Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mειωμένη στους 492.000 τόνους εκτιμάται η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία για το 2024/25

Καθώς η εμπορική σεζόν συγκομιδής επιτραπέζιων ελιών στην Ισπανία ξεκινά, οι εκτιμήσεις κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024/25 τοποθετούν την παραγωγή στους 492.000 τόνους, σύμφωνα με δεδομένα δειγματοληψίας σε ελαιώνες κατά το δεύτερο εξάμηνο του Αυγούστου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η φετινή σοδειά θα είναι μέτρια σε ποσότητα, με έντονες διακυμάνσεις στην κατανομή της, τόσο σε επίπεδο δέντρων όσο και αγροτεμαχίων. Αν και ο ζεστός και ξηρός μήνας του Αυγούστου έχει μειώσει την ελαιοπεριεκτικότητα των καρπών, η έναρξη και η ποσότητα της πρώτης βροχόπτωσης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή που τελικά προορίζεται για το τραπέζι.

Επί του παρόντος, υπάρχουν ελαιώνες που βρίσκονται στο όριά τους, με τους καρπούς να συρρικνώνονται ή να κινδυνεύουν να ζαρώσουν λόγω της ζέστης και της έλλειψης υγρασίας. Παράλληλα, σε περιοχές με λιγότερο φορτωμένα δέντρα, οι παραγωγοί ελπίζουν ότι οι πρώτες βροχές θα έρθουν σύντομα, βελτιώνοντας την ποιότητα του πράσινου χρώματος των καρπών. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα μέρος της σοδειάς θα χρειαστεί να οδηγηθεί στα ελαιοτριβεία, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις.

Ποικιλίες
Manzanilla : Παρά το γεγονός ότι οι περιοχές Aljarafe, Huelva, Los Alcores, Utrera και La Vega επωφελούνται από τη θετική ανάπτυξη, η παραγωγή της ποικιλίας Manzanilla εμφανίζει σημαντική ανισότητα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα καρπών. Τα αγροτεμάχια με επαρκή υγρασία έχουν γενικά μεσαίο φορτίο και οι ελιές έχουν καλό διαμέτρημα. Αντίθετα, στις ξηρές εκτάσεις, οι καρποί αναμένεται να συγκομιστούν μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις, για να διατηρηθεί η ποιότητα. Η παραγωγή της ποικιλίας Manzanilla εκτιμάται στους 182.000 τόνους.

Gordal: Αυτή η ποικιλία, όπως συνηθίζεται, είναι η πρώτη που ξεκινά τη συγκομιδή, η οποία εξελίσσεται με καλό ρυθμό, κυρίως λόγω της μικρής φετινής σοδειάς. Οι καρποί είναι ελαφροί σε βάρος λόγω έλλειψης υγρασίας και έχουν καλό μέγεθος. Η παραγωγή της ποικιλίας Gordal εκτιμάται στους 20.000 τόνους.

Hojiblanca: Η συγκομιδή της ποικιλίας Hojiblanca παρουσιάζει γενικά μέτρια απόδοση, με ανισότητες μεταξύ δέντρων και αγροτεμαχίων. Οι καρποί έχουν καλό μέγεθος, ενώ οι φυτείες γύρω από τις άρδευόμενες περιοχές και οι νεαρές φυτείες διατηρούν το πράσινο δυναμικό τους. Ωστόσο, σε οικόπεδα που βρίσκονται στα όρια της αντοχής στο νερό, οι μικροί καρποί θα πρέπει να περιμένουν τη βροχή για να συγκομιστούν ή θα κατευθυνθούν στα ελαιοτριβεία αν συνεχιστεί ο ζεστός καιρός. Η παραγωγή της Hojiblanca εκτιμάται στους 236.000 τόνους.

Cacereña: Όπως αναμενόταν, μετά την εξαιρετικά υψηλή προηγούμενη σοδειά, η φετινή παραγωγή της Cacereña αναμένεται να είναι χαμηλή, εκτός από εκείνες τις εκτάσεις που είχαν εναλλακτική απόδοση και πέρυσι δεν καρποφόρησαν. Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε φάση βλαστικής ανάκτησης, με λίγους καρπούς, αν και με καλό μέγεθος, αλλά ανομοιόμορφα κατανεμημένους. Η παραγωγή της Cacereña υπολογίζεται στους 14.000 τόνους.

Carrasqueña: Παρόμοια με την Cacereña, η φετινή σοδειά της Carrasqueña είναι μειωμένη λόγω της υψηλής παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρήθηκαν δέντρα με καλή ανάπτυξη και καρπούς που, αν και μικροί, έχουν καλό διαμέτρημα και χρώμα. Η συγκομιδή τους θα είναι απαιτητική, καθώς θα μοιάζει περισσότερο με “σταχυοδρομία” παρά με κανονική συγκομιδή. Η παραγωγή της Carrasqueña εκτιμάται στους 26.000 τόνους.

Με πληροφορίες από olimerca

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ισπανία σημειώνει σημαντική αύξηση στις εξαγωγές πυρηνέλαιου, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...