Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με αιχμή του δόρατος τις 50+ τοπικές ποικιλίες η Ελλάδα μπορεί να στραφεί στο ιταλικό μοντέλο

Να πατήσει πάνω στα πλεονεκτήματά της καλείται η ελληνική ελαιοκομία τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας το εγχώριο γενετικό υλικό σε μια προσπάθεια να χτίσει στις διεθνείς αγορές το τοπικό brand της κάθε ποικιλίας, πάντα κάτω από ένα οργανωμένο Εθνικό Πλαίσιο που να χωρά όλους τους φίλους του κλάδου.

Αντί να εισάγουν τις κύριες ισπανικές ποικιλίες και να προσπαθούν να κάνουν ανταγωνισμό κόστους σε μια ελαιοκομική πραγματικότητα με όλο και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτης ύλης, οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγοί καλούνται:

  • Να δημιουργήσουν την δική τους υπεραξία (συσκευασία, τυποποίηση)
  • Να κυνηγήσουν πιστοποιήσεις που ο καταναλωτής δείχνει ότι ψάχνει
  • Να επενδύσουν (περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα) στην κατανόηση του μάρκετινγκ (πχ. το Ιταλικό μοντέλο)
  • Να γνωρίζουν και να επικοινωνούν σωστά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος τους.

Σε αυτό το τελευταίο μπορούν  να βοηθήσουν πολύ πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αµπέλου του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) ανακοίνωσε την επίσημη αναγνώριση της Συλλογής του Ινστιτούτου, ως Διεθνής Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς.

Η συγκεκριμένη λοιπόν αναγνώριση έρχεται μετά από πολυετή προετοιμασία και επιθεώρηση από τον διεθνή οργανισμό και τοποθετεί το Ινστιτούτο σε μία επίλεκτη ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο συμφωνίας (TIRFFA) του ΔΣΕ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) με σκοπό την αναβάθμιση της διατήρησης και αξιοποίησης των γενετικών πόρων ελιάς.

Με εγκαταστάσεις σε Χανιά, Ηράκλειο, Καλαµάτα, Αθήνα και Μυτιλήνη, το Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ είναι σε θέση να καταπιαστεί µε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσµα της ελαιοκοµικής δραστηριότητας. ∆ιατηρεί γύρω στα 3.500 δέντρα, από περίπου 100 ποικιλίες (µεταξύ των οποίων Τσουνάτη, Θρουµπολιά, Μάκρης/Μαρώνειας, Κολοβή, Καλαµών, Αδραµυτιανή), οµοιόµορφα κατανεµηµένες σε εγχώριες και ξένες ποικιλίες. Στόχος του Ινστιτούτου δεν είναι άλλος από την προστασία και την αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών, οι οποίες συχνά «παρεξηγούνται» και παραγκωνίζονται έναντι των γνωστότερων γονότυπων. Το Ινστιτούτο ασχολείται επίσης µε τις αναγκαίες βελτιώσεις των καλλιεργητικών πρακτικών για την προσαρµογή στις νέες κλιµατικές συνθήκες, ενώ εφαρµόζει και προτείνει πιστοποιηµένα συστήµατα φιλοπεριβαλλοντικής καλλιέργειας (όπως συστήµατα αποτύπωσης άνθρακα και προστασίας βιοποικιλότητας, που τυγχάνουν και πριµοδότησης).

Η σχετική επιστολή αναγνώρισης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας έχει ως ακολούθως: 

Σύμφωνα με έναν εκ των πρωτεργατών της επιτυχίας αυτής, Ερευνητή Γιώργο Κουμπούρη, η εξέλιξη αυτή έχει δύο θετικές προεκτάσεις. Αρχικά, θα φέρει καινούριες χρηματοδοτήσεις στο κομμάτι της διατήρησης τοπικών ποικιλιών. Δεύτερον, η επίσημη καταλογοποίηση των τοπικών ποικιλιών στο ΔΣΕ θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό να μελετήσει σε βάθος την ποικιλία ελιάς που καλλιεργεί  και να μπορεί εύκολα ο ίδιος να εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος στους υποψήφιους αγοραστές.

«Πρέπει να επενδύσουμε στον τοπικό ελαιώνα. Με οδηγό το Ιταλικό και όχι το Ισπανικό μοντέλο, μπορούμε να πετύχουμε σε βάθος χρόνου και την τιμολογιακή διαφοροποίηση που έχουν καταφέρει οι γείτονες μας Ιταλοί», θα εξηγήσει ο Ερευνητής Γιώργος Κουμπούρης.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Περίοδο άνθησης διανύουν τα αρωματισμένα ελαιόλαδα με την αγορά τους να αναμένεται να διπλασιαστεί εντός της επόμενης δεκαετίας και να φτάσει σε αξία από...

REPORTS

«Χωρίς τη γνώση δεν θα μπορούσαμε να πείθουμε τους πελάτες μας. Πειραματιζόμασταν στον αγρό και το ελαιοτριβείο κι αυτός ήταν ο λόγος που άρχισαν...

REPORTS

Με μια λαμπρή τελετή απονομής στο Ζάππειο Μέγαρο, το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025, ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA κορύφωσε την επετειακή του διοργάνωση, κλείνοντας...

REPORTS

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά από την ΜΙΝΕΡΒΑ των εμπορικών σημάτων ελαιολάδου και λοιπών ελαίων Άλτις, Ελάνθη, Φλώρα και Sol. Με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...