Συγκεκριμένα, ο πολύπειρος γεωπόνος και επί πολλά χρόνια σύμβουλος στη διαχείριση ελαιώνων σε όλη τη χώρα, προβλέπει μια παραγωγή που θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις αλλά δεν θα διαμορφωθεί πάνω από 1,5 εκατ. τόνους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι κύριες παραγωγικές περιοχές της Ανδαλουσίας είχαν βροχοπτώσεις μεταξύ κανονικών ή ελαφρώς κάτω του μέσου όρου. Σημειώνεται εδώ εκ μέρος του συντάκτη πως οι βροχές αυτές ήρθαν όμως μετά από δύο χρόνια σοβαρού θερμικού στρες και καταπόνησης.
Τα φρέσκα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου που δημοσιεύτηκαν 4 Ιουλίου, λένε πως οι βροχές σωρευτικά από 1 Οκτωβρίου 2023 έως 2 Ιουλίου 2024 είναι πάνω από το μέσο όρο στο δυτικό μισό και το εσωτερικό της Ιβηρικής Χερσονήσου, στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα και στο δυτικό μισό των Πυρηναίων, μαζί με το βόρειο τμήμα της Αραγονίας, με εξαίρεση μια λωρίδα κατά μήκος της Αστούριας και της Κανταβρίας και το νότιο και ανατολικό μισό της Ανδαλουσίας.
Το «Reino del Picual», ή αλλιώς βασίλειο της ποικιλίας Picual, έχει δεχτεί πολύ λίγες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο που δεν βοηθάει ώστε να ξεδιπλώσει το 100% η καρποφορία. Να σημειωθεί εδώ πως όλα τα ξερικά ελαιόδεντρα Picual δεν έχουν δεχθεί σημαντικές βροχοπτώσεις από το Πάσχα.
Ο Rafael Navarro Garcia, ο οποίος κάθε χρόνο βγάζει τις δικές του προβλέψεις, τοποθετεί την ισπανική σοδειά γύρω στους 1,5 εκατ. τόνους, περίπου 250.000 τόνους πάνω από τις περισσότερες προβλέψεις (εκτός Ισπανίας).
Aκόμα πιο αισιόδοξος δείχνει να είναι ο οικονομολόγος, συγγραφέας και καθηγητής Gonzalo Bernandos, ο οποίος σε δική του ανάλυση, θεωρεί πως η Ισπανία θα ξεπεράσει εύκολα τους 1,5 εκατ. τόνους, με δυνατότητα ακόμα και για χρονιά ρεκόρ.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι εκτιμήσεις του καθηγητή Juan Vilar, ο οποίος δήλωσε πως «η ισπανική παραγωγή θα ξεπεράσει τους 1,4 εκ. τόνους, με νέο στόχο τους 1,6 εκ τόνους. Παράλληλα η παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. τόνους, με νέο στόχο τα 3,3 εκατ».
ΥΣ. Ο συντάκτης θεωρεί πως τα νούμερα αυτά είναι υπεραισιόδοξα, καθώς τα ελαιόδεντρα έχουν υποστεί σημαντική καταπόνηση την τελευταία διετία και δεν θα επιστρέψουν έτσι εύκολα στα νούμερα αυτά μέσα σε μια χρονιά, όμως είναι σημαντικό το πλήθος των εκτιμήσεων και η αξιοπιστία των μετεωρολογικών δεδομένων από τα οποία συνοδεύονται.