Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έως 18 Οκτωβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής για τους διαγωνισμούς ελαιολάδου της «ΦΙΛΑΙΟΣ»

Για 3η συνεχή χρονιά, η επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ» διοργανώνει δυο Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποιότητας, των Επιτραπέζιων Ελιών και των Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων.

Οι δύο διαγωνισμοί «TABLE OLIVES TROPHY» και «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY», έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα και την προβολή των προϊόντων του, ενώ παράλληλα, προσφέρουν την εξαιρετική ευκαιρία στις επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα, να αποκτήσουν ένα βραβείο κύρους.

Μπορούν να συμμετέχουν σε αυτούς τυποποιητικές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις του ελαιόλαδου, αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

  1. «TABLE OLIVES TROPHY», ENA ΒΡΑΒΕΙO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ

Η επιτραπέζια ελιά, ως καλωσόρισμα στο τραπέζι, ως μεζές, ως συστατικό της σαλάτας, της πίτσας και πολλών συνταγών, αλλά και σε ποτά και κοκτέιλ, αποτελεί σταθερή αξία στη μεσογειακή διατροφή, καθώς και σε κουζίνες πολλών περιοχών στον κόσμο.

Η ποιότητα και η γεύση της επιτραπέζιας ελιάς εξαρτάται και καθορίζεται από την ποικιλία του ελαιόδεντρου, την ωριμότητά της κατά τη συγκομιδή και  την επεξεργασία που έχει υποστεί. Τα ιδιαίτερα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της, θετικά και αρνητικά, γίνονται αντιληπτά με την όσφρηση, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει στο στόμα ο καρπός, όπως η τραγανότητά του.

Έμπειροι γευσιγνώστες αξιολογούν την κάθε ελιά και την κατατάσσουν στις αντίστοιχες κατηγορίες – μια διαδικασία η οποία θα αναδείξει τους νικητές του διαγωνισμού.

Στο «Table Olives Trophyμπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελιάς κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμες τυποποιημένες επιτραπέζιες ελιές.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων : Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων:

  • πράσινες ελιές είτε επεξεργασμένες σε αλκαλικά διαλύματα
  • φυσικές πράσινες ελιές
  • φυσικές ώριμες (μαύρες) ελιές
  • φυσικές αφυδατωμένες ή ζαρωμένες ή συρρικνωμένες ελιές
  • ελιές μαυρισμένες με οξείδωση σε άλμη και
  • μείγματα ελιών – άλλες περιπτώσεις.

Κόστος συμμετοχής

100 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Το κατά περίπτωση οφειλόμενο ποσό, μπορεί να κατατίθεται στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη:

“TABLE OLIVES TROPHY 2024” / ΦΙΛΑΙΟΣ- ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK, IBAN GR64 0140 1200 1200 0200 2009 914
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΒΑΝ GR67 0172 0490 0050 4910 1254 205

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων:

ΦΙΛΑΙΟΣ

Ξενοφώντος 15 Α,  7ος  όροφος

105 57 Αθήνα

Τηλ. 210 4132945 / e– mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων- διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30 στον εκθεσιακό  χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

 

2. «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY», ENΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 Η ένταση των θετικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, όπως το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο, και η απουσία των αρνητικών χαρακτηριστικών, όπως το ταγγό, το ξυδάτο ή το μουχλιασμένο, θα καθορίσουν τους νικητές του Διαγωνισμού «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY». Οι έμπειροι επαγγελματίες γευσιγνώστες της Επιτροπής, αξιολογούν τα ελαιόλαδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και επιβραβεύουν τους επιχειρηματίες που μεριμνούν με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με συγκομιδή στην κατάλληλη ωριμότητα του καρπού, σωστή ελαιοποίηση και τυποποίηση, για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, με ένα βραβείο.

Ειδικά για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, η φετινή 3η διοργάνωση του OLIVE OIL TROPHY αποτελεί μια πρόκληση για συμμετοχές και ανάδειξη των καλύτερων φρέσκων – πρωτόλαδων – αγουρέλαιων ( άμεσης συλλογής και τυποποίησης) που θα αναμετρηθούν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, την έντονα φρουτώδη γεύση τους από αρώματα του φρεσκοκομμένου άγουρου πράσινου ελαιόκαρπου, το έντονα πικρό και πικάντικο, με τις μυρωδιές της φύσης, τα πολύπλοκα αρώματα, όπως αρμόζει στον μοναδικό και πολύτιμο χυμό της ελιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το αγουρέλαιο «Ομφάκιο ή ωμοτριβές» και έτσι το OLIVE OIL TROPHY μετονομάζεται, λόγω του πρωίμου χρόνου διοργάνωσής του, σε “ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY

Στον Διαγωνισμό «ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY» μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε νομικής μορφής, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και  Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στην αγορά επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα  ελαιόλαδα.

Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων – Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Κατηγορίες Βραβείων

  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
  • Βιολογικά́ Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα και
  • Εξαιρετικά́ Παρθένα Ελαιόλαδα (συμβατικής καλλιέργειας).

Για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και για την ισχυρή, μεσαία και απαλή ένταση του φρουτώδους, θα απονεμηθούν βραβεία στις κατηγορίες Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο και Έπαινοι.

Κόστος συμμετοχής

150 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανά δείγμα.

Το κατά́ περίπτωση οφειλόμενο ποσό́ μπορεί́ να κατατίθεται στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς με την ένδειξη:

“ ΟΜΦΑΚΙΟ EVOO TROPHY 2024” / ΦΙΛΑΙΟΣ- ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK, IBAN GR64 0140 1200 1200 0200 2009 914
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΒΑΝ GR67 0172 0490 0050 4910 1254 205

Υποβολή Αιτήσεων και αποστολή δειγμάτων: 

ΦΙΛΑΙΟΣ

Ξενοφώντος 15 Α,  7ος  όροφος

105 57 Αθήνα

Τηλ. 210 4132945 / e– mail: gram@filaios.org

Απονομή βραβείων – διακρίσεων

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024,12:30, στον εκθεσιακό χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

3. EVOO IN GASTRONOMY

Στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία φημίζεται για την εξαιρετική της κουζίνα αλλά όχι και τόσο για την ελαιοπαραγωγή της (με εξαίρεση περιοχές που πρόσφατα έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί με μεγάλη επιτυχία), επεκτείνεται για το 2024 ο θεσμός της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ με τίτλο “EVOO (Extra Virgin Olive Oil) IN GASTRONOMY” της επιβράβευσης των εστιατορίων τα οποία προβάλλουν τις διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδων και γενικά προάγουν την κουλτούρα του.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ θα τιμήσει για 2η συνεχή χρονιά τα εστιατόρια εκείνα που συστηματικά εργάζονται προς την κατεύθυνση προβολής και ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μέσα από τις εξειδικευμένες λίστες ή την ποικιλία των εμφιαλωμένων ελαιολάδων των εστιατορίων τους.

Κάθε εστιατόριο που θα πληροί τις προδιαγραφές, θα λάβει την τιμητική διάκριση της ΦΙΛΑΙΟΣ ως αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλει προκειμένου τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του τόπου μας να αποκτήσουν τη θέση που αρμόζει στο χώρο της εκλεπτυσμένης γαστρονομίας.

Τα εστιατόρια (από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και βορειότερα, καθώς και από το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο) τα οποία διαθέτουν εξειδικευμένη λίστα εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, ή προσφέρουν ποικιλία εμφιαλωμένων ελαιολάδων, μπορούν να στείλουν συμμετοχή στη δράση μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2024, στο email gram@filaios.org ή στο τηλέφωνο 2104132945.

Η συμμετοχή των εστιατορίων στον διαγωνισμό είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονομής των διακρίσεων, οι εκπρόσωποι των εστιατορίων και οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά πρωτόλαδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25, τα οποία θα εκθέτουν οι παραγωγοί τους.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 3.30 μμ στο χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο lounge του θεματικού σαλονιού Golden Olive,Περίπτερο 15).

4. EVOO IN TOURISM

Για την μεγαλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση των εθνικών μας προϊόντων, της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου αλλά  παράλληλα για την υποστήριξη των παραγωγών, τη βελτίωση της ποιότητας και της εικόνας των τελικών τους προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η ΦΙΛΑΙΟΣ καθιερώνει έναν νέο θεσμό με τίτλο  “EVOO (Extra Virgin Olive Oil) IN TOURISM”.

Στόχος είναι η επιβράβευση των επισκέψιμων ελαιουργείων, των δράσεων αγροτουρισμού, των «Δρόμων ελιάς και ελαιολάδου», των χώρων γνωριμίας με τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις που συνδέονται με αυτήν την σημαντική καλλιέργεια κλπ.

Οι χώροι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εν λόγω διάκριση είναι μεταξύ άλλων οι επόμενοι:

– επισκέψιμα ελαιοτριβεία.

– χώροι γευσιγνωσίας ελαιολάδου (σε ελαιοτριβεία και αλλού)

– καταστήματα πώλησης ελαιοκομικών προϊόντων

– επισκέψεις σε ελαιώνες

– γαστρονομικές εμπειρίες

– εκδηλώσεις και φεστιβάλ

– δρόμοι ελιάς & ελαιολάδου

– μουσεία

– εκπαιδευτικά κέντρα ελιάς & ελαιολάδου

– κτήματα ελιάς (αγροκτήματα και ελαιώνες)

– πολιτιστικά φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου

– παραδοσιακά ελαιοτριβεία

– συλλογικοί φορείς και οργανώσεις

– δίκτυα και συνεργασίες προώθησης και προβολής ελαιολάδου & ελιάς κλπ.

Κάθε ένας από τους πιο πάνω χώρους που θα πληροί τις απαιτούμενες ανά περίπτωση προδιαγραφές, θα λάβει την τιμητική διάκριση της ΦΙΛΑΙΟΣ ως αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν στην αλυσίδα προώθησης και στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τομέα και την αναγνώριση του ελληνικού ελαιολάδου διεθνώς.

Η συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία επιβράβευσης, είναι δωρεάν.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 3.30 μμ στο χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο lounge του θεματικού σαλονιού Golden Olive,Περίπτερο 13).

Υποβολή Αιτήσεων:  e– mail: gram@filaios.org

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Τριφυλίας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές - Υπολείμματα φυτοφαρμάκων...

REPORTS

Ως μια ετήσια συνάντηση των ανθρώπων του μεσογειακού ελαιώνα, και κυρίως μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης που τιμά το παρελθόν, αναλύει το παρόν και σχεδιάζει το...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...