Τα προηγούμενα φεστιβάλ κάλυψαν ένα μεγάλο κενό στην προβολή & προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου & της επιτραπέζιας ελιάς. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση ελαιοπαραγωγών, καταναλωτών, ελαιοτριβέων και για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.
Παράλληλα με το φεστιβάλ πραγματοποιείται το 8ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ελιά & το Ελαιόλαδο.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές
Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου
Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας Ελιάς
Ελαιοπαραγωγοί
Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών
Φυτωριακές επιχειρήσεις
Περιφέρειες
Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Υπουργεία, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων
Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα
Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές
Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα
Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων
Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου
Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς
Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων
Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων
Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου
Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Κλιματική Αλλαγή και Καλλιέργεια Ελιάς
Μάζεμα Ελιάς – Μηχανοποίηση Συγκομιδής
Νέες Τεχνολογίες Ελαιοποίησης Ελαιοκάρπου
Βιωσιμότητα των Ελαιοτριβείων στις Σημερινές Συνθήκες Αγοράς
Marketing στην Τυποποίηση. Δημιουργία Brand Name
Νέες Καινοτόμες Πρακτικές Συσκευασίας και Τυποποίησης Ελαιολάδου
Αξιοποίηση Αποβλήτων Ελαιοτριβείων
Δυνατότητες Ένταξης σε Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα Ελαιοτριβείων – Τυποποιητήρια Ελαιολάδου και Μονάδες Επεξεργασίας Επιτραπέζιας Ελιάς
Συνθήκες που Επηρεάζουν την Ποιότητα του Ελαιολάδου
Η Ελληνική και Παγκόσμια Αγορά Επιτραπέζιας Ελιάς
Δίκτυα Εμπορίας και Διακίνησης Επιτραπέζιας Ελιάς
Εξαγωγή Επιτραπέζιας Ελιάς – Διεθνής Ανταγωνισμός
Επιτραπέζια Ελιά. Πολιτικές Προώθησης Ελιάς Καλαμών
Ιχνηλασιμότητα στην Επιτραπέζια Ελιά
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Πρόεδρος: Α. Κυριτσάκης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Μ.Sc., Ph.D., π. Καθηγητής Ελαιολάδου
Μέλη: Μ. Μανουσάκης, Σκηνοθέτης
Γ. Πανονίδης, Γεωπόνος Μελετητής, UTILIS
Ν. Κόκκας, Μηχανολόγος
Ι. Κάκκος, Γενικός Διευθυντής ΕΟΣΣ
Στo πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στις 26, 27 & 28 Μαΐου 2023 στο Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας, θα πραγματοποιηθεί ο 6ος Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδω και ο 5ος Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς.
6ος Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων
Πρόκειται για πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:
- Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.
Γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. - Ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων σε δύο κατηγορίες αξιολόγησης: Ισχυρής και Μεσαίας έντασης φρουτώδους
Ο διεθνών προδιαγραφών διαγωνισμός οργανώνεται από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΣΣ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού). Η οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγμάτων, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα γίνει από κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εξειδικευμένους αξιολογητές παρθένου ελαιολάδου με διεθνή εμπειρία. Κατά τη διάρκεια των γευστικών δοκιμών κάθε ελαιόλαδο θα φέρει ειδικό κωδικό με κρυμμένη τη συσκευασία του (τυφλή δοκιμή). Κατά την αξιολόγηση τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού.
Τα ελαιόλαδα που θα διακριθούν θα μπορούν να φέρουν στη συσκευασία του το σήμα τη διάκριση που κατέκτησαν.
Με τη δημοσιότητα και τις διακρίσεις του, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους τυποποιητές ελαιολάδου και τις βιομηχανίες της χώρας μας που παράγουν ασφαλή προϊόντα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
5ος Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς
Πρόκειται για μια πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:
- Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των επιτραπέζιων ελιών στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.
- Τη γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών ποιοτικών κατηγοριών επιτραπέζιων ελιών.
- Ανάδειξη του καλύτερου προϊόντος ανά ποιοτική κατηγορία.
Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα γίνουν από το Εθνικό TASTE PANEL επιτραπέζιας ελιάς, με εξειδικευμένους γευσιγνώστες. Κατά τις γευστικές δοκιμές το κάθε προϊόν θα φέρει ειδικό κωδικό, ώστε να διασφαλιστεί το αποτέλεσμα όπως ορίζει η μέθοδος.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.greekoliveoilfestival.gr