Όπως εξηγεί, η κατανάλωση επανέρχεται σταδιακά στα γνωστά επίπεδα, καθώς πλέον υπάρχει διαθέσιμη η αναγκαία πρώτη ύλη. Τα στοιχεία από τις πωλήσεις του πρώτου 5μηνου της εμπορικής περιόδου στην Ιβηρική χερσόνησο αποδεικνύουν ότι ο καταναλωτής ποτέ δεν εγκατέλειψε το ελαιόλαδο. Τελικά, ο βασικός λόγος που δεν πωλήθηκε περισσότερο ελαιόλαδο είναι ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο, όχι ότι ο πολύς κόσμος δεν είανι διατεθειμένος να πληρώσει τα 6,5-8 ευρώ το λίτρο στο ράφι.
Αναλυτικά, όπως είπε, oι πρώτοι πέντε μήνες της περιόδου εμπορίας έχουν φέρει αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου. Οι εξαγωγές Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2025 είναι κατά 40% υψηλότερες από ό,τι τον Οκτώβριο του 2024, αυξάνοντας από περίπου 60.000 τόνους/μήνα στους σημερινούς 85.000 τόνους/μήνα. «Με αυτή την τάση, οι αναμενόμενες πωλήσεις (εντός και εκτός χώρας) στο τέλος της εκστρατείας θα ξεπεράσουν τους 1,4 εκατομμύρια τόνους. Με άλλα λόγια, θα διώξουμε και πάλι περισσότερο ελαιόλαδο από αυτό που παράγεται. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει υπερπλεόνασμα λαδιού, καθώς έχουμε έναν πιστό καταναλωτή που δεν χάθηκε στην πορεία», ισχυρίζεται ο γενικός γραμματέας της UPA.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι κατά τους πέντε πρώτους μήνες πωλήθηκαν 230.300 τόνοι στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή 27% αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Όσον αφορά τις εξαγωγές, 357.600 τόνοι απεστάλησαν εκτός Ισπανίας, μια αύξηση της τάξης του 19%. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 587.900 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, με αποτέλεσμα ο μηνιαίος μέσος όρος να ανέρχεται σε 117.600 τόνους.
Πάμε τώρα στα απλά μαθηματικά (του συντάκτη).
Οι ισπανικές πωλήσεις είναι αυξημένες 20-25%, η παραγωγή κατά 60-65%. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα καινούρια ισοζύγια, που θα δώσουν φρέσκα στοιχεία. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι μερικώς δικαιολογημένη η «καθίζηση» της αγοράς τον Μάρτιο, αν σκεφτεί κανείς πως:
- Η κατανάλωση ακόμη δεν έχει βελτιωθεί τόσο όσο να αφήνει αμφιβολίες για τελικά αποθέματα αρκετά κάτω του ιστορικού μέσου όρου.
- Οι βροχές σε όλη την Δυτ. Μεσόγειο (και την Ελλάδα) προοικονομούν για δυνατή ανθοφορία.
- Οι επιχειρήσεις εμπορίας κόβουν το 20λεπτο ή το 30λεπτο απ’ τις τιμές, ώστε να διορθώσουν τους κακούς ισολογισμούς της τελευταίας διετίας.
Απ’ την άλλη ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως οι σημερινές τιμές δεν είναι βιώσιμες και παίζουν κάτω από το μέσο κόστος διαβίωσης του επαγγελματία (μονο)καλλιεργητή που ο κλάδος υποτίθεται ότι θέλει ενεργό και την επόμενη μέρα.
