Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ορόσημο 30 χρόνων ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς από τον IOC

Στην εορταστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η οποία φέτος τιμά την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς (IOC) και αποτέλεσε ορόσημο για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την επίσημη δημοσίευση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, υπογραμμίζοντας τη διαρκή επιρροή της στην παγκόσμια υγεία και τον πολιτισμό.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC), σε συνεργασία με το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CSIC) και το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Αγρονομικών Μελετών (CIHEAM), γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, στα κεντρικά γραφεία της CSIC στη Μαδρίτη.

Στην εκδήλωση, διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συν-συγγραφείς της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, παρουσίασαν τις πολύτιμες γνώσεις τους. Ο Δρ. Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες στον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας, παρουσίασε τα ευρήματά του. Η Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αυθεντία στη διατροφική επιδημιολογία, υπογράμμισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο υγείας. Ο Δρ. Frank Hu, Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Χάρβαρντ και παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τη μελέτη των επιπτώσεων της διατροφής και του τρόπου ζωής στις καρδιομεταβολικές ασθένειες, παρουσίασε τη δική του συμβολή. Ο Δρ. Miguel A. Martínez-González, βασικός ερευνητής σε μελέτες όπως το PREDIMED, πρόσθεσε τη δική του τεχνογνωσία στη μεσογειακή διατροφή και τη δημόσια υγεία. Ο Δρ. Enrique Martínez Force, κορυφαίος ερευνητής στην χημική σύνθεση του ελαιολάδου, και ο Greg Drescher, συνδημιουργός της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, μοιράστηκαν τις πολύτιμες γνώσεις τους για την ιστορία και την εξέλιξη της διατροφής.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ο Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, ο Jaime Lillo, Εκτελεστικός Διευθυντής του IOC και η Eloísa del Pino, Πρόεδρος του CSIC, που επισήμαναν τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αναδρομή στα πεπραγμένα του 2024 κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ε.Ε παρουσιάζοντας ένα «ποτ πουρί» από τις εκθέσεις του που ασχολήθηκαν με το κατά...

REPORTS

Την παρουσία της στην Ιαπωνική αγορά επιδιώκει να εδραιώσει η Ανδαλουσία με τη διοργάνωση 84 εμπορικών συνεντεύξεων στο πλαίσιο της έκθεσης Oil Japan 2024,...

REPORTS

Η έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη Μαδρίτη φιλοξένησε την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, την 63η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι και...

REPORTS

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ελαιοκομικού κλάδου φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του «υγρού χρυσού» να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...