Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μορφή βουτύρου λανσάρουν οι επιστήμονες

Ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο και τη μαργαρίνη παρουσιάζεται η νέα φόρμουλα για επάλειψη με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνεται αυτό το πολύτιμο προϊόν.

Ομάδες ερευνητών από το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Δικτύου (CIBER), το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα και το Κέντρο Ενέργειας, Περιβαλλοντικής και Τεχνολογικής Έρευνας (CIEMAT) ανέπτυξαν μια νέα φόρμουλα επάλειψης που αποτελείται κατά 75% από EVOO και περιλαμβάνει μόνο φυτικά προϊόντα, κατάλληλα για vegans.

Αρκετές ομάδες από το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Δικτύου (CIBER), το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα και το Κέντρο Ενέργειας, Περιβαλλοντικής και Τεχνολογικής Έρευνας (CIEMAT) πραγματοποίησαν μια μελέτη με ένα νέο επαλειφόμενο προϊόν που περιέχει περισσότερο από 75% επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο και γίνεται μόνο με φυτικά προϊόντα κατάλληλα για vegans.

Η νέα αυτή σύνθεση είναι ιδανική για μαγειρικά παρασκευάσματα που απαιτούν στερεά λίπη, τα οποία είναι συνήθη στις δυτικές χώρες και αναμένεται ως εκ τούτου να διευκολύνουν την ενσωμάτωσή του EVOO στη δυτική δίαιτα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology and Biochemistry, διεξήχθη σε ποντίκια και έδειξε ότι μειώθηκε ο κίνδυνος αγγειακής νόσου και η κυτταρική οξείδωση εκείνων που έλαβαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε στερεή μορφή, σε σύγκριση με βούτυρο και άλλα παρεμφερή. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης ότι, σε αρσενικά με την ίδια κατανάλωση τροφής, υπήρξε σημαντική μείωση του σωματικού βάρους μετά από 10 εβδομάδες διατροφικής παρέμβασης, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του πειράματος.

Η ομάδα επεσήμανε ότι αυτή η πρόταση θα ήταν επίσης κατάλληλη για vegan και χορτοφάγους, που δεν καταναλώνουν βούτυρο και πολλά είδη μαργαρίνης, καθώς μπορεί να περιέχει ίχνη προϊόντων ζωικής προέλευσης και ότι η σύνθεσή της δεν περιλαμβάνει τη χρήση συντηρητικών, πρόσθετων και τυποποιημένα αλλεργιογόνα. Όπως τόνισε ο Jesús de la Osada, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα και επικεφαλής της ομάδας CIBERobn, «τα μόνα συστατικά είναι το EVOO και το βούτυρο κακάο, και τα δύο προϊόντα βιολογικής προέλευσης και χωρίς χημική μετατροπή υδρογόνωσης που παράγει τρανς λιπαρά οξέα».

Με πληροφορίες από Mercacei

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα και παρατεταμένη υγρασία έχουν ακρωτηριάσει την παραγωγή ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να βάζουν το λιθαράκι...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ισπανία και Ιταλία διατηρούν δεσπόζουσα θέση στη βρετανική αγορά ελαιόλαδου, καθώς το εξαγωγικό δυναµικό τους, τόσο σε επίπεδο µεγέθους παραγωγής (Ισπανία), όσο και σε...

REPORTS

Μια πρόσφατη ανάλυση του Ιταλικού Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου (CNR) εντόπισε δύο άγνωστες μέχρι πρότινος ποικιλίες ελιάς στην επαρχιακή περιοχή του Λάτσιο της Ιταλίας. Ενώ...

REPORTS

Σε προχωρημένες συζητήσεις με δυο εταιρείες η μία του ελαιόλαδου και η άλλη στην κατηγορία των καλλυντικών- συμπληρωμάτων διατροφής φαίνεται πως βρίσκεται το επενδυτικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...