Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο πολιτισμός της ελιάς αναδεικνύεται στη προσυνεδριακή εκδήλωση του ELIA LESVOS CONFEST 2024 στις 3 Απριλίου

Το 2020, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος ιδρύθηκε με αφοσίωση στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς. Φέτος, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Yale και του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ “Ελαιόλαδο & Υγεία” στο Μουσείο Βρανά στη Γέρα (Μυτιλήνη). Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, η Προσυνεδριακή εκδήλωση του Elia Lesvos Confest 2024 θα εξελιχθεί με κεντρικό θέμα τον “Πολιτισμό της Ελιάς”. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και αναμένεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει πολιτισμό, γαστρονομία και επιστημονική καινοτομία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος ιδρύθηκε το 2020 με πάγιο όραμά του την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς, η οποία περικλείει μέσα της όλη την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, ενταγμένη στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας από το 2019 και στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO από το 2013 μέσω της Μεσογειακής διατροφής βάση της οποίας είναι το ελαιόλαδο. Φέτος διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά “Ελαιόλαδο & Υγεία” στο Μουσείο Βρανά στη Γέρα (Μυτιλήνη), με την υποστήριξη των κορυφαίων Πανεπιστημίων Yale και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών, περιλαμβάνοντας στη θεματολογία του σημαντικές ενότητες, μεταξύ των οποίων την επιστήμη, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την επικοινωνία, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού, της γαστρονομίας και του Ελαιοτουρισμού.

Στα παραπάνω πλαίσια, με χαρά ανακοινώνουμε ότι την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στις 18.30 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί η Προσυνεδριακή εκδήλωση του Elia Lesvos Confest 2024, με θέμα “Ο Πολιτισμός της Ελιάς’’. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι:

Κος Νίκος Θωμαΐδης | Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης ΕΚΠΑ: «Η πορεία του Λεσβιακού ελαιόλαδου στον χρόνο: από την παράδοση και τη βιομηχανική κληρονομιά στην τεκμηρίωση της επιστήμης»

Κα Λουίζα Καραπιδάκη | Υπεύθυνη της Μουσειακής Συλλογής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: Παρουσίαση του λευκώματος: «Η Ελιά στη Λέσβο»

Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη | Επίτιμη Πρόξενος Γαλλίας για Λέσβο & Λήμνο: «Ιστορική διαδρομή κοινωνικο-οικονομικών δεσμών Λέσβου-Γαλλίας»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν 3 τετράλεπτα βίντεο του Κου Δημήτρη Ταλιάνη, φωτογράφου και εκδότη, με θέματα: «Η Ελιά στη Λέσβο», «Λιομάζωμα», «Ελαιώνες».

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Κα Νανά Δαρειώτη και τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, κα Φωτεινή Τιρπιντήρη, δήλωσε ότι «Η αγάπη και η αφοσίωσή μας στο ελαιόλαδο μας οδηγεί σε αυτή την διοργάνωση, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε την πλούσια παράδοσή μας με εσάς. Είστε καλοδεχούμενοι να ανταλλάξουμε ιδέες, να δημιουργήσουμε δεσμούς και να εμπνεύσουμε με το πάθος μας για τον πολιτισμό της ελιάς».

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά “Ελαιόλαδο & Υγεία” αποτελεί μια καινοτόμα εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας επιστήμονες και επαγγελματίες από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ελιάς θα διαδώσουν τη γνώση και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τη συμβολή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην υγεία και ευημερία. Στόχος του Elia Lesvos Confest 2024 είναι να τοποθετήσει τη Λέσβο σταθερά στον παγκόσμιο χάρτη των συνεδρίων για το ελαιόλαδο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/events/732117109013228

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την προσυνεδριακή εκδήλωση & το 2ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά “Ελαιόλαδο & Υγεία” θα δείτε στα social media καθώς και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064054964454

https://www.elialesvosconfest.com/

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με σύμπραξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ξεκινά η λειτουργία της Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας, όπως δήλωσαν από κοινού ο Δήμαρχος Βόρειας...

REPORTS

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει την έναρξη της «Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας», μια νέα εκπαιδευτική δράση που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Δήμο...

REPORTS

Οι προκλήσεις βιωσιμότητας που παρουσιάζει η καλλιέργεια και ανάπτυξης της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής βρέθηκαν στο επίκεντρο πρόσφατης εσπερίδας στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

REPORTS

Τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας οργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που κατέληξε και σε ορισμένα χρηστικά συμπεράσματα για το πως μπορούν να ξεπεραστούν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...