Η σημαντική αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε μετά από εξετάσεις πολλών δειγμάτων δέντρων, των οποίων το DNA δεν ταυτίστηκε με καμία γνωστή ποικιλία στη βάση δεδομένων IBBR-CNR στην Περούτζια. Αυτή η βάση δεδομένων περιέχει πάνω από 5.000 γενετικά προφίλ και περισσότερα από 10.000 δείγματα, καθιστώντας την ανακάλυψη ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.
Ο Pierluigi Turchetta, ελαιοπαραγωγός που ανακάλυψε τις νέες ποικιλίες, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα. «Ψάχναμε συγκεκριμένα για γηγενείς ποικιλίες ελιάς στην περιοχή μας, καθώς υποπτευόμασταν ότι ορισμένα δέντρα δεν ανήκαν στις τυπικές ποικιλίες εδώ», ανέφερε. Οι δύο νέες ποικιλίες μπορεί να σχετίζονται γενετικά με ποικιλίες στο Veneto, ιδιαίτερα την ποικιλία Favarol.
Ενώ απαιτούνται μερικά ακόμη βήματα για να συμπεριληφθούν επίσημα αυτές οι ποικιλίες στον επίσημο κατάλογο των ιταλικών ποικιλιών ελιάς, οι ντόπιοι καλλιεργητές ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα περιοχή για την παραγωγή ελαιολάδου πιστοποιημένης προέλευσης. Τέτοιες γεωγραφικές ενδείξεις είναι θεμελιώδεις για τις πιστοποιήσεις Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συνδέουν τα τρόφιμα με τη μοναδική περιοχή παραγωγής τους και ενισχύουν την αξία των τοπικών προϊόντων.
Πρόσφατα, οι ερευνητές βρήκαν 21 άγνωστες μέχρι τώρα ποικιλίες ελιάς στο Κάπρι, ένα νησί διάσπαρτο με ελαιόδεντρα αρχαίων χρόνων.
«Η βιοποικιλότητα της ελιάς είναι ζωτικής σημασίας σε περιόδους κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο ο Thomas Vatrano, δοκιμαστής ελαιολάδου και γεωπόνος. «Κοιτάξτε τη νότια Ιταλία, όπου η παρατεταμένη καταπόνηση του νερού επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου ετησίως. Οι αρχαίοι ελαιώνες σε περιοχές όπως η Καλαβρία λειτουργούν ως φύλακες αυτών των περιοχών καθώς οι εν λόγω ποικιλίες παρουσιάζουν αντοχή στην ξηρασία», είπε.
Τα δέντρα με υψηλή προσαρμοστικότητα σε ακραίες κλιματικές συνθήκες μπορούν επίσης να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης αναδυόμενων ασθενειών.
Σύμφωνα με τον Turchetta, οι ποικιλίες που βρέθηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα για τους ελαιοπαραγωγούς. «Δοκιμάσαμε το ελαιόλαδο που παράγεται από αυτά τα δέντρα με ειδικούς γευσιγνώστες και βρήκαμε την ποιότητα πραγματικά ενδιαφέρουσα», είπε. «Ως εκ τούτου, έχουμε ήδη επενδύσει στη διάδοσή τους. Αυτή τη στιγμή, φυτεύουμε εκατοντάδες δέντρα, με 600 νεαρά ελαιόδεντρα για κάθε ποικιλία», είπε.
Εφαρμογή AI για αναγνώριση ποικιλιών σε κινητά
Παράλληλα, ο ελαιοπαραγωγός αναπτύσσει μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά, ονόματι Olivamea, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον γρήγορο εντοπισμό και την αναγνώριση ποικιλιών ελιάς. Η εφαρμογή μπορεί να δείχνει, για παράδειγμα, «αυτή η ελιά φαίνεται να είναι Leccino με επίπεδο εμπιστοσύνης 80%». Η beta έκδοση είναι ήδη διαθέσιμη για Android, και η επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, με έκδοση για iPhone να ακολουθεί σύντομα.
Με πληροφορίες από OliveOilTimes