Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πέρα από το βάζo με τη μαρμελάδα ελιάς, ένα πλήθος ασυντόνιστων κινήσεων

Χρόνο με το χρόνο, αν όχι σε καθε διαδοχή εποχής της τελευταίας πενταετίας, διαπιστώνει κανείς πως υπάρχει μια διαρκής εξέλιξη γύρω από κάθε πτυχή του κόσμου της ελιάς και του ποιοτικού ελαιολάδου.

του Λάζαρου Γατσέλου

Αναμφίβολα, όσοι έχουν οραματιστεί κομμάτια αυτής της εξέλιξης και αναβάθμισης βλέπουν τα πάντα γύρω τους να κινούνται με την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει κάποιος που ζει σε ένα πελώριο βάζο με μαρμελάδα ελιάς αλλάζοντας διαρκώς κατευθύνσεις. Εντυπωσιακό σαν εικόνα από τη μια, επίπονο για όποιον το βιώνει από την άλλη, καθώς το να αντιλαμβάνεται και να διαπιστώνει κάποιος πως πρέπει καθημερινά να συνυπάρχει, επαγγελματικά και κοινωνικά, με πλήθος ασυντόνιστων ταχυτήτων οδηγεί τελικά στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό της εσωστρέφειας και μόνο. Κανείς δεν επιθυμεί να δρασκελίσει προς τα πίσω με χαρακτηριστικό τρόπο όπως οι Monty Python στην εξαιρετική, κλασική αντιπολεμική ταινία «Τhe ministry of silly walks». Εδώ, θα ήταν άδικο να μπει κάποιος στην απλοποιημένη λογική της επιλογής μεταξύ επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης, καθώς το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα είναι ο συνολικός συντονισμός μεταξύ οντοτήτων που κινούνται τόσο με διαφορετικές ταχύτητες, όσο και προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό λοιπόν που κρίνεται ως αναγκαίο είναι ο ορισμός μιας κοινής γλώσσας για τον πυρήνα των προϊόντων, δηλαδή γύρω από την οριοθέτηση κι επικοινωνία της ποιότητάς τους. Η γλώσσα υπάρχει και είναι γνωστή σε όλους αλλά ελάχιστοι άνθρωποι, της ελιάς και του ελαιολάδου, καθημερινά μπαίνουν στη διαδικασία να εκπαιδευτούν για να επικοινωνήσουν, να συμβαδίσουν και τελικά να βγουν από το βάζο με τη μαρμελάδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...