Επιμέλεια: Μαρία Γιουργουκέλη
«Αντιµετωπίζουµε µια από τις πιο δύσκολες στιγµές στην ιστορία του κλάδου», είπε ο Miguel Angel Guzman, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, στο CNBC. Κλιµατική αλλαγή, ραγδαία άνοδος τιµών, υψηλά επιτόκια και ισχυρός πληθωρισµός δηµιουργούν ένα εκρηκτικό µείγµα στην αλυσίδα αξίας του ελαιoλάδου τους τελευταίους µήνες. ∆ύο συνεχόµενα χρόνια καύσωνα στην Ισπανία έχουν περιορισµένη συγκοµιδή ελιάς, µε αποκορύφωµα ένα άνευ προηγουµένου ράλι τιµών που έχει προκαλέσει αίσθηση σε καταναλωτές και παραγωγούς.
Miguel Angel Guzman, επικεφαλής πωλήσεων Deoleo
Σηµειωτέον, η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσµιας παραγωγής ελαιολάδου, καθιστώντας την παγκόσµια αναφορά για τις τιµές. Οι τιµές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 9,2 ευρώ (9,84 $) ανά κιλό τον Ιανουάριο. ∆ιαπραγµατεύονταν περίπου 7,8 ευρώ στις 19 Απριλίου, σύµφωνα µε τον δείκτη αναφοράς της Mintec, από περίπου 8 ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 965 της Agrenda
Η Deoleo, ο κατασκευαστής οικιακών εµπορικών σηµάτων ελαιολάδου όπως Bertolli και Carbonell, είναι πεπεισµένη ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι κυκλική και αναµένει επιστροφή σε µια «πιο λογική κατάσταση τιµών» όταν οι µελλοντικές αποδόσεις της συγκοµιδής επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Ωστόσο, ενώ η πρόσφατη βροχή στην Ισπανία ήταν «αναµφίβολα θετικά νέα», η εταιρεία έδωσε επιφυλακτικό τόνο στις προοπτικές για τις τιµές του ελαιολάδου.
«Έχουµε ακόµη µήνες µπροστά µας µέχρι να µάθουµε τις πιθανές ποσότητες της συγκοµιδής την περίοδο 2024-2025 και µέχρι εκείνη τη στιγµή οι τιµές θα συνεχίσουν να είναι ευµετάβλητες», δήλωσε ο Miguel Angel Guzman. «Εν τω µεταξύ, ο τοµέας χρειάζεται µια βαθιά µεταµόρφωση. Αλλαγές που από την Deoleo αντιµετωπίζουµε µε σταθερή δέσµευση στις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη βιωσιµότητα, την καινοτοµία και την ποιότητα, µε επίκεντρο τον καταναλωτή», προσθέτει.
Ο κλάδος του ελαιολάδου πρέπει «να πάρει τα ηνία»
Το µεγαλύτερο µέρος της παγκόσµιας προµήθειας ελαιολάδου προέρχεται από τη Μεσόγειο, µε χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, µεταξύ των κορυφαίων παραγωγών του πολύτιµου αγαθού στον κόσµο. Οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στην κλιµατική κρίση. Αν και συνήθως µπορούν να αντιµετωπίσουν τις υψηλές θερµοκρασίες και είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν υπερβολικές.
Από την Deoleo λένε ότι οι ξηρασίες και οι υψηλές θερµοκρασίες κατά τις κρίσιµες φάσεις της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις στις ισπανικές συγκοµιδές – και ο ευρύτερος τοµέας του ελαιολάδου είναι «από τη φύση του ένας κλάδος που επηρεάζεται από την υψηλή αστάθεια των τιµών». Η εταιρεία σηµείωσε επίσης ότι οι τιµές προέλευσης αντιπροσωπεύουν έως και το 80% του συνολικού κόστους της, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «µια κατάσταση που πρέπει να αντιµετωπίσουµε, ειδικά σε ένα πλαίσιο όπως το τρέχον».
∆ηµοφιλή εµπορικά σηµάτων ελαιολάδου όπως τα Bertolli και Carbonell διακινεί ο κολοσσός Deoleo
Ερωτηθείς τι µπορεί να γίνει για να προστατευθούν καλύτερα τα ελαιόδεντρα από τα ακραία καιρικά φαινόµενα που τροφοδοτούνται από το κλίµα, ο Guzman της Deoleo είπε: «Ο κλάδος πρέπει να αναλάβει τα ηνία και όλοι οι παράγοντες που αποτελούν µέρος του πρέπει να µεταµορφωθούν εάν θέλουµε να µειώσουµε την αστάθεια των τιµών και να αυξήσουµε την προβλεψιµότητα», για να προσθέσει: «Αυτό θα είναι το κλειδί για να αποτρέψουµε εξωτερικούς παράγοντες, µε µικρότερο ή µεγαλύτερο αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση, να έχουν τόσο αποφασιστικό αντίκτυπο στην τιµή του προϊόντος και, κατά συνέπεια, στις ενέργειες που αναγκάζονται να λάβουν οι εταιρείες καθώς και για το µέλλον της κατηγορίας».