Connect with us

Αναζήτηση

Food Insider

Διχάζουν τα αρωματικά ελαιόλαδα, αρέσει η ιδέα αν και παραβιάζεται ο ορισμός του έξτρα παρθένου

Περίοδο άνθησης διανύουν τα αρωματισμένα ελαιόλαδα με την αγορά τους να αναμένεται να διπλασιαστεί εντός της επόμενης δεκαετίας και να φτάσει σε αξία από τα 1,11 δισ. το 2024 στα 2,134 δισ. ευρώ το 2033.

Παρότι πρόκειται για μια κατηγορία με μεγάλη ζήτηση και μακραίωνη ιστορία, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί θετικοί απέναντί της με πολλούς να υποστηρίζουν ότι διαιωνίζει, τελικά, τα φαινόμενα νοθείας.

Ο ερευνητικός όμιλος Dataintelo αποδίδει την εκτιμώμενη ανάπτυξή τους στην στροφή των καταναλωτών προς υγιεινή διατροφή, γκουρμέ τρόφιμα, αλλά και στην ευέλικτη χρήση τους. Η ανάπτυξή τους αναμένεται να κινηθεί γρηγορότερα από αυτή της συνολικής αγοράς ελαιολάδων που αναμένεται να δει την αξία της να ανεβαίνει από τα 13 δισ. ευρώ (2024) στα 17 δισ. ευρώ (2033).

Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει πολλές μεθόδους παραγωγής, όμως κατά την σεφ Amy Riolo, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ολόκληρα φρούτα, επειδή έτσι παίρνεις τον χυμό και τα οφέλη τους. Με τη χρήση τους η μαγειρική γίνεται γρηγορότερη και ευκολότερη. Με τη σειρά της η Mary Mori, αντιπρόεδρος ποιότητας και έρευνας της μεγαλύτερης παραγωγού ελαιολάδου των ΗΠΑ, California Olive Ranch, τονίζει ότι η ζήτηση γι’ αυτά προέρχεται κυρίως από καταναλωτές έξτρα παρθένου ελαιολάδου που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Πολλοί παραγωγοί, ωστόσο, δεν έχουν αγκαλιάσει την κατηγορία. Κατά τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), Abdellatif Ghedira, τα αρωματισμένα λάδια δεν μπορούν να θεωρούνται ελαιόλαδα, επειδή τα τελευταία είναι εξ ορισμού τρόφιμα με ένα υλικό χωρίς πρόσθετα. Με τη σειρά της η παραγωγός Nancy Harmon Jenkins, αποδίδει την απήχησή τους σε άγνοια των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι τα αρώματα χάνονται γρήγορα κατά το ζέσταμα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

«Χωρίς τη γνώση δεν θα μπορούσαμε να πείθουμε τους πελάτες μας. Πειραματιζόμασταν στον αγρό και το ελαιοτριβείο κι αυτός ήταν ο λόγος που άρχισαν...

REPORTS

Με μια λαμπρή τελετή απονομής στο Ζάππειο Μέγαρο, το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025, ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA κορύφωσε την επετειακή του διοργάνωση, κλείνοντας...

REPORTS

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά από την ΜΙΝΕΡΒΑ των εμπορικών σημάτων ελαιολάδου και λοιπών ελαίων Άλτις, Ελάνθη, Φλώρα και Sol. Με την...

REPORTS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου LowSaltOlives με τίτλο “Παραγωγή νέου προϊόντος φυσικής μαύρης ελιάς ποικιλίας Καλαμών μειωμένης αλατότητας¨, η οποία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...