Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το διαστημικό ελαιουργείο του Αιγίου πάει ΗΠΑ με 75 δολάρια

Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, που βρίσκεται στο τιμόνι της ΠΕΣ, αναφέρει ότι η Ένωση αναζητά επίμονα έναν δεύτερο άξονα οικονομικής δραστηριότητας.

Εξοπλισμός του κουτιού, ένα σαφές πλάνο ανάπτυξης και αδιαπραγμάτευτοι όροι ποιότητας, ωθούν με ορμή το Αίγιο και τις ακτές της Αιγιαλείας στον ελαιοκομικό χάρτη της Ελλάδας, στις αγορές της Ευρώπης και του κόσμου. Το απάτητο ελαιοτριβείο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, θύμιζε κατά την επίσκεψη του «el», περισσότερο φαρμακευτικό εργαστήρι παρά ένα κουρασμένο λιοτρίβι, από αυτά που συναντά κανείς στην άκρη του επαρχιακού δικτύου. Οι πρώτες ελιές έπεσαν στα σιλό υποδοχής την τελευταία εβδομάδα του 2022 και νωρίς το μεσημέρι της δεύτερης Παρασκευής του έτους, η κίνηση στον προαύλιο χώρο του ελαιοτριβείου, στην άκρη της πόλης του Αιγίου, ήταν αυξημένη. Το ένα αγροτικό διαδεχόταν το επόμενο, οι παραγωγοί ξεφόρτωναν βιαστικά σακιά και τελάρα γεμάτα με τον καρπό – asset της ανερχόμενης Κουτσουρελιάς και χωρίς χρονοτριβή οι εργαζόμενοι στο ελαιουργείο τάιζαν με αυτόν τη λεκάνη τροφοδοσίας. Πριν καν τα επίσημα εγκαίνια, αυτός ο νέος παραγωγικός πυρήνας έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός. Πιο μέσα στο χώρο, άρωμα φρέσκου ελαιολάδου κάλυπτε εκείνο το χαρακτηριστικό άρωμα του «καινούργιου». Ειδικές σωληνώσεις που ξεκινούν υπόγεια, κάτω από τον διαχωριστήρα, μετέφεραν το ελαιόλαδο μέχρι τις δεξαμενές αποθήκευσης τελευταίας τεχνολογίας που διασφαλίζουν τη συντήρηση της ποιότητας του προϊόντος έως ότου οι παραγωγοί αποφασίσουν να το πουλήσουν.

Επένδυση 5 εκατ. για υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο από την Παναιγιάλειο Ένωση

Η νέα μονάδα έρχεται με δυο υποσχέσεις στους παραγωγούς της περιοχής: χειραφέτηση από τα φτηνά κόλπα μικρομεσιτών και χειροπιαστό οικονομικό αποτύπωμα από την προστιθέμενη αξία των brands που διαχειρίζεται η Ένωση. Έτσι, οι προσδοκίες από το νέο εγχείρημα είναι μεγάλες και η πίεση υψηλή, σε μια περιοχή που αναζητά οικονομική διέξοδο προς τον ελαιώνα.

Η ίδια πίεση υφίσταται και για την Παναιγιάλειο, αφού οι πρόσφατες περιπέτειες της Ένωσης, που οριακά προσεγγίστηκαν με όρους σταφιδικής κρίσης, έκαναν την ηγεσία του σχήματος να αναζητήσει έναν δεύτερο πυρήνα δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω εγχείρημα έρχεται από ένα συνεργατικό σχήμα που έχει δώσει δείγματα γραφής και ξέρει να τοποθετείται έξυπνα στις αγορές.

Η Παναιγιάλειος δεν είναι νεοεισερχόμενος παίχτης στην αγορά ελαιολάδου. Μια αναζήτηση στα διαδικτυακά ράφια, εντόπισε το premium ελαιόλαδο της Ένωσης να πωλείται στις ΗΠΑ με 75 δολάρια η συσκευασία του ενός λίτρου. Βέβαια, η μερίδα του λέοντος αυτής της εντυπωσιακής αξίας που πληρώνει ο Αμερικανός καταναλωτής χάνεται στα ισοζύγια του εισαγωγέα και του εμπόρου. Το σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει ήδη μια μεγάλη αγορά που αποτιμά υψηλά το ελαιόλαδο της περιοχής, η οποία παράγει περίπου 10.000 τόνους προϊόντος ετησίως, εκ των οποίων οι μισοί θα μπορούσαν από εδώ και στο εξής να προκύπτουν από τη γραμμή παραγωγής στην οδό Κορίνθου 201.

Υψίστης σημασίας το εγχείρημα για τους συνεταιρισμούς

Οι ετικέτες Ελίκη και Farmers Union, προηγούνται αρκετά χρόνια της νέας επένδυσης, ωστόσο μέχρι σήμερα η αναζήτηση των ποσοτήτων γινόταν σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία ή στις αποθήκες μελών. «Πλέον μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις σε πρώτη ύλη, ενώ κάνουμε και τον παραγωγό συμμέτοχο στην όλη εμπορική δραστηριότητα. Του γλιτώνουμε έξοδα αποθήκευσης και διασφαλίζουμε ότι το προϊόν και άρα η τιμή του δεν υποβαθμίζονται αν περάσουν μερικοί μήνες από την ελαιοποίηση» θα πει ο Μίλτος Σταυρόπουλος, ο δραστήριος διευθυντής της Ένωσης, στο προαύλιο του ελαιοτριβείου. Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο έμπειρος συνεταιριστής που βρίσκεται στο τιμόνι της οργάνωσης, εξήγησε νωρίτερα τη σημασία του εγχειρήματος για την ΠΕΣ, η οποία αναζητά επίμονα έναν δεύτερο άξονα οικονομικής δραστηριότητας. Μάλιστα, έχει επενδύσει πολλά στο εγχείρημα, το οποίο μόλις μπει σε πλήρεις ρυθμούς, θα μπορεί να ελαιοποιεί πάνω από 50 τόνους καρπού την ημέρα.

Μόνο ο μηχανολογικός εξοπλισμός στοίχισε 3 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν σε αυτά το κόστος για την ανακαίνιση της παλιάς σταφιδαποθήκης, την διαμόρφωση του χώρου και τη σύνδεση του με το ήδη υπάρχον εμφιαλωτήριο, η συνολική επένδυση ξεφεύγει προς τα 5 εκατ. ευρώ, με τον Αναπτυξιακό νόμο να καλύπτει μέρος της επένδυσης.

 

Από το περιοδικό Ελαίας Καρπός, τεύχος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.