Connect with us

Αναζήτηση

SPECIALS

Η Κολοβή και η Φραγκολιά χτίζουν ελαιοκομικό πολιτισμό στην Λέσβο

Έντεκα εκατοµµύρια ελαιόδεντρα που απλώνουν τον ίσκιο τους σε περίπου 460 χιλιάδες στρέµµατα και «δένουν» στα κλαριά τους 100.000 τόνους καρπό το χρόνο, που σταλάζουν 20.000 τόνους ελαιόλαδο. Αυτή είναι η «ελαιόφυτος» ακόµη και σήµερα Λέσβος, η οποία συγκεντρώνει έως και 10% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου.

Δύο είναι οι βασικές ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στο νησί της Λέσβου. Η μία, η λεγόμενη Κολοβή, Βαλανολιά ή Μυτιληνιά, καταλαμβάνει το 65% των ελαιώνων προς τα νότια και νοτιοανατολικά, και η άλλη, γνωστή ως Αδραμυτινή ή Φραγκολιά, γνωστή και ως Αϊβαλιώτικη, διεκδικεί μερίδιο 30% σε αμιγείς ελαιώνες, στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου. Κι όσο κι αν η τεχνολογία έχει αλλάξει, προς όφελος της ποιότητας του λαδιού και του μόχθου του ανθρώπου, υπάρχουν κι αυτά που μένουν καθησυχαστικά όμοια, χιλιετίες τώρα: Τα γλυπτά κορμιά με τον σταχτή φλοιό, τα φυλλαράκια που ασημίζουν με το παραμικρό θρόισμα και οι μαύροι καρποί που γυαλίζουν σαν χάντρες στο χώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά βραβευμένα ελληνικά ελαιόλαδα έχουν βγει από αυτό τον αχανή ελαιώνα με το μικροκλίμα του τόπου να ευνοεί μια συνεπή και άψογη εναλλαγή των εποχών, επιτρέποντας την καλλιέργεια της ελιάς χωρίς πολλές καιρικές επιπλοκές και επιβαρύνσεις.

Διαβάστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 42 του Ελαίας Καρπός

 

Mitira στη Λέσβο σημαίνει μητέρα

Mοναδικό χρυσαφένιο χρώμα, απαλή γεύση, αρωματικό, ελαφρύ και γλυκόπιοτο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Mitira προκύπτει από τη μείξη των δυο ποικιλιών του νησιού της Λέσβου, της Αδραμυτινής και της Κολοβής. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τον ελαιώνα της οικογένειας Καράλη, που χρονολογείται από τις αρχές του 1900 και βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης με ασβεστολιθικό υπόστρωμα.

Η καλλιέργεια είναι βιολογική, με πιστοποίηση από το 2000 και η έκθλιψη του καρπού γίνεται από τη συλλογή πρώιμων ελιών λόγω της χαμηλής οξύτητας που παράγουν και πραγματοποιείται σε πιστοποιημένο ελαιοτριβείο για βιολογικά ελαιόλαδα στη Μυτιλήνη. Ακολουθείται η μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης, ώστε να διατηρηθούν οι ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και τα θρεπτικά στοιχεία του ελαιολάδου.

«Καλλιεργούμε με σεβασμό τα δένδρα μας και προσφέρουμε την ίδια αγάπη στη γη μας, που μας το ανταποδίδει απλόχερα με τον καλύτερο καρπό της» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της εταιρείας.

Ελαιόλαδο από τον ιερό τόπο της βιο-ελιάς

Η Protoulis είναι 4ης γενιάς οικογενειακή επιχείρηση, διαθέτει περισσότερα από 700 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών ελαιώνων στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου. Ειδικά στις δύσβατες βουνοπλαγιές του Μεγαλοχωρίου με υψόμετρο 670 μ. όπου ο ανθρώπινος παράγοντας είναι δύσκολο να παρέμβει ευδοκιμεί ιδιαίτερα η βιο-ελιά. Η ιδιαιτερότητα του ελαιολάδου της Protoulis οφείλεται σε διαφόρους παράγοντες αλλά κυρίως στη μοναδικότητα της ποικιλίας της περιοχής Κολοβή, αλλά και την εμπειρία-τεχνογνωσία  περισσότερων από 60 χρόνων.

Τα υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία της, εδρεύουν στον Τρίγωνα,  στο Μεγαλοχώρι και στον Σκόπελο Γέρας,  έχοντας συνολικά δυναμικότητα ψυχρής έκθλιψης 12 τόνους την ώρα. Η ελαιοποίηση πραγματοποιείται κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα με σκοπό το καλύτερο ποιοτικά προϊόν.

Σήμερα η εταιρεία έχει καταφέρει να εξάγει το ελαιόλαδο της σε 13 χώρες ανά τον κόσμο ενώ αριθμοί περισσότερες από 65 διακρίσεις σε παγκόσμιους έγκριτους διαγωνισμούς από το 2002.

Ταυτόχρονα επενδύει συνεχώς στο ανθρώπινο δυναμικό στελεχώνοντας το επιτελείο της με έμπειρους επαγγελματίες κάθε ειδικότητας.

Το μεράκι, η αγάπη και η εμπειρία για το ελαιόλαδο έχουν ωθήσει την εταιρεία να αναπτύξει ακόμη ένα νέο project τα τελευταία χρόνια, αυτό του αγροτουρισμού. Στο πετρόκτιστο παραδοσιακό ελαιοτριβείο του Τρίγωνα, εφαρμόζεται ένα άκρως εκπαιδευτικό και διαδραστικό πρόγραμμα ξεναγήσεων για επισκέπτες ώστε να περιηγηθούν σε ένα χώρο όπου η ιστορία και το παρόν συνυπάρχουν αρμονικά.

Κολοβή ποικιλία από επιλεγμένους ελαιώνες του Πλωμαρίου

Πλούσια απαλή υφή και φρουτώδης γεύση σε απόλυτη ισορροπία με την πικράδα και τις νότες πιπεριού που βγάζει η Κολοβή ποικιλία χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Premium ΠΓΕ της Lesvos Gold®. Η πρώτη ύλη για τη βραβευμένη διεθνώς ετικέτα αποτελεί προϊόν πρώιμης συγκομιδής από επιλεγμένα κτήματα στο Πλωμάρι, με δέντρα που βρίσκονται σε υψόμετρο 300 έως 350 μέτρων. Η ελαιοποίηση γίνεται με τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης, εξασφαλίζοντας ότι η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 27°C, με την εταιρεία παραγωγής, Aegean Agrofood, να πραγματοποιεί πολλαπλές δοκιμές ποιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Ιθύνων νους ο Κωνσταντίνος Κολυβάς, που αποφάσισε να επεκτείνει την δραστηριότητά του από την εμπορική δραστηριότητα στην παραγωγή και τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας της Λέσβου, της Κολοβής Διατηρώντας προγενέστερα συνεργασία με την ΕΑΣ Λέσβου, στη συνέχεια εισήλθε στην τυποποίηση έξτρα παρθένου με τρεις διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Η πρώτη από αυτές, είναι η υψηλότερη ποιοτικά κατηγορία υπό την ονομασία «Lesvos Gold» με οξύτητα κάτω του 0,3, το οποίο έχει λάβει σειρά βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Συνεταιριστική ιστορία στο εκλεκτό ελαιόλαδο

Πλούσια φρουτώδη αρώματα, απαλή πικρή γεύση, μέτρια πικάντικη αίσθηση αλλά και το βελούδινο άγγιγμα που υπόσχεται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλία Κολοβή προσφέρει το βραβευμένο στον διεθνή διαγωνισμό Athena IOOC, Alpha Plus. Πρόκειται για ένα συνεταιριστικό ελαιόλαδο, δημιουργία του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ακρασίου, ένα ημιορεινό χωριό στα βόρεια του Πλωμαρίου περιτριγυρισμένο με ελαιόδεντρα, όπου δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ελαιολάδου. Πρόκειται για σύγχρονη και επισκέψιμη παραγωγική μονάδα, που εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ιχνηλασιμότητας τροφίμων ISO 22005:2007 πιστοποιημένο από την TÜV Austria, σύστημα Διαχείρισης σύμφωνα με τα Πρότυπα AGRO 2-1: 2008 & AGRO 2-2/3: 2009 και πιστοποίηση από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών ΔΗΩ.

Η ιστορία του Συνεταιρισμού ξεκινάει πριν από έναν αιώνα περίπου, τη δεκαετία του 1920, την περίοδο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου οι οικονομικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και ο αγώνας για τον επιούσιο αποτελούσε καθημερινή έγνοια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Σήμερα η Οργάνωση αριθμεί 130 ενεργά μέλη. Διαθέτει ιδιόκτητο ελαιοτριβείο καθώς και δεξαμενές αποθήκευσης ελαιολάδου. Εκτός από τα μέλη του εξυπηρετεί στις εγκαταστάσεις του και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, παρέχοντάς τους μια σειρά υπηρεσιών σε όλα τα στάδια της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...