Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πάνω από 9.000 ελαιοπαραγωγοί τίμησαν το «Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς» στα Χανιά

Δυναμικός ο απολογισμός της σημαντικότερης έκθεσης της χώρας για την Ελιά και το Ελαιόλαδο στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς Χανίων, με περισσότερους από 9.000 επισκέπτες, 110 εκθέτες και 80 σεφ που ανέδειξαν το φιλόδοξο μέλλον της Κρητικής Γης.

Έκλεισε τις «πύλες» του με εξαιρετική επιτυχία το «Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου. Τη μεγαλύτερη έκθεση για το ελαιόλαδο και τον σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα επέλεξαν επισκέφτηκαν περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες παραγωγοί, επαγγελματίες και καταναλωτές, ανάμεσά τους και δεκάδες ελαιουργοί από περιοχές της υπόλοιπης χώρας. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 110 εκθέτες, ανάμεσά τους και 11 Ευρωπαϊκές πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσίασαν στους επισκέπτες τις νέες τεχνολογίες στον Ελαιοκομικό τομέα, σε συνδυασμό με πλήθος από κάθε είδους λύσεις εξοπλισμού και υπηρεσιών για τον κορυφαίο κλάδο της Κρήτης. Ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση του Επιμελητηρίου Χανίων, η παρουσία στα εγκαίνια του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των Χανίων.

Στο πλαίσιο του ίδιου Φεστιβάλ διοργανώθηκαν επιπλέον Επιστημονικό Συνέδριο για την Ελιά & το Ελαιόλαδο, όπως και Μελισσοκομικό Συμπόσιο, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων και ακαδημαϊκών και κορυφαίων επιχειρήσεων της Ελληνικής Αγοράς. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπισή τους από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε και το σημαντικό πρόγραμμα για την προώθηση του Αβοκάντο, με την οργάνωση – βελτίωση της παραγωγής, εκπαίδευση παραγωγών και γεωτεχνικών, συνδυαστικά με παρεμβάσεις για την εμπορία και διάθεση του προϊόντος.

Σε μια τόσο μεγάλη γιορτή για τον Αγροδιατροφικό τομέα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της διεθνώς καταξιωμένης – μέσα από το πέρασμα των αιώνων – Κρητικής Γαστρονομίας. Στο παράλληλο «Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα», οι 80 Έλληνες σεφ με το συντονισμό της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης «κέρασαν» μια πολυήμερη γευστική εμπειρία τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι απόλαυσαν τον πανελλήνιο διατροφικό πλούτο να συναντά τον Κρητικό. Έτσι, προωθήθηκαν τα μοναδικά σε ποιότητα Αγροδιατροφικά προϊόντα της Κρήτης, ως αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Γαστρονομίας. Στο επίκεντρο: Τυροκομικά προϊόντα, αβοκάντο, μελισσοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, αναψυκτικά και αφεψήματα, ελληνικός καφές, προϊόντα χαρουπιού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε στο κλείσιμο των Φεστιβάλ: «Η Μινωική γευστική πρόταση υπερέχει γιατί πηγάζει από έναν μοναδικό πολιτισμό ηλικίας τουλάχιστον 5.000 ετών, με επίκεντρο τα ξεχωριστά προϊόντα της ευλογημένης Κρητικής Γης και κυρίαρχη την Ελιά. Τα τελευταία χρόνια, οι εξωστρεφείς Χανιώτες επιχειρηματίες και οι πολύπειροι παραγωγοί μας, με σχέδιο και σκληρή δουλειά, κατορθώνουμε να υπερβαίνουμε τα τεράστια εμπόδια των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων, κατακτώντας διαρκώς νέες διεθνείς αγορές και ανοδικούς εξαγωγικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το Επιμελητήριο Χανίων με μια ακόμα μαζική διοργάνωση 9.000 επισκεπτών και 110 εκθετών τοποθετήσαμε τα Χανιά στο επίκεντρο της Ελληνικής Ελαιοκομίας, προσελκύοντας πολύπλευρα οφέλη για τον τόπο μας, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς μας».

Το Φεστιβάλ τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και της Αναπτυξιακής τους Εταιρίας.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...