Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση θερμοκρασίας αποθήκευσης και διάρκεια ζωής ελαιολάδου

Η θερμοκρασία αποθήκευσης επηρεάζει σημαντικά τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, το οποίο είναι γνωστό για τις υψηλές θρεπτικές και βιολογικές του ιδιότητες, κυρίως λόγω της παρουσίας φαινολικών ενώσεων. Μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει ότι η αποθήκευση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως 5°C και 15°C, διατηρεί τη σταθερότητα αυτών των ευεργετικών ενώσεων καλύτερα από τις υψηλότερες θερμοκρασίες των 25°C και 50°C, επεκτείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου και διασφαλίζοντας την ποιότητά του.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις υψηλές θρεπτικές και βιολογικές του ιδιότητες, κυρίως λόγω της παρουσίας φαινολικών ενώσεων. Η διατήρηση αυτών των ενώσεων κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης είναι κρίσιμη για την ποιότητα και τα οφέλη του.

Μια πρόσφατη έρευνα μελέτησε τη σταθερότητα αυτών των ενώσεων κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση (18 μήνες) σε ένα φάσμα θερμοκρασιών των 5, 15, 25 και 50 βαθμών.

Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα μονοποικιλιακά έλαια που διέφεραν ως προς το προφίλ τους σε λιπαρά οξέα και τη φυσική τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Ο αρχικός ρυθμός υποβάθμισης ήταν παρόμοιος στους 5 και 15 βαθμούς, αλλά αυξήθηκε σημαντικά στους 25 βαθμούς ενώ ήταν ακόμη πιο γρήγορος στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα παράγωγα τυροσόλης παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τις ενώσεις υδροξυτυροσόλης, ιδίως όταν το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε κλειστά δοχεία με περιορισμένη πρόσβαση σε οξυγόνο.

Συνολικά, η διάρκεια ζωής του ελαιολάδου επεκτάθηκε σημαντικά στη μειωμένη θερμοκρασία αποθήκευσης (15 έναντι 25 βαθμούς).

Επιπλέον, οι συνθήκες αποθήκευσης επηρέασαν την περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και επομένως το όριο εντός του οποίου μπορεί να ισχύει ο ισχυρισμός υγείας που υποστηρίζει ότι οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Με πληροφορίες από Teatro Naturale

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι εμπειρίες με θέμα το ελαιόλαδο κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα στο πλαίσιο του τουρισμού. Η Μεσόγειος αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα...

REPORTS

Η διαχείριση των ελαιώνων με βιώσιμο τρόπο και η καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών, με έμφαση στην υψηλή ποιότητα παραγωγής, αναδείχθηκαν ως στόχος για τους αγρότες...

REPORTS

Η Ανδαλουσία απέσυρε επίσημα την υποψηφιότητα του «Mar de Olivos» (Θάλασσα Ελιών) - ή The Olive Grove Landscapes of Andalusia, όπως είναι επισήμως γνωστό...

REPORTS

Η ιστορία της ελιάς και η συμβολή της στη ζωή τη φύση και τον πολιτισμό ξετυλίγεται στην έκθεση «Η Ελιά, το Λάδι, και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...