολο

•Πιπεριά Φλωρίνης

• Κολοκυθάκια

• Άγρια σπαράγγια

• Καρότο

• Πράσο

Για τη διακόσμηση:

• Φύλλα από baby παντζάρι

• Φύλλα από baby κόλιανδρο

• Εδώδιμα άνθη (π.χ. ξινήθρα)

Για το dressing:

• Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Cultura, ποικιλία Χωραΐτικη

• Μέλι πορτοκαλιάς

• Χυμός λεμονιού

• Ξύσμα πορτοκαλιού

• Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

• Κόβουμε τα λαχανικά σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, σε δυνατή φωτιά, τόσο ώστε να «πάρουν χρώμα».

• Τα βάζουμε σε ένα πιάτο, προσθέτουμε τα micro greens και τα μυρωδικά.

• Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.

• Καλή απόλαυση…

Cultura Martini

Υλικά:

• 1 φιάλη Βότκα

• Λίγο γαλλικό ξηρό βερμούτ

• 1 βάζο

• 1 χάρτινο φίλτρο καφέ

Εκτέλεση:

• Bάζουμε τη βότκα μαζί με 100 γρ. Cultura olive oil σε ένα βάζο και ανακινούμε ανά 30 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θέλει 4-6 ωρες ανάλογα με την ένταση που θέλουμε να δώσουμε.

• Μετά βάζουμε το βάζο στην κατάψυξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει το ελαιόλαδο πιο στερεό, το αλκοόλ δεν θα παγώσει λόγω της αλκοόλης.

• Αποσύρουμε και σουρώνουμε μέσα από ένα φίλτρο καφέ, περνώντας μόνο την αρωματισμένη βότκα.

• Στο τελικό προϊόν προσθέτουμε ποσότητες 15% ξηρό βερμούτ και 20% νερό. Το άζουμε σε ένα μπουκάλι και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

• Το κοκτέιλ μας είναι έτοιμο. Σερβίρουμε σε παγωμένο Martini glass.

• Για γαρνιτούρα βάζουμε στην επιφάνεια 3 σταγόνες Cultura olive oil.

Eις υγείαν!

Σημείωση: Θέλουμε να περάσουμε όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά και το ύφος του Cultura σε ένα πολύ αγαπημένο και classic cocktail, που ονομάζεται Vodka dry martini. Αυτό επιτυγχάνεται με την τεχνική που ονομάζεται Fat Wash. Ουσιαστικά αναμειγνύουμε το Cultura olive oil και τη βάση του κοκτέιλ μας (στη συγκεκριμένη συνταγή μια βότκα, λόγω του ότι είναι ουδέτερη σε γεύση και σε άρωμα), με σκοπό να εμπλουτίσουμε με όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Cultura.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...