Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κομπόστ από κατσίγαρο και υπολείμματα κλαδέματος ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Χαέν

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Jaén δοκίμασε και ετοίμασε μια προηγμένη τεχνική ανάλυσης που μειώνει τόσο το κόστος όσο και τον χρόνο εκτέλεσης στην παραγωγή οργανικών λιπασμάτων από κατσίγαρο (αλπερούχο όπως το λένε οι Ισπανοί). Η μέθοδος που εφαρμόστηκε καθιστά δυνατή την εύκολη γνώση του πότε το κομπόστ που δημιουργείται είναι έτοιμο για χρήση, γεγονός που εγγυάται την αποτελεσματικότητά του.

Το οργανόγραμμα της διαδικασίας προβλέπει τα υπολείμματα της ελαιοπαραγωγής, μαζί με άλλα οργανικά απόβλητα, όπως αυτά που προέρχονται από το κλάδεμα δενδρωδών αλλά και την κτηνοτροφία, να αποσυντίθενται με συγκεκριμένο τρόπο για να σχηματίσουν ένα θρεπτικό λίπασμα. Το σύστημα ανάλυσης που πρότειναν οι ερευνητές και αναπτύχθηκε στο άρθρο «Monitoring organic matter transformation of olive oil production residues in a full-scale composting plant by fluorescence spectroscopy» στο περιοδικό Environmental Technology & Innovation, δείχνει ακριβώς πότε το μίγμα είναι πλήρως ώριμο και ασφαλές για χρήση σε γεωργικά εδάφη.

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, ακολουθεί ο σύνδεσμος:

https://doi.org/10.1016/j.eti.2024.103695

Παραδοσιακά, η διαδικασία αυτή αξιολογείται με χρονοβόρες μεθόδους που απαιτούν πολλούς πόρους, τόσο ανθρώπινους όσο και οικονομικούς. Ωστόσο, με αυτή τη νέα τεχνική, οι ερευνητές κατάφεραν να συσχετίσουν τις αλλαγές στην οργανική ύλη μέσω της φασματοσκοπίας φθορισμού, μιας τεχνολογίας που μετρά το φως που εκπέμπεται από τις ενώσεις που υπάρχουν σε ένα δείγμα αφού φωτιστούν με υπεριώδες φως.

Η εφαρμογή αυτή αφορά μια φυσική διαδικασία όπου ο κατσίγαρος, μαζί με άλλα απόβλητα, όπως αυτά που προέρχονται από το κλάδεμα των δενδρωδών και την κτηνοτροφία, αποσυντίθεται για να σχηματίσει ένα θρεπτικό λίπασμα που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

«Το σύστημα αυτό μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ιδιότητες της βιομάζας που αποσυντίθεται, γεγονός που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε με ταχύτερο και ακριβέστερο τρόπο τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει καθώς αποδομείται κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης», δήλωσε στο Fundación Descubre η Ana Domínguez, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Jaén και συγγραφέας του άρθρου.

Αυτά τα συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους μορίων που υπάρχουν στο κομπόστ, βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα απόβλητα μετατρέπονται σε κομπόστ και πότε φτάνουν στην κατάλληλη ωριμότητα για να χρησιμοποιηθούν για τη θρέψη των εδαφών. Επιτρέποντας τον καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας και την καλύτερη ποιότητα του κομπόστ, ανοίγει ο δρόμος για πιο πράσινες και αποδοτικές γεωργικές πρακτικές, προς όφελος τόσο των γεωργών όσο και του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από Olimerca

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, βοήθησαν την βλάστηση των κονιδίων κυκλοκόνιου σε φύλλα ελαιόδενδρων.

REPORTS

Σύντομες αλλά κρίσιμες οδηγίες για τις καλλιεργητικές εργασίες στον ελαιώνα που λαμβάνουν χώρα σε ετήσια βάση, έδωσε το αρμόδιο Τμήμα της ΔΑΟΚ Καβάλας.

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια η εντατικοποίηση και η µεγάλη αύξηση της έκτασης καλλιέργειας της ελιάς, συνέβαλαν στη σηµαντική εξάπλωση της βερτισιλλίωσης, η οποία αποτελεί τη...

REPORTS

Τα ελάχιστα χιλιοστά βροχής το 2024 έφεραν μικρό και σταφυδιασμένο καρπό στο νησί της Λέσβου και πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να αναβάλλουν τη συγκομιδή για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...