Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην οικογένεια της Veltia πέρασε το οργανοληπτικό εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ

Στη μεγάλη οικογένεια εργαστηριακών αναλύσεων της Veltia (Labs for Life) πέρασε το Οργανοληπτικό Εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ το οποίο επικεντρώνεται τα τελευταία 12 χρόνια στην οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένων ελαιόλαδων.

του Γιάννη Πανάγου

Η επίσημη μεταβίβαση του εργαστηρίου, κατ’ ουσίαν της ομάδας (panel) που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, έγινε σε ειδική εκδήλωση – συνέντευξη στο χώρο που φιλοξενεί μέχρι τώρα το Οργανοληπτικό Εργαστήριο.

Στην παρουσίαση το εγχειρήματος το λόγο είχαν ο πρόεδρος της Veltia, Θύμης Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιόλαδου, Μανώλης Γιαννούλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Veltia Αλέξανδρος Γιαννούσιος.

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, το εν λόγω εργαστήριο ήταν ιδέα του Παναγιώτη Καραντώνη, γενικού διευθυντή τότε του συνδέσμου τυποποιητών ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ) και άρχισε να λειτουργεί το 2012, ενώ στη συνέχεια, το 2017, η συγχώνευση  ΕΣΒΙΤΕ – ΣΕΒΙΤΕΛ έφερε το εργαστήριο στον διευρυμένο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ψυχή του εργαστηρίου βέβαια, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα η Έφη Χριστοπούλου, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, έχοντας το συντονισμό και την ευθύνη της ομάδας γευσιγνωστών που έκανε τις οργανοληπτικές αναλύσεις, πετυχαίνοντας αναγνώριση τόσο εντός της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυρία Χριστοπούλου ήταν μάλιστα το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, καθώς της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά της στο εν λόγω εργαστήριο.

Τόσο ο πρόεδρος, Θύμης Ευθυμιάδης, όσο και ο Διευύνων Σύμβουλος της Veltia, Αλέξανδρος Γιαννούσιος, αναφέρθηκαν στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για το συγκεκριμένο εργαστήριο στη «μεγάλη αγκαλιά» της εταιρείας Veltia, ενώ δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση της προσφοράς του στον κλάδο του ελαιόλαδου.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο

Το Οργανοληπτικό Εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ ιδρύθηκε το 2012 από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Τυποποιητών Ελαιολάδου – ΕΣΒΙΤΕ.

Από το 2017, με την συγχώνευση των δύο Συνδέσμων ελαιολάδου, υπό την ομπρέλα του ΣΕΒΙΤΕΛ, το Εργαστήριο μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο στα γραφεία του ΣΕΒΙΤΕΛ και λειτουργεί πλέον ως «Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης παρθένων ελαιολάδων ΣΕΒΙΤΕΛ».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας με τεράστια κοινωνική και οικονομική σημασία,
  • οργανοληπτική αξιολόγηση αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη ποιότητας για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα,
  • η ποιότητα αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει το ελληνικό ελαιόλαδο έναντι των ανταγωνιστών του,

καθίσταται προφανές ότι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προοπτική και το μέλλον του προϊόντος.

Το Οργανοληπτικό Εργαστήριο του ΣΕΒΙΤΕΛ είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ). Συμμετέχει επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, στις κατ΄ έφεση εξετάσεις παρθένων ελαιολάδων.

O Όμιλος Εργαστηρίων «VELTIA Labs for Life®» – μέλος των ομίλων Tentamus®  και Redestos – στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του, ανακοινώνει μία ακόμα επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το Εργαστήριο Οργανοληπτικών Δοκιμών για Παρθένα Ελαιόλαδα του ΣΕΒΙΤΕΛ, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, ενσωματώθηκε στον Όμιλο Εργαστηρίων VELTIA Labs for Life®.

Το Εργαστήριο Οργανοληπτικών Δοκιμών για Παρθένα Ελαιόλαδα του ΣΕΒΙΤΕΛ είναι διαπιστευμένο   από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC). Επίσης σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ συμμετέχει στις κατ΄ έφεση εξετάσεις παρθένων ελαιολάδων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, παράλληλα με  την  μεταβίβαση, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου τίμησε τον κ. Καραντώνη και την κ. Χριστοπούλου για την προσφορά τους στη δημιουργία και εξέλιξη του συγκεκριμένου εργαστηρίου.

Ως Veltia η δέσμευση μας για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας αποτελεί θεμελιώδη αξία της εταιρείας  μας. Η νέα επένδυση, ενισχύει περαιτέρω τη δέσμευση μας αυτή καθώς δίνει την δυνατότητα στον Όμιλο Εργαστηρίων VELTIA Labs for Life να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και στον συγκεκριμένο κλάδο στον οποίον δραστηριοποιείται με αναλύσεις εδώ και μία δεκαετία.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ελαιόλαδα όμορφα αρωματικά στη μύτη, κομψά και απαλά στο στόμα και γεμάτα χαρακτήρα δίνει η ιστορική ποικιλία Κονσερβολιά, η κύρια χρήση της οποίας όμως...

REPORTS

Να µετατρέψει µονοµιάς όλη την εκµετάλλευσή του, που αριθµεί 200 στρέµµατα ελαιώνα στον κάµπο της Στυλίδας, σε βιολογική ετοιµάζεται ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, που είναι...

REPORTS

Η εταιρεία Asterios Olive Groves of Halkidiki του κ. Αστέριου Τσολάκη είναι µια εταιρεία παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου µε έδρα...

REPORTS

Στις 20-21 Απριλίου 2024 στη Καλαμάτα επανέρχεται το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί πια ως το σημαντικότερο ετήσιο φόρουμ...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...