Οι επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, τυποποιητές, έμποροι) αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο email gram@filaios.org και παράλληλα να αποστείλουν τα δείγματα ελαιόλαδων τους στη διεύθυνση Σόλωνος 20, 176 74, Καλλιθέα, έως την 21η Φεβρουαρίου 2025.
Για μια ακόμα χρονιά, θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν στο Διαγωνισμό, πέραν των επωνύμων – τυποποιημένων ελαιολάδων και τα ελαιόλαδα που διακινούν οι παραγωγοί προς τα επίσημα κανάλια εμπορίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς τους.
Οι συμμετοχές εντάσσονται σε μια από τις δύο Ομάδες:
Ομάδα Α’.
• Επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής
• Συνεταιριστικές Οργανώσεις
• Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ομάδα Β’.
• Ελαιοπαραγωγοί
Οι κατηγορίες των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευθούν στο Διαγωνισμό, τόσο για την ομάδα Α’ όσο και για την Ομάδα Β’, είναι οι ακόλουθες:
1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
2. Βιολογικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα
3. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας
Για κάθε μία από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες ελαιολάδων θα απονεμηθούν, ανάλογα με τη διάμεση τιμή της έντασης του φρουτώδους – ισχυρή, μεσαία, απαλή – βραβεία ως εξής:
i) ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2025
ii) ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2025
iii) ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2025,
iv) Έπαινος 2025 (σε όσα ελαιόλαδα συγκεντρώσουν βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 70 στην κλίμακα του 100, στην κατηγορία την οποία ανήκουν).
Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 2025, την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025.
Για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής στο Διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΦΙΛΑΙΟΣ, www.filaios.org
Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Aιγίδα: ΥΠΑΑΤ, ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ
Χορηγοί Επικοινωνίας: AGRENDA, ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ, Agronews.gr, Ελαίας Καρπός, Ypaithros.gr, GREEK FOOD PANORAMA.