Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Καλιφόρνια εφαρμόζει αναγεννητικές πρακτικές για τη μακροζωία των ελαιώνων

Μετά την αρχική επένδυση, οι αγρότες στην Καλιφόρνια λένε ότι οι πρακτικές της αναγεννητικής γεωργίας βελτιώνουν την υγεία του εδάφους, καταπολεμούν τα παράσιτα και βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Παρά την ασυνήθιστα βροχερή περίοδο του 2023 στην Καλιφόρνια, οι αγρότες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του όλο και πιο ζεστού και ξηρού κλίματος της πολιτείας. Ενώ οι καλοκαιρινές βροχές βοήθησαν να γεμίσουν οι δεξαμενές, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ένα βροχερό έτος δεν έχει αντιστρέψει πολλές από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ξηρασίας. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ελιάς σε ολόκληρη την πολιτεία συνεχίζουν να παίζουν εκ του ασφαλούς. Ένας τρόπος που το πράττουν αυτό είναι η υιοθέτηση πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του εδάφους και το βοηθούν να διατηρεί περισσότερο νερό.

«Η μεγάλη ιδέα πίσω από την αναγεννητική γεωργία δεν είναι μόνο η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αλλά και η αναστροφή (ή η επιβράδυνση) της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Michael Fox, γενικός διευθυντής της California Olive Ranch (COR), στο Olive Oil Times. «Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης υγιών εδαφών, της αύξησης της βιοποικιλότητας και της βελτίωσης των οικοσυστημάτων γενικά.»

Ο Fox είπε ότι η COR, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στη Βόρεια Αμερική, συνεχίζει να τοποθετεί την αναγεννητική γεωργία στην καρδιά των στρατηγικών της για τη μείωση της επίδρασης του κλίματος στους ελαιώνες της σε ολόκληρη την πολιτεία. «Η αναγεννητική γεωργία υπερβαίνει τις οργανικές πρακτικές επικεντρώνοντας σε ανώτερες ανάγκες, όπως στην αναγέννηση των φυσικών πόρων, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροκτήματος και στη δημιουργία θετικών επιπτώσεων στο περιβάλλον», ανέφερε.

Ανάμεσα στις στρατηγικές που η εταιρεία υιοθετεί περιλαμβάνονται η φύτευση φυτών κάλυψης στις φυτείες της, η μείωση του οργώματος, η κομποστοποίηση των κλαδιών των ελιών που κόβονται, των υπολειμμάτων καρπών και των αποβλήτων της παραγωγής, η βοσκή ζώων στις φυτείες και η μείωση των συνθετικών λιπασμάτων.

Και μικρότεροι παραγωγοί στην Καλιφόρνια έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να αλλάξουν το τρέχον αγροτικό παράδειγμα. «Είμαστε απολύτως σύμφωνοι με το αυξανόμενο κίνημα της αναγεννητικής γεωργίας», δήλωσε ο Thom Curry, ιδιοκτήτης της Temecula Olive Oil Company, στο Olive Oil Times. «Αυτό ήταν το όραμά μας πολύ πριν η ονομασία αυτή γίνει μόδα.»

«Χρειαζόμασταν κάτι πέρα από τον οργανικό τρόπο. Χωρίς χημικά, δημιουργία εδάφους, εισαγωγή ζώων στο αγρόκτημα, αλλά χωρίς να είμαστε μέρος του κινήματος της μόνιμης καλλιέργειας», πρόσθεσε. «Τα ελαιόδεντρα προσφέρουν την κατάλληλη πλατφόρμα για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.»

Τα ελαιόδεντρα ανθούν σε εδάφη που δεν είναι κατάλληλα για άλλες καλλιέργειες. Απαιτούν ελάχιστο νερό και έχουν μέτριες απαιτήσεις για ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα. Ο Fox εξήγησε ότι τα ελαιόδεντρα είναι ήδη μια πολύ βιώσιμη καλλιέργεια.

Πέρα από την εφαρμογή των στρατηγικών της αναγεννητικής γεωργίας, ο ίδιος είπε ότι η COR διερευνά τον αντίκτυπο αυτών των πρακτικών στα ελαιόδεντρα και στο ευρύτερο περιβάλλον. «Κάνουμε επενδύσεις στην έρευνα για να καταγράψουμε τον αντίκτυπο των πρακτικών της αναγεννητικής γεωργίας στα ελαιόδεντρα υψηλής πυκνότητας, ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε τα αποτελέσματα με άλλους παραγωγούς ελιάς και ειδικών καλλιεργειών, ελπίζοντας να τους εμπνεύσουμε να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές», είπε.

Παρά τον εορτασμό της ήδη πραγματοποιημένης εργασίας, ο Fox αναγνώρισε ότι η αναγεννητική γεωργία είναι μια μακροπρόθεσμη πρακτική που πρέπει να εφαρμόζεται συνεχώς. «Είμαστε μόνο λίγα χρόνια σε ένα μακροπρόθεσμο ταξίδι», δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, τα υγιή εδάφη οδηγούν σε υγιή δέντρα, που οδηγούν σε υγιή φρούτα και ακόμα καλύτερο ελαιόλαδο.»

Πέρα από την υιοθέτηση αυτών των αναγεννητικών στρατηγικών στα 2.000 εκτάρια φυτειών που διαχειρίζεται η εταιρεία στη βόρεια Καλιφόρνια, ο Fox είπε ότι η COR μοιράζεται, επίσης, την έρευνά της με πολλούς από τους 50 γεωργικούς της εταίρους που καλλιεργούν ελιές σε ολόκληρη την πολιτεία.

Ο Frank Olagaray, ιδιοκτήτης της Blossom Vineyards, είναι ανάμεσα στους εταίρους της COR που ασπάζεται την αναγεννητική γεωργία. Η εταιρεία του καλλιεργεί 280 εκτάρια σταφυλιών, 130 εκτάρια οργανικών αμυγδάλων, 130 εκτάρια οργανικών ελιών για ελαιόλαδο και 88 εκτάρια οργανικών καρυδιών. «Έχω μάθει κάποια πράγματα από τις ιδέες της βιολογικής, βιώσιμης και αναγεννητικής γεωργίας», είπε. «Μας διδάχθηκε ότι τα ζιζανιοκτόνα και τα έντομα ήταν κακά για την παραγωγή και ότι έπρεπε να εξαφανιστούν. Τώρα, έχω μάθει να δουλεύω με τα ζιζάνια και τα ευεργετικά έντομα.»

Ωστόσο, ο Olagaray πρόσθεσε ότι η αναγεννητική γεωργία περιλαμβάνει περισσότερα από απλή φύτευση φυτών κάλυψης μεταξύ των σειρών δέντρων και αμπελώνων. «Μου φαίνεται ότι οι περισσότερες φάρμες που θεωρούν τον εαυτό τους αναγεννητικές προσθέτουν μόνο φυτά κάλυψης στις φάρμες τους», είπε. «Έχουμε χρησιμοποιήσει φυτά κάλυψης στους αμπελώνες μας τα τελευταία 20 χρόνια και δεν έχουμε δει αύξηση της υγείας του εδάφους μας. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εργαζόμασταν στην καλυπτική καλλιέργεια, και το όργωμα καταστρέφει το έδαφος.»

Αντί γι’ αυτό, ο Olagaray είπε ότι το έδαφος έγινε σημαντικά υγιέστερο στα οργανικά του πεδία αφού ελαχιστοποίησε το όργωμα και άρχισε να εφαρμόζει ευρέως κομπόστ από «25% τροφικά απόβλητα και 75% απόβλητα απορρίμματα αυλής». «Έχουμε σταματήσει να κόβουμε τα ζιζάνια,» πρόσθεσε. «Χρησιμοποιούμε χοντροκομμένη ύλη στη σειρά των δέντρων για να διατηρήσουμε τα ζιζάνια σε ελάχιστο επίπεδο.»

Ο Olagaray πρόσθεσε ότι η προώθηση της ανάπτυξης των αυτοχθόνων φυτών τον βοήθησε να καταπολεμήσει την επιδημία εντόμων δημιουργώντας φυσικά περιβάλλοντα για τα αρπακτικά. «Έχουμε φυτεύσει φράχτες με ντόπια είδη φυτών και φαίνεται να βοηθούν», είπε. «Οι ελιές έχουν ένα επιβλαβές έντομο που ονομάζεται μαύρη λάμα που είναι δύσκολο να ελεγχθεί χημικά. Από τότε που φυτεύσαμε τους φράχτες, η μαύρη λάμα κρατείται υπό έλεγχο από ευεργετικά έντομα.»

«Στα αμύγδαλά μας, χρησιμοποιούμε μόνο υδατοδιαλυτό θείο για τον έλεγχο της σκουριάς,» πρόσθεσε. «Δεν ψεκάζουμε καθόλου για τα έντομα. Δεν υπάρχουν επίσης επιβλαβή έντομα στα καρύδια. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο ότι τα οι φράχτες βοηθούν ή ότι τα δέντρα είναι πιο υγιή και απωθούν τα παράσιτα.»

Εν τω μεταξύ, στις φυτείες του στη νότια Καλιφόρνια, ο Curry είπε ότι η εταιρεία του έχει εφαρμόσει πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας τα τελευταία 20 χρόνια, ακολουθώντας την ιαπωνική επιχειρηματική φιλοσοφία του Kaizen, η οποία μεταφράζεται περίπου ως «καλή αλλαγή».

«Οι οργανικές, βιώσιμες και αναγεννητικές πρακτικές προσφέρουν τα ουσιαστικά στοιχεία μιας ολιστικής προσέγγισης και δείχνουν προς μια κυρίαρχη φιλοσοφία», είπε ο Curry. «Εργαζόμαστε για τη βελτίωση του εδάφους μας, το οποίο βελτιώνει τα δέντρα μας», πρόσθεσε. «Αυτό, αντίστοιχα, βελτιώνει την ποιότητα του φρούτου μας. Η υψηλότερη ποιότητα του φρούτου σε συνδυασμό με διαρκώς βελτιωμένες τεχνικές επεξεργασίας βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων μας τόσο στη γεύση όσο και στα οφέλη για την υγεία.»

Ο παραγωγός πίσω από την Temecula Olive Oil Company ψάχνει πάντα τρόπους για να βελτιώσει τις αγροτικές του πρακτικές. Κύρια, ανάμεσα σε αυτές, είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας μεταξύ των ελαιόδεντρων. «Χρησιμοποιούμε καλλιέργειες κάλυψης, καθώς και κομποστοποιημένη πάστα ελιών για να βελτιώσουμε την υγεία του εδάφους», είπε. «Αυτό συμπληρώνεται από τα πρόβατά μας και τα κοτόπουλά μας που τριγυρνάνε στις φυτείες των ελιών.»

«Αυξάνουμε τη βιοποικιλότητα στο αγρόκτημα με μια ποικιλία φυτών για την ικανοποίηση των επικονιαστών και των ωφέλιμων,» πρόσθεσε. «Αυτή η βιοποικιλότητα αποδεικνύεται, επίσης, χρήσιμη για τις γεωργικές μας εκδηλώσεις.»

Παρά το γεγονός ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βοσκή με ζώα είναι εξαιρετική για την υγεία του εδάφους, ο Olagaray προειδοποίησε ότι τα ζώα στις φυτείες των ελιών πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. «Προσπαθήσαμε να βοσκήσουμε με πρόβατα στις ελιές ένα χρόνο και σταματήσαμε», είπε. «Τα πρόβατα έτρωγαν περισσότερες ελιές από ό,τι αναμενόταν. Συνεχίζουμε να βοσκούμε στις αμυγδαλιές και τις καρυδιές μας.»

Μία πολύ συνηθισμένη παρανόηση που έχουν οι αγρότες για τις πρακτικές της αναγεννητικής γεωργίας είναι η ανησυχία ότι η ενσωμάτωση πρακτικών που λαμβάνουν υπόψη το κλίμα στη λειτουργία τους θα είναι πιο δαπανηρή από την παραμονή στις συμβατικές προσεγγίσεις. «Οι περισσότεροι αγρότες δεν αγαπούν την αλλαγή», είπε ο Olagaray. «Έτσι, θα συνεχίσουν τη χημική γεωργία τους. Πιστεύουν ότι η αναγεννητική γεωργία είναι πιο δαπανηρή. Θα πω ότι θα κοστίσει περισσότερο στην αρχή και, όσο το έδαφος γίνεται πιο υγιές, τα κόστη θα μειώνονται.»

Σύμφωνα με τον Fox, η υιοθέτηση της αναγεννητικής γεωργίας είναι όπως κάθε άλλη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επένδυση: ένα αρχικό κόστος ανταμείβεται με την πάροδο του χρόνου.

«Πιστεύουμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, η αύξηση της βιοποικιλότητας και άλλες αναγεννητικές πρακτικές θα έχουν θετική επίδραση στη μείωση των κόστων εισροών μας στο μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα», είπε. «Η αλήθεια εδώ είναι ότι αν και η εφαρμογή αναγεννητικών πρακτικών μπορεί να απαιτεί αρχικές επενδύσεις στην αρχή, η επένδυση στο μακροπρόθεσμο μέλλον του αγροκτήματός σας μπορεί όχι μόνο να παρέχει εξοικονομήσεις στα κόστη, αλλά και να αυξήσει τη συνολική ανθεκτικότητα και μακροζωία του αγροκτήματος», κατέληξε.

Πηγή: OliveOilTimes

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.