Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αγοράς ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ ειδικών που εκπροσωπούν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τους παραγωγούς έως τους εξαγωγείς. Αυτό το νέο παρατηρητήριο θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα παρατηρητήρια της αγοράς που υπάρχουν ήδη συσταθεί για αρκετούς γεωργικούς τομείς, όπως γάλα, καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά. Συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας δεδομένα και στατιστικές της αγοράς, το παρατηρητήριο θα παράγει εκθέσεις και θα παρέχει πληροφορίες για την αγορά προσβάσιμες σε όλους.
Καθώς η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά, η έναρξη λειτουργίας του παρατηρητηρίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ενημερωμένη και προορατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Επιτροπής για την προώθηση της διαφάνειας της αγοράς και της συνεργασίας στον γεωργικό τομέα, συμβάλλοντας τελικά σε έναν πιο εύρωστο και ανθεκτικό τομέα της ελιάς.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, έχει επενδύσει βαθιά στην επιτυχία αυτού του βασικού γεωργικού τομέα. Με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και σημαντικό αντίκτυπο στις αγροτικές κοινότητες, η παραγωγή ελιάς είναι ζωτικής σημασίας για το αγροτικό τοπίο της ΕΕ. Ωστόσο, τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πυρκαγιές και ασυνήθιστες θερμοκρασίες, επηρέασαν την παραγωγή ελιάς στην ΕΕ, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 24% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας στην τελευταία συγκομιδή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ για την περίοδο εμπορίας 2023/24 έφτασε τους 1,5 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συνδυασμό δύο διαδοχικών κακών συγκομιδών, οι οποίες είχαν κυματιστικές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, διαβρώνοντας τα αποθέματα και ανέβασαν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ. Ο αντίκτυπος έγινε αισθητός σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, επηρεάζοντας όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους εξαγωγείς και τους καταναλωτές. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου της ΕΕ.
Οι προοπτικές για την περίοδο εμπορίας 2024/25 εμφανίζονται πιο ελπιδοφόρες, με την παραγωγή ελαιολάδου να αναμένεται να επιστρέψει στα μέσα επίπεδα, ωστόσο, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις πιθανότατα θα διατηρήσουν υψηλές τιμές για αρκετούς μήνες.
Η ΚΑΠ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων πολιτικής για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα, από την αποσυνδεδεμένη και συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη, έως τις παρεμβάσεις που ανταμείβουν την προσαρμογή και τις καλές αγρονομικές πρακτικές, τη στήριξη επενδύσεων και συνεργασίας, καθώς και ερευνητικά έργα για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους παραδοσιακούς ελαιώνες.