Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προς κατάργηση η πλαστική φιάλη στο ισπανικό ελαιόλαδο με νέο κώδικα καλών πρακτικών

Ποιοτικά πρότυπα ελαιολάδου, µέγεθος φιάλης συσκευασίας, ακόµα και το βασικό υλικό για τη δηµιουργία αυτής φιλοδοξεί να ορίσει ο νέος κώδικας καλών πρακτικών στη βιοµηχανία ελαιολάδου που διαµορφώνει από κοινού η ισπανική κυβέρνηση και οι ενεργοί συντελεστές του κλάδου.

Ήδη ο σχετικός κώδικας βρίσκεται σε διαβούλευση µε το εγχείρηµα να διαµορφώνει τη µια εκ των 10 παρεµβάσεων που είχε προαναγγείλει το περασµένο καλοκαίρι ο Ισπανός υπουργός γεωργίας, Λούις Πλάνας, προκειµένου να απεγκλωβιστεί η αγορά ελαιολάδου από την υφεσιακή λούπα στην οποία βρισκόταν και η οποία είχε σηµαντικές πολιτικές προεκτάσεις.

Στόχος της συγκεκριµένης µεταρρύθµισης είναι να καταστήσει το δυνατόν πιο ελκυστικά τα τελικά προϊόντα ελαιολάδου στους καταναλωτές, προκειµένου να ενισχυθεί η ζήτηση. Εντάσσοντας τεχνολογίες ιχνηλασιµότητας και διαµορφώνοντας κοινές πρακτικές αξιολόγησης της πρώτης ύλης, τυποποίησης και προώθησης, τον πυρήνα της µεταρρύθµισης διαµορφώνει η προσπάθεια να ξεχωρίζει από την πρώτη µατιά το ελαιόλαδο στο ράφι, από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά προϊόντα φυτικών ελαίων.

 

Κατάργηση πλαστικών φιαλών

Μάλιστα µέσα σε αυτό το πλαίσιο, µια αρχική πρόταση ήταν να καταργηθούν οι πλαστικές συσκευασίες ελαιολάδου, µε το προϊόν να αποθηκεύεται αποκλειστικά σε γυάλινες φιάλες. Ωστόσο η βιοµηχανία απέρριψε µε συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση, αξιολογώντας την ως υπέρµετρη επιβάρυνση της αλυσίδας εφοδιασµού σε χρόνο που πιθανώς να µην έχει ωριµάσει αρκετά η αγορά προκειµένου να «πληρώσει» την αναβάθµιση αυτή. Ωστόσο η πορεία της διαβούλευσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να καταργηθούν οι συσκευασίες ελαιολάδου άνω των 5 λίτρων, όταν αυτές διατίθενται στη λιανική.

Να σηµειωθεί ότι µε τον κώδικα καλών πρακτικών δεσµεύονται όλες οι τυποποιητικές βιοµηχανίες και συνεταιρισµοί προαιρετικά. Βέβαια αναµένεται ότι η συµµετοχή θα είναι µεγάλη, ενώ για όσους δεν συµµετάσχουν σε πρώτη φάση, τότε το υπουργείο γεωργίας της Ισπανίας θα ζητά σε ετήσια βάση εκθέσεις αναφοράς, προκειµένου να αξιολογεί κατά πόσο απέχουν από τα νέα στάνταρτς που ακολουθεί ο υπόλοιπος κλάδος. Σηµειώνεται ότι ο κώδικας καλών πρακτικών θα αφορά σε ελαιόλαδα που παρασκευάζονται και τυποποιούνται εντός της ισπανικής επικράτειας από ισπανικές εταιρείες, µε στόχο την διάθεσή τους στην εσωτερική αγορά. Ωστόσο σε ποιοτικά κριτήρια της πρώτης ύλης που ορίζει ο κώδικας, θα πρέπει να ανταποκρίνονται και εισαγόµενα ελαιόλαδα που τυποποιούνται στην Ισπανία, επίσης µε προορισµό την εσωτερική αγορά.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...