Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προσωρινή ύφεση των βροχών στην Ανδαλουσία, αγωνία για την ανθοφορία

Σταθερότητα στα υδατικά αποθέματα της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγικής ζώνης της Ισπανίας (28-30%) καταγράφεται τον Μάρτιο, με τις βροχές των τελευταίων ημερών να αναπληρώνουν τις απώλειες του Φεβρουαρίου, ενώ η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην περίοδο ανθοφορίας.

Με δεδομένο πως οι προβλέψεις για το μέγεθος της επόμενης σοδειάς κρίνουν τις τάσεις στην αγορά αφού πρώτη ύλη πλέον δεν μαζεύεται, ενώ η κατανάλωση πάνω κάτω θα μείνει στα ίδια επίπεδα -άλλωστε όλες οι αυξήσεις έχουν περαστεί στο ράφι- η προσοχή όλων στρέφεται στη πορεία της ανθοφορίας και της καρπόδεσης στην Ισπανία.

Σε περίπτωση που οι επόμενοι δύο μήνες περάσουν «αναίμακτα» για τα ελαιόδεντρα, έστω και με τα μικρά υδατικά διαθέσιμα που υπάρχουν σήμερα, δύσκολα η ισπανική παραγωγή θα περιοριστεί κάτω από τους 1,3 εκατ. τόνους. Άλλωστε υπάρχουν δύο Συμπληγάδες που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό το μέγεθος της παραγωγής. Η μία είναι η ώρα της καρπόδεσης και η άλλη το φθινόπωρο, όταν ο ώριμος καρπός στέκει έτοιμος για συλλογή, αλλά και έτοιμος να πέσει πρόωρα λόγω χαλαζιού ή έντονων ανέμων. Στην Ελλάδα υπάρχει φυσικά και ο δάκος, αλλά με ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης οι επιπτώσεις του στην παραγωγή μπορούν να περιοριστούν σημαντικά.

Έχοντας στα υπόψιν πως τα τελευταία χρόνια ο ισπανικός νότος δέχεται συντριπτικά μικρότερες ποσότητες νερού σε σχέση με το βορρά και τα βορειοδυτικά, καθώς και το γεγονός πως η οργανωμένη χωροταξία των εντατικών ελαιώνων στην Ανδαλουσία ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του ανέμου, γίνεται σαφές πως αν εξελιχθεί καλά η ανθοφορία και η καρπόδεση, θα επικρατήσει το σενάριο επαναφοράς της ισπανικής παραγωγής κοντά στον ιστορικό της μέσο όρο (1,5 εκατ. τόνοι). Επίδοση η οποία είναι σχεδόν δύο φορές πάνω από τη φετινή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή παραγωγού.

Από την άλλη, η έντονη ζέστη και το υδατικό έλλειμμα που υπομένουν τα ελαιόδεντρα τρία χρόνια τώρα, καθιστούν αδύνατη την επαναφορά της ισπανικής σοδειάς στα επίπεδα ρεκόρ άλλων εμπορικών περιόδων (2+ εκατ. τόνοι), τουλάχιστον σε βάθος μίας ημερολογιακής χρονιάς.

Αστάθμητο παράγοντα αποτελούν οι φυσικοί εχθροί της ελιάς, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν την πρόωρη ανθοφορία που παρουσιάζεται σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και να ικανοποιήσουν τις βιολογικές τους ανάγκες εις βάρος της τελικής καρπόδεσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας...

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φέρεται να ζήτησε επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την άδεια να επιβάλει ετήσιες εμπορικές κυρώσεις ύψους 35 εκατομμυρίων...

REPORTS

Οι τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με αυξήσεις επίσης στην Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.