Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί αποκαλύπτουν τα μυστικά πίσω από την νίκη τους στον NYIOOC 2024

Την πρωτιά για άλλη μια χρονιά κατέκτησαν οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου NYIOOC 2024, εξασφαλίζοντας 97 Χρυσά και 50 Ασημένια Βραβεία, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη συμμετέχουσα χώρα. Οι κριτές απένειμαν το 68% από τις 217 ιταλικές ετικέτες που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ποιότητα των ιταλικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων, το μέτριο ποσοστό επιτυχίας δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι νικητές παραγωγοί αντιμετώπισαν μια πολύ δύσκολη συγκομιδή. Το καλλιεργητικό έτος 2023/24 περιελάμβανε ακραία καιρικά φαινόμενα από βορρά προς νότο, συμπεριλαμβανομένων παρατεταμένων ξηρασιών, καύσωνα του καλοκαιριού, ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Ενώ η νότια Ιταλία ανέφερε ισχυρές επιδόσεις, ενισχύοντας τους συνολικούς όγκους παραγωγής, οι βόρειες και κεντρικές περιοχές γνώρισαν μια καταστροφική σεζόν.

Η Απουλία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θέτει η Ξυλέλλα και κερδίζει

Παρά τις μερικές αποτυχίες από τις χαλαζοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, η πλειονότητα των παραγωγών ελαιολάδου στην Απουλία αναφέρει μια επιτυχημένη σεζόν. Το Χρυσό Βραβείο NYIOOC δεν εξέπληξε τους αδελφούς Vieste, Pasquale, Vincenzo, Giacomo και Raffaele, που διαχειρίζονται το Oleificio Fratelli Vieste στην Απουλία. «Επιδιώκαμε αυτό το αποτέλεσμα. Ήμασταν τόσο προσεκτικοί στη διαχείριση των ελαιώνων και ολόκληρης της φάσης παραγωγής», δήλωσε σε διεθνή μέσα ο Raffaele Vieste.

«Η καλλιέργεια υγιών ελαιόκαρπων έχει γίνει πιο δύσκολη από ό,τι στο παρελθόν, κυρίως λόγω του απρόβλεπτου κλίματος», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει ότι η προσεκτική παρακολούθηση κάθε φάσης μετά τη βλάστηση, η υιοθέτηση πιο βιώσιμων και φυσικών προϊόντων και καταπολέμηση του δάκου με παγίδες είναι απαραίτητα».

Ένας άλλος παραγωγός ελαιολάδου από την Απουλία, ο Archidamo III, αναδείχθηκε και αυτός νικητής με Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό της Νέας Υόρκης. Το Archidamo III κατέλαβε την τέταρτη θέση στον διαγωνισμό.

«Αυτές οι επιτυχίες δείχνουν σε εμάς, στους πελάτες μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο της Απουλίας παραμένει παγκόσμιας κλάσης ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε ο ιδιοκτήτης Ernesto Maria Buondonno. «Θέλαμε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό γιατί βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου η παραγωγή ελαιολάδου κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί».

«Ήταν ένας τρόπος να συγκεντρωθεί νέα ενέργεια σε μια στιγμή που οι ελιές της Απουλίας χτυπιούνται από την Xylella fastidiosa», πρόσθεσε. «Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε ότι η αναγεννητική γεωργία, οι καλές πρακτικές στο πεδίο και η καινοτομία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα».

Παρά τις προκλήσεις που θέτει το θανατηφόρο βακτήριο της ελιάς, η περιοχή ήταν ευλογημένη με μια καλή σοδειά. «Είχαμε όχι μία αλλά πολλές κακές σεζόν», είπε ο Buondonno. «Αυτή τη φορά, είχαμε λίγη βροχή την άνοιξη την τέλεια στιγμή. Ίσως οι αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, αλλά η ποιότητα είναι πολύ υψηλή».

«Αυτή η εξαιρετική περιοχή έχει ακόμα τόσα πολλά να πει, και γι’ αυτό επενδύουμε σε 5.000 νέα ελαιόδεντρα διαφορετικών ποικιλιών, που προέρχονται από τη μοναδική κληρονομιά της βιοποικιλότητας της Απουλίας», πρόσθεσε.

Επενδύσεις τελευταίας τεχνολογίας στην Τοσκάνη καταπολεμούν τα παράσιτα

Η δύσκολη σεζόν που αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί της Τοσκάνης στην κεντρική Ιταλία δεν εμπόδισε την ανθεκτικότητά τους. Ο Frantoio Pruneti βραβεύεται στο NYIOOC κάθε χρόνο από το 2016 και κέρδισε άλλο ένα Χρυσό Βραβείο το 2024.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης Gionno Pruneti. «Επενδύσαμε πολλά στο νέο μας ελαιοτριβείο και στις τελευταίες τεχνολογίες. Επενδύσαμε επίσης στους ελαιώνες, ανακτώντας εγκαταλελειμμένους οπωρώνες και φυτεύοντας 12.000 νέα δέντρα, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών ποικιλιών ελιάς και άλλων σχεδόν ανήκουστων». «Οι μήνες που προηγήθηκαν της συγκομιδής ήταν αβέβαιοι λόγω του καιρού», πρόσθεσε. «Μετά τις πρώτες δοκιμές, όμως, συνειδητοποιήσαμε ότι βρήκαμε τις παραδοσιακές σημαντικές νότες στα ελαιόλαδα μας, και μια αριστεία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά».

Ο Pruneti είπε ότι η καινοτόμος προσέγγιση της εταιρείας στους ελαιώνες και το ελαιοτριβείο τους επέτρεψε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτουν τα παράσιτα, ενώ παράλληλα προικίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που προκύπτει με χαρακτηριστικές νότες βοτάνων.

Καινοτομία και βιωσιμότητα το κλειδί για ετήσια καλή σοδειά

Αν και η βόρεια Ιταλία αντιμετωπίζει μια δύσκολη σεζόν, η Agraria Riva del Garda, ένας διάσημος συνεταιρισμός κατά μήκος της μεγαλύτερης λίμνης της Ιταλίας, γιόρτασε για άλλη μια φορά την κατάκτηση του Χρυσού Βραβείου για το εμπορικό σήμα Uliva.

«Η βράβευσή μας, μας γεμίζει με ικανοποίηση και, πάνω απ’ όλα, επιβεβαιώνει ότι ο δρόμος που ακολουθήσαμε για να διατηρήσουμε, και ενδεχομένως να βελτιώσουμε, τα ποιοτικά πρότυπα των προϊόντων μας είναι ο σωστός», δήλωσε ο Furio Battelini, επικεφαλής της τεχνικής μονάδας της Agraria. Η Agraria Riva del Garda βρίσκεται κοντά στον 46ο παράλληλο, ιστορικά το βορειότερο όριο για την καλλιέργεια της ελιάς, η επιτυχία της Uliva πηγάζει από τη μοναδική ποικιλία Casaliva και τις αφοσιωμένες προσπάθειες περίπου 1.200 τοπικών παραγωγών.

Ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας ελιάς της Agraria πιστεύει ότι η προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή απαιτεί συνεχή καινοτομία στις γεωργικές πρακτικές και τις τεχνικές επεξεργασίας της ελιάς. «Η δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη δεν σταματά ποτέ», είπε. «Κάθε σεζόν φέρνει προκλήσεις, αλλά τα σταθερά μας αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ερμηνεύουμε σωστά αυτές τις παραλλαγές».

«Πράγματι, η σταθερή ποιότητα, που πιστοποιείται από το NYIOOC, σημαίνει ότι η περιοχή, οι ποικιλίες ελιάς και η ικανότητα καλλιέργειας στον ελαιώνα και επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο τυγχάνουν της καλύτερης διαχείρισης», κατέληξε ο Battelini.

Με πληροφορίες από OliveOilTimes

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι εμπειρίες με θέμα το ελαιόλαδο κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στο πλαίσιο του τουρισμού. Η Μεσόγειος αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα...

REPORTS

Η θερμοκρασία αποθήκευσης επηρεάζει σημαντικά τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο είναι γνωστό για τις υψηλές θρεπτικές και...

REPORTS

Η διαχείριση των ελαιώνων με βιώσιμο τρόπο και η καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών, με έμφαση στην υψηλή ποιότητα παραγωγής, αναδείχθηκαν ως στόχος για τους αγρότες...

REPORTS

Η Ανδαλουσία απέσυρε επίσημα την υποψηφιότητα του «Mar de Olivos» (Θάλασσα Ελιών) - ή The Olive Grove Landscapes of Andalusia, όπως είναι επισήμως γνωστό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...