Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις προστατεύουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ και ΠΓΕ

Στις 28 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα σημαντικές αλλαγές στους κανόνες προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ). Οι ανανεωμένες μεταρρυθμίσεις επικεντρώνονται στην προστασία των προϊόντων, όπως το κρασί, τα οινοπνευματώδη ποτά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από απομιμήσεις και απάτες. Με επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και απλοποιημένες διαδικασίες εγγραφής, η ενίσχυση αυτή αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη προστασία και προώθηση των προϊόντων ΓΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ενίσχυσης των κανόνων που προστατεύουν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) για το κρασί, τα οινοπνευματώδη ποτά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άλλα γεωργικά προϊόντα από απομιμήσεις και απάτες.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επιπρόσθετη προστασία για προϊόντα ΓΕ στο διαδίκτυο, καθορίζοντας σαφώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επισημαίνονται τα προϊόντα που περιλαμβάνουν συστατικά με ΓΕ, δίνοντας στους παραγωγούς περισσότερα δικαιώματα και απλοποιώντας τη διαδικασία εγγραφής για νέα προϊόντα ΓΕ.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τον αγροδιατροφικό τομέα», δήλωσε ο Pietro Paganini, πρόεδρος της Competere.

«Για πρώτη φορά, ο κλάδος έχει μια ενιαία νομοθετική βάση, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγών, καθώς και του θεμελιώδη ρόλου των κοινοπραξιών προστασίας», πρόσθεσε. «Ο νέος κανονισμός αναγνωρίζει το ιταλικό μοντέλο ως πρότυπο για όλη την Ευρώπη».

Ο νέος νόμος απαιτεί από τις εθνικές αρχές να λαμβάνουν μέτρα, τόσο διοικητικά όσο και δικαστικά, για να σταματήσουν την παράνομη χρήση Γεωγραφικών Ενδείξεων στο διαδίκτυο και στον πραγματικό κόσμο.

Οι νέοι κανόνες περιορίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα μεταποιημένα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούν ΓΕ στη συσκευασία ή τη διαφήμισή τους, δηλώνοντας ότι ο ΓΕ πρέπει «να χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες για να προσδώσει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό στο μεταποιημένο προϊόν». Επιπλέον, η ετικέτα πρέπει να αναφέρει το ποσοστό του συστατικού ΓΕ που χρησιμοποιείται στο προϊόν. Εάν χρησιμοποιούνται σε μεταποιημένα προϊόντα, οι ονομασίες ΓΕ πρέπει να περιλαμβάνονται στη συσκευασία στο ίδιο οπτικό πεδίο με τα ονόματα του παραγωγού τροφίμων.

Ο νέος νόμος προσδιορίζει με σαφήνεια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρεί την αποκλειστική εποπτεία του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ), απλοποιώντας παράλληλα τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για νέες ΓΕ και προωθώντας την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων από τους παραγωγούς.

Παρά το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε η υποχρεωτική ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στις αιτήσεις ΓΕ, το τελικό κείμενο ενθαρρύνει τους παραγωγούς να παρουσιάζουν εκθέσεις βιωσιμότητας που αναδεικνύουν τις βιώσιμες πρακτικές τους.

Σύμφωνα με τον Paolo De Castro, Ιταλό βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητή για τη μεταρρύθμιση, η νέα νομοθεσία θα καταστήσει την ευρωπαϊκή γεωργία πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική, προωθώντας δραστηριότητες που προσθέτουν αξία στα παραδοσιακά παραγόμενα αγαθά.

«Χάρη στο Κοινοβούλιο, έχουμε τώρα έναν κρίσιμο κανονισμό για τις ποιοτικές μας αλυσίδες αγροδιατροφής, ενισχύοντας τον ρόλο των ομάδων παραγωγών και προστατεύοντας τις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη βιωσιμότητα και διαφάνεια προς τους καταναλωτές», σημείωσε.

«Αυτό είναι ένα καλύτερο σύστημα, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία, χωρίς δημόσιους πόρους», πρόσθεσε ο De Castro. «Μετά τις κρίσεις που πυροδότησε η πανδημία Covid-19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η άνοδος των τιμών παραγωγής, ο νέος κανονισμός για τις ΓΕ αποτελεί θετικά νέα για τους ευρωπαίους αγρότες».

Οι ΓΕ αποτελούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για καταχωρημένα προϊόντα διατροφής από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής και παράγονται σύμφωνα με εγκεκριμένα πρωτόκολλα, συνήθως βασισμένα σε παραδοσιακές μεθόδους.

Από τη δεκαετία του 1970, οι ευρωπαϊκές αρχές ανέλαβαν δράση για την προστασία των ΓΕ. Επί του παρόντος, υπάρχουν 3.5000 ΓΕ που αναγνωρίζονται από την ΕΕ, αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερα από 130 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα έχουν καταχωριστεί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από τις Βρυξέλλες.

Οι ΠΟΠ είναι προϊόντα ΓΕ που παράγονται εξ ολοκλήρου σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ενώ οι ΠΓΕ τείνουν να καλύπτουν ευρύτερες περιοχές και διευκρινίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι το σύνολο της διαδικασίας πρέπει να πραγματοποιείται σε αυτήν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Janusz Wojciechowski, Επίτροπο για τη γεωργία της ΕΕ, τα προϊόντα ΓΕ «διατηρούν τη μοναδική μας κληρονομιά και παραδόσεις και υποστηρίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο».

Ο νόμος θα δημοσιευθεί στην Ε.Ε. Επίσημη Εφημερίδα μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα τους νέους κανόνες και θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους.

Πηγή: Olive Oil Times

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας...

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να ζήτησε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την άδεια να επιβάλει ετήσιες εμπορικές κυρώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων...

REPORTS

Οι τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με αυξήσεις επίσης στην Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.