O Aνδρέας και ο Εμμανουήλ, τα δυο ξαδέρφια πίσω από το EFKRATO, φροντίζουν τους οικογενειακούς ελαιώνες τους στο βόρειο Ρέθυμνο, σαν μικρούς κήπους. Σε αντάλλαγμα οι ελαιώνες τους προσφέρουν όχι μόνο τους καρπούς της ελιάς αλλά και σαλιγκάρια, άγρια σπαράγγια και βότανα, αυτοφυή κάπαρη κ.λπ.
Οι ελαιώνες τους είναι “ξερικοί” (δεν ποτίζονται), πράγμα που μαρτυρά πως η αρχαία τους ποικιλία βρίσκεται εδώ στο ιδανικό της περιβάλλον. Βασική παράμετρος της προσέγγισής τους είναι η κατανόηση και ο σεβασμός των ρυθμών της φύσης και η αντίληψη των ελαιόδεντρων σαν ένα μόνο από τα μέρη του οικοσυστήματος. Ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν συνήθη προβλήματα, όπως οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, αλλά και ο δάκος, από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας.
Αξιοποιούν μεθόδους από τη βιοδυναμική, αλλά και την αναγεννητική γεωργία και, με την αύξηση της βιοποικιλότητας στον ελαιώνα, απολαμβάνουν οφέλη, όπως η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, αλλά και από την έντονη καλοκαιρινή ηλιοφάνεια, η διατήρηση της πολύτιμης υγρασίας στο έδαφος, η παρουσία πλήθους εντόμων και πουλιών, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στον έλεγχο των πληθυσμών των βλαπτικών εντόμων κτλ.
Παρόλα αυτά, όταν προκύπτει οικολογικό όφελος, δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν και τη σύγχρονη τεχνολογία. Ενώ οι εφαρμογές της βιοδυναμικής γεωργίας γίνονται με πολύ απλά, χειροκίνητα εργαλεία, για τις εφαρμογές της αναγεννητικής γεωργίας αξιοποιούν drones σε συνεργασία με την εταιρία IONOS, τα οποία επιτρέπουν καλύτερη κάλυψη ολόκληρης της κόμης κάθε δέντρου, είναι περισσότερο ακριβή κάνοντας οικονομία στο νερό και στο καύσιμο, μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές CO2 σε σχέση με άλλα μηχανοκίνητα μέσα, δεν πατούν στο έδαφος και άρα δεν βλάπτουν τα έντομα και τη χλωρίδα του ελαιώνα κτλ.
Τα δυο ξαδέρφια αντλούν μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι το ελαιόλαδό τους από μια “απαιτητική” αρχαία ποικιλία, επιτυγχάνει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά τον οικολογικό αντίκτυπο της καλλιέργειας.
Κάθε σταγόνα EFKRATO επάξια αντιπροσωπεύει τον πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο της Κρήτης, του τόπου όπου η ελιά για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε συστηματικά, κατά τη Μινωική εποχή.
Από φέτος, το ΕFKRATO σε συνεργασία με ειδικευμένους sommelier ελαιολάδου, προσφέρει εμπειρίες γευσιγνωσίας, τόσο στον ελαιώνα, όσο και σε επιλεγμένα εστιατόρια σε όλη την Κρήτη.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βουτιά στην Κρητική γαστρονομία, δοκιμάζοντας επιλεγμένα ελαιόλαδα και από τις 3 ποικιλίες που βρίσκουμε στην Κρήτη, συνοδευόμενα από πιάτα που το κάθε ένα αναδεικνύεται ιδανικά από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μέσω email, ή μέσω του profile του EFKRATO στο instagram.