Σε Λακωνία και Κρήτη, κατεγράφησαν την περασμένη βδομάδα πράξεις στρογγυλά στα 6 ευρώ το κιλό (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού -1 βυτίο- και Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων -3 βυτία) για πολύ καλά οργανοληπτικά φρέσκα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Σε Μεσσηνία και άλλες μικρότερες ζώνες, όπως ο Βόλος και η Λέσβος, το εμπόριο πληρώνει τα 5,50 – 5,80 ευρώ όταν μερικές μέρες πριν έδινε με το ζόρι 5,00 ευρώ, ενώ τα βιολογικά έξτρα περπατούν μέχρι τα 7,00 ευρώ το κιλό. Το θετικό είναι πως κάποιες πρώτες πωλήσεις πανικού σταμάτησαν και ο πολύς κόσμος αρχίζει πλέον να ζυγίζει τα δεδομένα της νέας σεζόν με νηφαλιότητα.
Στα 8 ευρώ το ελαιόλαδο στο ράφι Ισπανίας
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο δεν είναι αν θα φεύγουν το επόμενο διάστημα 5-10 βυτία τη βδομάδα πανελλαδικά σε κάπως αντιπροσωπευτικές τιμές για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά με τι καρτελάκι φτάνει αυτό το ελαιόλαδο στο ράφι της λιανικής και εν τέλει, πως ανταποκρίνεται ο μέσος καταναλωτής διεθνώς στις τιμές αυτές. Στην Ισπανία για παράδειγμα, η λιανική αγορά προσαρμόστηκε άμεσα στα δεδομένα της νέας σοδειάς και έριξε τη μέση τιμή λιανικής στα 7,50 – 8,00 ευρώ το λίτρο ή αλλιώς στα 6,90 – 7,20 ευρώ το κιλό, για πρώτη ύλη που αγοράστηκε στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και στις αρχές της νέας. Η κίνηση αυτή έφερε 22% αύξηση πωλήσεων τον Οκτώβριο από έτος σε έτος και αναμένεται να φέρει καινούριο ρεκόρ εκροών το Νοέμβριο, αν και θα πρέπει να περιμένει κανείς μέχρι 11-12 Δεκεμβρίου για τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Για την ώρα, η αγορά ελαιολάδου στην Ισπανία είναι καζάνι που βράζει, μετά τις δημόσιες καταγγελίες για νοθεία στο ραφινέ από την η DC Dcoop.
Λογική η πορεία των τιμών στην Ισπανία
Με την Ιβηρική να μπαίνει σιγά σιγά σε φουλ ρυθμούς συγκομιδής (15-20.000 τόνους τη μέρα, ήταν αναμενόμενο οι μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές να μεταφερθούν σταδιακά εκεί. Οι παραγωγοί από τις υπερεντατικές φυτεύσεις βγαίνουν με 5,00 και 5,50 ευρώ καθώς τόσο η πυκνότητα των δέντρων ανά στρέμμα είναι ιδιαίτερα αυξημένη όσο και το έλαιο ανά δέντρο. Ξανά βέβαια, εντοπίζεται σημαντική απόκλιση στις τιμές που δίνουν τα εργαλεία ιχνηλασιμότητας του ισπανικού κλάδου, με τιμολόγηση από 5,00 ευρώ έως 5,95 ευρώ το κιλό. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο βέβαια πως το λαμπάντε (βιομηχανικός άσσος) δεν σπάει καθοδικά τα 4,60 – 4,70 ευρώ.
Χαμηλές οι αποδόσεις, αργά η συγκομιδή
Σχεδόν στο 50% έχει προχωρήσει η συγκομιδή του ελαιόκαρπου στο νομό Μεσσηνίας, ενώ τα νότια της Λακωνίας βρίσκονται παραπίσω, γύρω στο 30% της ηρτημένης σοδειάς, ενώ και η Κρήτη μαζεύει καθυστερημένα καρπό. Οι μέσες αποδόσεις στα ξερικά φαίνονται ότι παίζουν στο 1/7 με 1/8 σε Λακωνία και Κρήτη αντίστοιχα, ιδιαίτερα χαμηλές και κάτω φυσικά του μέσου όρου. Δε λείπουν βέβαια και τοπικά φαινόμενα επιβαρυντικά για τον παραγωγό, όπως υψηλά μποφόρια στη Τριφυλία που κόστισαν έως και 5% της ηρτημένης σοδειάς.