Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αιτήματα προκαταβολής έως 25 Σεπτεμβρίου για τα προγράμματα ΟΕΦ σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ

Για το πρώτο έτος υλοποίησης κάθε εγκεκριμένη Ο.Ε.Φ. δύναται να λάβει προκαταβολή έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται προηγούμενη σχετική απόφαση που αφορά τον «Καθορισμό αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) σε εφαρμογή του άρθρου 47 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027(ΣΣ ΚΑΠ)».

Αναλυτικά, η τροποποίηση αφορά στα εξής:

Άρθρο 1

Τροποποίηση της αριθ. 1506/206003/2024 απόφασης (Β΄4133)

Η αριθ. 1506/206003/2024 Υπουργική απόφαση (Β΄4133) τροποποιείται ως ακολούθως:

  1. Στο άρθρο 1 προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:

«5. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εξέταση των δικαιολογητικών του άρθρου 5 (κριτήριο Δ) και του άρθρου 8 παρ. 2 ε), στ) και ζ) και την εισήγηση της προς τις Επιτροπές Αξιολόγησης των αιτημάτων ένταξης του άρθρου 9, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ VI της παρούσας.»

  1. Η παρ. 1 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η χρονική διάρκεια των επιχειρησιακών Προγραμμάτων θα είναι τέσσερα έτη με πρώτο έτος εφαρμογής το 2024. Η συνδρομή της Ε.Ε για την περίοδο 2024-2027 ανέρχεται σε EUR 10.666.000 για κάθε οικονομικό έτος. Η εθνική χρηματοδότηση ορίζεται σε ποσοστό 50% των δαπανών που δεν καλύπτονται από τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 65 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2115/2021.»

  1. Οι παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 9 αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Η αξιολόγηση των αιτημάτων ένταξης πραγματοποιείται από τριμελείς επιτροπές, που αποτελούνται από τον Πρόεδρο και δύο μέλη , υπαλλήλους της Ε.Υ.Δ. ΣΣΚΑΠ, της Ε.Υ. Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων και της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη των επιτροπών ορίζονται με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε περίπτωση αιτούμενων δαπανών αρμοδιότητας άλλης Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, διαβιβάζεται σε αυτή σχετικό ερώτημα προς έγγραφη απάντηση εντός τριών (3) ημερών. Αν δεν εκφραστεί αντίρρηση εντός της τεθείσας προθεσμίας η εισήγηση θεωρείται θετική. Για τις περιπτώσεις αξιολόγησης αιτημάτων τροποποίησης, συστήνονται τριμελείς επιτροπές που αποτελούνται από τον Πρόεδρο και τα δύο μέλη, υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Ο Πρόεδρος και τα μέλη των επιτροπών ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  1. Οι τριμελείς επιτροπές για την αξιολόγηση των αιτημάτων ένταξης λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές γνωμοδοτήσεις των ΔΑΟΚ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ V), την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ VI) και τυχόν άλλων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3, τα κριτήρια κατάταξης του άρθρου 5, τα δικαιολογητικά του άρθρου 8, καθώς και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο, συντάσσουν έκθεση αξιολόγησης/προέγκρισης για κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ VII). Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων σύμφωνα με τις εκθέσεις αξιολόγησης/προέγκρισης, εισηγείται σχετικά προς τον αρμόδιο τελικό διατάκτη, με απόφαση του οποίου εκδίδεται ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων κατάταξης των δυνητικών δικαιούχων καθώς και οι τυχόν αποφάσεις απόρριψης. Ο πίνακας αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ και της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ και στο κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα και οι δικαιούχοι ενημερώνονται για την ανάρτηση αυτή από τη Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
  2. Οι υποψήφιοι των οποίων τα επιχειρησιακά προγράμματα έχουν συμπεριληφθεί στους Πίνακες Αποτελεσμάτων έχουν το δικαίωμα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, με την έννοια του άρθρου 25 του ν.2690/1999, κατά της σχετικής απόφασης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης.

Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται άπαξ, ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος, εντός τριών ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης του πίνακα αποτελεσμάτων.

Το εμπρόθεσμο της υποβολής προκύπτει από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής οριστικοποίησης. Ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται εκτός των προβλεπομένων προθεσμιών δεν γίνονται παραδεκτές.

Η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών γίνεται από Τριμελή Επιτροπή Ενδικοφανών Προσφυγών τα μέλη της οποίας προέρχονται από υπαλλήλους της ΕΥ Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων και της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ενδικοφανείς προσφυγές εξετάζονται τόσο ως προς τη νομιμότητα της πράξης κατά της οποίας στρέφονται όσο και ως προς την ουσία της υπόθεσης και συντάσσεται αιτιολογημένο πόρισμα επί του συνόλου των αντιρρήσεων με υποχρεωτική αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο της δράσης.

Η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών ολοκληρώνεται εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την παροχή της δυνατότητας ανάληψης για αξιολόγηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών, η Επιτροπή Ενδικοφανών Προσφυγών αποστέλλει τα αποτελέσματα της εξέτασής τους και τα αντίστοιχα πρακτικά στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων.»

  1. Προστίθεται η παρ. 7:

«7. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, εξετάζει τα δικαιολογητικά του άρθρου 5 (κριτήριο Δ) και του άρθρου 8 παρ. 2 ε), στ) και ζ) και εισηγείται στις τριμελείς επιτροπές της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ VI, για τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία και την επάρκεια των οικονομικών πόρων της Ο.Ε.Φ.»

  1. Η παρ. 1 του άρθρου 12 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Έως 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους (Ν) , κάθε εγκεκριμένη Ο.Ε.Φ. δύναται να υποβάλει αίτημα προκαταβολής στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., το ποσό της οποίας κυμαίνεται από 30% έως 80% της ενίσχυσης του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος. Η προκαταβολή καταβάλλεται έως 31 Μαρτίου του αντίστοιχου έτους (Ν). Για το 1ο έτος υλοποίησης κάθε εγκεκριμένη Ο.Ε.Φ. δύναται να λάβει προκαταβολή έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της ως 25 Σεπτεμβρίου 2024 στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με αποθέματα στους 271.000 τόνους και εξαγωγές που ξεπέρασαν τους 71.500 τόνους, ο Αύγουστος κλείνει θετικά για την ισπανική αγορά ελαιολάδου, σύμφωνα με τα...

REPORTS

Ανατέλλει σιγά σιγά η νέα εμπορική περίοδος 2024/25 στην μεσογειακή αγορά ελαιολάδου, με την ιταλική ανάγκη για εισαγωγή ακόμη 75.000 τόνων έξτρα παρθένου και...

REPORTS

Βάσιμες προσδοκίες για υψηλή τιμή παραγωγού στην επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, «γεννούν» οι όροι με τους οποίους εκκινεί, δειλά – δειλά, η συγκομιστική περίοδος του...

REPORTS

Σημαντικές ευκαιρίες για αποδέσμευση αποθεμάτων σε πρόθυμους εγχώριους και ξένους αγοραστές προσφέρει ο φετινός Σεπτέμβριος, καθώς την αυγουστιάτικη απραξία διαδέχεται η ιταλική ανάγκη για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...